Cauta

Contraofensiva Ucrainei, marea cacealma?

S-a vorbit mult despre o contraofensivă ucraineană mult așteptată,  cel mai probabil la jumătatea lunii mai, de-a lungul unei linii de front care acum se întinde pe sute de kilometri.

Cât de credibilă este o contraofensivă și cum va influența rezultatul războiului? Până acum, Ucraina a trimis cât mai multe semnale false pentru a deruta Rusia cu privire la modul și locul în care va ataca. Dar tactica unui atac neașteptat și bine mascat este posibil să nu funcționeze într-un război modern, chiar supravegheat din satelit.

O înaintare spre sud – Herson, Zaporojia, Mariupol, Berdiansk, Melitopol și Tokmak – ar tăia  așa-numita punte terestră care leagă Rusia continentală de teritoriile sud-ucrainene pe care le ocupă prin istmul Crimeea, anexat de Moscova în 2014.

Rusia pare să se teamă cel mai mult de o ofensivă sudică, fiind fără îndoială îngrijorată de faptul că un succes în acest sens ar putea, într-adevăr, să determine Ucraina să atace Crimeea la scurt timp după aceea, notează Politico. Teoria este susținută de  generalii americani în retragere Ben Hodges și David Petraeus. Crimeea este cheia pentru a încheia războiul cu o înfrângere militară colosală a Rusiei, a afirmat Hodges.

Cu toate acestea, Pentagonul – inclusiv șeful Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley – s-a îndoit în mod constant de capacitatea Ucrainei de a revendica militar peninsula:  „Ar fi o exagerare”.

Imaginile din satelit arată că forțele rusești – care au început deja  să folosească noile tancuri T14 Armata,  au fortificat acum regiunea Zaporojia și au consolidat apărarea în nordul Crimeei de luni de zile.

„Încercăm să facem o barieră în frontul rusesc din sud – între Crimeea și Rusia continentală”, a declarat în februarie Vadim Skibitski, șeful adjunct al Direcției de informații militare din Ucraina. Au fost afirmațiile sale o cacealma?

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a încercat să semene și mai multă confuzie săptămâna trecută, sugerând pe canalul său de Telegram că „este incorect să vorbim în mod restrâns despre o contraofensivă”. Mai degrabă,  “un complex uriaș de acțiuni și măsuri desfășurate de forțele armate.” Dar nu se prea văd.

Aceste informații confuze nu ar ameți Rusia și indică de fapt marea problemă a comandanților trupelor ucrainene: au nevoie de câștiguri teritoriale, nu de tehnici de învăluire.

Aliații occidentali ai Ucrainei așteaptă să vadă cum va decurge o contraofensivă. Dacă este vorba doar de un zgomot de fundal, președintele Zelenski se va confrunta cu nerăbdarea SUA și UE de a acționa într-un mod diferit –  pentru a convinge Ucraina și Rusia să înceapă negocierile.

Ultimele stiri

  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Exit mobile version