Modificările la Legea camerelor agricole sunt în linie dreaptă ca să fie adoptate de către Parlament. Această lege, apărută în 2010, nu a fost niciodată aplicată, pentru că nu s-a căzut la pace între agricultori, dar nici între partidele politice cine să facă parte din conducere. Legea camerelor agricole este un act normativ fundamental pentru organizarea agriculturii, în care statul urmează să nu mai fie implicat, dar asigură finanțarea în primii ani.
Prin Legea camerelor agricole (Legea nr. 283/2010) s-a stabilit înființarea „camerelor agricole, care sunt instituţii de utilitate publică, nonprofit, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, promova şi ocroti interesele agriculturii, zootehniei şi silviculturii, cu toate ramurile lor”. Mai mult, acestea preiau unele activități ce sunt desfășurate, acum, de structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii.
Puterea conferintă de ocuparea unei poziții de conducere în viitoarea structură a trezit interesul atât al politicienilor, cât și al unor agricultori, care au văzut „potențialul” funcțiilor. Divergențele de opinie dintre tabere au făcut ca acest act normativ să nu fie aplicat de 10 ani.
În cele din urmă, toate partidele politice și toate organizațiile de agricultori au convenit ca în conducerea viitoarelor Camere Agricole să nu mai figureze niciun reprezentant al statului, indiferent din ce structură ar face parte.
„În Comitetul Național de Inițiativă vor figura numai forme asociative. După constituirea camerelor agricole, acesta se va dizolva. În acest fel, a fost eliminată influența politică”, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Dar și aici s-a ivit o situație neplăcută, pentru că, în forma inițială a modificărilor, s-a pus problema ca aceste asociații să aibă reprezentativitate națională. Numai că există o singură astfel de organizație, Federația Națională Pro Agro. Iar ca să nu se ajungă la un monopol din partea acesteia, s-a convenit ca să se permită accesul și altor asociații de profil, chiar dacă nu sunt de anvergură națională.
Proiectul legislativ a fost aprobat de toți deputații, urmând votul în plenul Camerei Deputaților.