AcasăPoliticaContraofensiva Ucrainei, marea cacealma?

Contraofensiva Ucrainei, marea cacealma?

S-a vorbit mult despre o contraofensivă ucraineană mult așteptată,  cel mai probabil la jumătatea lunii mai, de-a lungul unei linii de front care acum se întinde pe sute de kilometri.

Cât de credibilă este o contraofensivă și cum va influența rezultatul războiului? Până acum, Ucraina a trimis cât mai multe semnale false pentru a deruta Rusia cu privire la modul și locul în care va ataca. Dar tactica unui atac neașteptat și bine mascat este posibil să nu funcționeze într-un război modern, chiar supravegheat din satelit.

O înaintare spre sud – Herson, Zaporojia, Mariupol, Berdiansk, Melitopol și Tokmak – ar tăia  așa-numita punte terestră care leagă Rusia continentală de teritoriile sud-ucrainene pe care le ocupă prin istmul Crimeea, anexat de Moscova în 2014.

Rusia pare să se teamă cel mai mult de o ofensivă sudică, fiind fără îndoială îngrijorată de faptul că un succes în acest sens ar putea, într-adevăr, să determine Ucraina să atace Crimeea la scurt timp după aceea, notează Politico. Teoria este susținută de  generalii americani în retragere Ben Hodges și David Petraeus. Crimeea este cheia pentru a încheia războiul cu o înfrângere militară colosală a Rusiei, a afirmat Hodges.

Cu toate acestea, Pentagonul – inclusiv șeful Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley – s-a îndoit în mod constant de capacitatea Ucrainei de a revendica militar peninsula:  „Ar fi o exagerare”.

Imaginile din satelit arată că forțele rusești – care au început deja  să folosească noile tancuri T14 Armata,  au fortificat acum regiunea Zaporojia și au consolidat apărarea în nordul Crimeei de luni de zile.

„Încercăm să facem o barieră în frontul rusesc din sud – între Crimeea și Rusia continentală”, a declarat în februarie Vadim Skibitski, șeful adjunct al Direcției de informații militare din Ucraina. Au fost afirmațiile sale o cacealma?

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a încercat să semene și mai multă confuzie săptămâna trecută, sugerând pe canalul său de Telegram că „este incorect să vorbim în mod restrâns despre o contraofensivă”. Mai degrabă,  “un complex uriaș de acțiuni și măsuri desfășurate de forțele armate.” Dar nu se prea văd.

Aceste informații confuze nu ar ameți Rusia și indică de fapt marea problemă a comandanților trupelor ucrainene: au nevoie de câștiguri teritoriale, nu de tehnici de învăluire.

Aliații occidentali ai Ucrainei așteaptă să vadă cum va decurge o contraofensivă. Dacă este vorba doar de un zgomot de fundal, președintele Zelenski se va confrunta cu nerăbdarea SUA și UE de a acționa într-un mod diferit –  pentru a convinge Ucraina și Rusia să înceapă negocierile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
829 afisari

8 COMENTARII

  1. Cred că americanii și ucrainenii încearcă să amorțească Rusia, lansând tot felul de zvonuri și scenarii. Contraofensiva va avea loc atunci și când rușii se vor aștepta mai puțin și într-o zonă în care să rupă frontul rusesc, separând forțele din sud de cele din est, cu încercuirea trupelor din zona Sevastopol. Dar, riscul este mare, deoarece reacția rușilor va fi foarte dură, loviturile cu rachete și aviația putând crea distrugeri pe zone întinse. Ar fi momentul ca americanii să-l convingă pe Zelenski la un armistițiu, urmat de negocieri care inevitabil vor duce la pierderea de teritorii ucrainene, el la rându-i luând calea pribegiei pentru a se pune la adăpost de răzbunarea rușilor.

  2. O asemenea actiune, contraofensiva, presupune realizarea unor grupari de forte mari, in masura sa declanseze si sa sustina ofensiva. Deasemenea presupune existenta unor rezerve capabile sa inlocuiasca pierderile. Sa nu mai vorbim de depozitele de materiale si armament care trebuiesc constituite in zona.
    In conditiile unei supravegheri aeriene si din cosmos a zonei de conflict, este foarte greu ca o asemenea intentie sa fie ascunsa, asa cum a fost cazul la Stalingrad, cand rusii au reusit să concentreze in ascuns forțe sovietice masive în stepele din nordul și sudul orașului si apoi sa declanseze contraofensiva devastatoare.
    Rusii vor fi fericiti sa aiba drept tinte ale rachetelor Kinjal, tancurile Leopard si .. adunate gramada intr-o gara sau intr-un raion, la vest de Herson sau la Odessa sau oriunde.
    Ucaina va ajunge la capitulare in razboiul cu Rusia, (neconditionata) si va fi desfiintata ca stat, cu toate comsecintele, pentru cei care s-au implicat in conflict, ce decurg de aici.

  3. Pentru contraofensiva e nevoie de oameni, care se pare ca lipsesc tot mai mult in armata ucrainiana chiar cu intariturile primite din vest. Intarituri in oameni, nu numai bani si munitie. Se pare ca nici Nato nu mai face fata, Germania nu mai are resurse de razboi decat pe 2 zile ziceau. Se cam termina cacealmaua?

  4. CU CAT PROPAGANDA ESTE MAI ACERBA CU ATAT SITUATIA PE FRONT E MAI PROASTA .
    SA NE UITAM LA REALITATI : ANUL TRECUT SE VANTURAU ZECI DE MILIARDE PENTRU UCRAINA ,ANUL ASTA CATEVA SUTE DE MILIOANE !;DUPA CE S_AU GOLIT TOATE DEPOZITELE SI CAZARMILE DE FIARE VECHI SI STOCURI DE MUNITIE S-A AJUNS LA PUNCTUL CRITIC DE MINIMA SIGURANTA !,MUNITIA LIPSESTE PE FRONTUL UCRAINEAN.
    MULTE DIN ARMELE TRIMISE UCRAINIENILOR AU AJUNS PE PIATA NEAGRA ,ACOLO SE FAC BANII !!,IAR UCRAINIENII NU SI-AU UITAT VOCATIA DE RAKETI !.
    RUSII VOR SA IA SI ODESA ,IAR PANA LA NISTRU NU-I DECAT UN PAS !,ACELA ESTE MOMENTUL IN CARE SE POATE DISCUTA CONDITIILE DE PACE !.O UCRAINA FARA IESIRE LA MARE ESTE O UCRAINA CU BOTUL PE LABE ,IAR PACEA VA VENI CU O UCRAINA CAT PALMA !!!. CEI CARE VOR TREBUI SA-SI IA TALPASITA DIN UCRAINA VOR FI TOT FIRMELE SI RESTURILE ARMATEI AMERICANE, O NOUA FUGA RUSINOASA ,UN NOU AFGANISTAN !.

  5. Este adevarat ca Ucraina contraataca este,dar am inteles ca Rusia ataca,numai propaganda chhhh.

  6. Circ ieftin!
    Propaganda ieftina a organizatiei teroriste nato!
    Partea proastá,e ca o sa ne bage in razboi!
    Jegurile de pseudo politicieni acceptá tot ce li se ordoná,fara sa crácneasca!

  7. Ce tot mananca rahat analistii americani???Nu ati vazut cum recruteaza ucrainienii oameni pentru razboi?/Ii ia cu japca de pe strada.O ramada de barbati ucrainieni sunt in Romania si in Occident.Au ramas o mana de fraieri care se lupta ca prostii.Armamentul primit a intrat pe piata neagra.Sau nu au oameni ca sa-l foloseasca.Ofensiva p…i.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger