AcasăPoliticaConflictul Israel-Gaza devine rapid o problemă electorală a SUA

Conflictul Israel-Gaza devine rapid o problemă electorală a SUA

Atacul Hamas asupra Israelului a declanșat un efect de domino în întregul Orient Mijlociu, cu implicații și pe frontul politic american

Accentul pus de Statele Unite pe asigurarea unei pauze umanitare în Gaza are implicații pentru frontul politic american, în special pentru candidatura la realegere a președintelui Joe Biden în acest an.

Administrația Biden caută să adune voturi de la comunitățile arabe din statele americane, sperând să promoveze relații mai bune cu Orientul Mijlociu. O strategie similară o are și Donald Trump, care aproape sigur va fi oponentul lui Biden la alegerile din noiembrie.

Săptămânile următoare au o importanță critică pentru ambii candidați, notează The National. Asigurarea unui armistițiu în Gaza va deveni o problemă cheie pentru ambele campanii, alături de dinamica relației SUA-Iran și a ecuației Israel-Hezbollah.

Biden pare să fi pierdut cel puțin o parte din sprijinul bazei arabe și musulmane din Michigan, în special din cauza poziției sale privind războiul dintre Israel și palestinienii din Gaza.

Campania “Abandon Biden” nu este interesată de loviturile administrației asupra țintelor houthi, menite să protejeze navigația internațională, sau de răspunsul său împotriva milițiilor susținute de Iran în Irak și Siria, ca represalii la atacurile asupra soldaților americani de săptămâna trecută. Principala preocupare constă în sprijinul acordat de Biden Israelului, inclusiv în furnizarea de armament care a jucat un rol în uciderea a peste 27.000 de palestinieni, și în respingerea apelurilor pentru o încetare permanentă a focului.

Administrația Biden a descurajat până acum Iranul, pe de o parte, și a limitat Hezbollah în Liban, pe de altă parte, evitând astfel un război regional. În plus, a rezistat dorinței Israelului de a implica Washingtonul într-un conflict direct cu Iranul.

Dar problema lui Biden este percepută ca fiind slăbiciunea și incapacitatea sa de a descuraja atacurile directe asupra bazelor și intereselor americane, precum și de a opri vărsarea de sânge din Gaza.

Biden se află în ceea ce s-ar putea numi „momentul Obama” – când fostul președinte a optat în ultima clipă să nu lovească Siria, deși declarase în 2012 o linie roșie pentru a opri programul interzis de arme chimice al Damascului.

Dar asta nu înseamnă să acepte ca soldații și bazele militare americane să fie ținta unor atacuri de lângă granița dintre Iordania și Siria. Și să tolereze afirmațiile Teheranului potrivit cărora nu este implicat în  astfel de operațiuni.

Trump cel pragmatic va profita de ezitările lui Biden. Nu-și ascunde disponibilitatea pentru a ajunge la înțelegeri dificile, așa cum a făcut-o când  a sugerat că are o foaie de parcurs pentru soluționarea războiului din Ucraina.

Regimul iranian nu urmărește un război cu SUA sau cu Israelul. Câștigă timp pentru a-și finaliza programul de înarmare nucleară. Prin urmare, este posibil să încerce să coopereze cu administrația Biden pentru a găsi soluții și chiar să faciliteze un acord major.

Atacul Hamas asupra Israelului a declanșat un efect de domino în întregul Orient Mijlociu, dar și în politica SUA. Taberele Biden și Trump încearcă să speculeze opiniile alegătorilor americani și să promoveze tot felul de planuri și strategii  pentru a le demonstra cât de pricepute sunt.

Din nefericire, tragedia umană din Gaza ajunge să servească interesele democraților și republicanilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
283 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger