AcasăPoliticaUPDATE: Consultările la Cotroceni, în plină desfășurare. Delegația USR, față în față...

UPDATE: Consultările la Cotroceni, în plină desfășurare. Delegația USR, față în față cu Iohannis – VIDEO

Consultări la Cotroceni. Prima rundă de discuții în vederea desemnării premierului/ Calendarul întrunirilor (sursa foto: Facebook)

Consultările de la Cotroceni sunt în plină desfășurare. 

UPDATE: Delegația USR-ului, condusă de Dacian Cioloș, și din care fac parte Anca Dragu, al doilea om în stat – președintele Senatului, dar și fostul ministru el Justiției, Stelian Ion, precum și Dan Barna și Cristian Ghinea, ex-ministru al Fondurilor Europene, discută la acest moment cu Klaus Iohannis.

UPDATE: După liberali, au intrat la discuțiile cu președintele cei cinci reprezentanți ai delegației PSD-ului, în frunte cu Marcel Ciolacu.

”Mergem la Cotroceni din respect pentru instituția prezidențială, fiind cea mai importantă instituție a statului român, nu din respect pentru cei care au creat această criză politică”, a anunțat Ciolacu, până să ajungă la întrevederea cu primul om în stat.

UPDATE: Au început consultările la Cotroceni. Florin Cîțu și ceilalți patru colegi din PNL prezenți la discuții – între ei Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și ministrul interimar Lucian Bode – au ajuns față în față cu Klaus Iohannis.

Luni la prânz vor începe, la sediul Președinției, discuțiile în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier. Delegațiile formațiunilor politice reprezentate în Parlament sunt așteptate, rând pe rând, la consultările cu președintele Iohannis, convocate la câteva zile după ce moțiunea de cenzură a PSD-ului a trecut de Parlament, cu 281 de voturi ”pentru”, Guvernul Cîțu fiind demis.

Conform ordinii stabilite și comunicate public, liberalii vor fi cei care deschid aceste consultări, de luni, de la Cotroceni, urmați de PSD, USR, AUR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale reprezentate în Parlament. Discuțiile încep la ora 12.

Consultările cu partidele și formațiunile politice parlamentare au următorul calendar:

  • 12:00
    Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)
  • 13:00
    Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)
  • 14:00
    Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)
  • 16:00
    Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
  • 16:30
    Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • 17:00
  • Consultări cu reprezentanții minorităților naționale reprezentate în Parlament

Delegația PNL

S-a aflat că delegația care va reprezenta PNL la consultările convocate de Klaus Iohannis vor face parte Florin Cîțu, președintele PNL, și Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu – prim-vicepreședinți ai formațiunii politice.

E de menționat că, dacă în primă fază liberalii anunțaseră că, în urma unui vot dat în unanimitate în ședința Biroului Executiv Național din 7 octombrie, vor merge la consultările de luni cu propunerea Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru, o zi mai târziu liberalii au transmis următorul mesaj:

”Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, ținând cont de nevoia de deblocare a crizei politice următoarele:

▶ În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a se prezenta fără a face propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni.

▶ În eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL.
ℹ Decizia PNL ca premierul sa fie președintele partidului nu se modifică”.

Social-democrații s-au reunit în ședință, luni dimineață, înaintea consultărilor de la Cotroceni.

Iohannis: Nu mă interesează teoria chibritului, pe mine mă interesează să avem un guvern care poate să gestioneze bine România

Întrebat, zilele trecute, cu ocazia vizitei la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, dacă ar susține un guvern minoritar PNL-UDMR, cu susţinere PSD, în Parlament, Klaus Iohanjis a dat următorul răspuns: ”Am văzut că în media, în talkshow-uri, în articole, sunt foarte multe opinii, se vehiculează variante. Chestiunile sigur, teoretic, pot fi aşezate în diferite variante. Pe mine nu mă interesează teoria chibritului, pe mine mă interesează să avem un guvern care poate să gestioneze bine România şi asta voi căuta”.

Totodată, șeful statului a mai punctat un lucru. ”Nu sunt deloc convins că această primă rundă de consultări duce la o soluţie. Este nevoie pentru crizele politice nu doar de dorinţă şi de poveşti la televizor. Este nevoie de dorinţa de a face ceva, de a mişca lucrurile. Este nevoie de foarte multă maturitate şi, dacă vreţi să vă spun mai mult, este nevoie ca partidele să înţeleagă că România are nevoie de un guvern şi să cedeze din tot felul de pretenţii, ca să se găsească o majoritate pentru a forma un guvern. Nu va fi simplu deloc, ca să nu-şi imagineze cineva că ne aşezăm acolo, în două ore ne înţelegem şi facem un guvern. Din păcate, de data aceasta, nu este aşa simplu”, a mai declarat Klaus Iohannis.

93 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger