Timp de mai multe luni agitate în acest an, relațiile SUA-China au amenințat să scape de sub control. Dar cele două superputeri nu și-au escaladat tensiunile, iar războiul din Israel aduce un nou context geopolitic.
În Orientul Mijlociu de astăzi, capacitatea Americii de a discuta cu China ar putea fi diferența dintre un război regional și absența acestuia, relatează Financial Times.
Cea mai urgentă solicitare a Casei Albe către Wang Yi, ministrul chinez de externe, care a sosit joi la Washington, va fi să limiteze Iranul.
Dacă Hezbollah, armata proxy a Teheranului, va deschide un al doilea front de luptă în Israel, șansele ca unul dintre cele două portavioane americane din regiune să lovească Iranul vor crește. Dacă China ar refuza în continuare să accepte apelurile Americii – așa cum a fost cazul acum cinci luni – acest risc ar fi mai mare.
Rămâne mult prea mare așa cum este. Nu poate exista niciun dezavantaj în a-i spune față în față lui Wang costurile unei conflagrații în spirală.
Trei secretari de cabinet americani au fost în China de la jumătatea lunii iunie. Nici unul nu a dat rezultate amețitoare. Dar au fost mai mult decât în ultimii doi ani și jumătate ai lui Biden la un loc. Călătoria lui Wang este prima la Washington a unui ministru chinez de externe de dinainte de pandemie. Este probabil să deschidă calea pentru o vizită oficială a președintelui Xi Jinping, probabil luna viitoare.
Nu se știe ce credit va primi Joe Biden după discuțiile cu Wang, însă China pare mai dispusă să reducă tensiunile cu SUA. În condițiile în care Orientul Mijlociu este un punct fierbinte al geopoliticii, oficialii de la Washington și Beijing vor căuta o cale de echilibru, foarte atent calibrată între interesele lor cu lumea arabă și Israelul.
Pe de altă parte, economia Chinei are nevoie de bani și investitori. Redresarea stagnează, iar parteneriatul „fără limite” cu Rusia lui Vladimir Putin este mai degrabă un favor al lui Xi pentru a-l scoate pe liderul de la Kremlin din izolarea internațională.
Un alt potențial efect al îmbunătățirii relațiilor sino-americane ar fi eliminarea unor bariere pentru investițiile Chinei în SUA.
Nu există nicio îndoială că ascensiunea Chinei provoacă dominația globală a Americii și ordinea internațională pe care Occidentul a instituit-o după al Doilea Război Mondial.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să sugereze că China intenționează să înlocuiască Statele Unite ca putere globală sau să refacă ordinea globală pe baza propriilor reguli.
Evaluarea fatalistă a relațiilor SUA-China trebuie înlocuită cu o abordare pragmatică care se concentrează pe domenii de interese pentru ambele părți.
Când războiul Rusia-Ucraina este în desfășurare, când Orientul Mijlociu rămâne exploziv, este nevoie de diplomație și nu de amenințări. Războiul din Gaza oferă și o oportunitate pentru Washington și Beijing de a lucra împreună la provocările globale comune.
Jacota , de ce crezi ca s-a pomenit SUA aseara cu vizita ” surpriza ” a Ministrului de Externe iranian ? Astazi e si Ministrul de Externe al Chinei in SUA , pregateste vizita lui Xi Jinping de peste trei saptamani la San Francisco pentru Summitul privind Cooperarea Economica cu Regiunea Asia – Pacific . Din gura se spun multe , toti sunt constienti de consecintele unui razboi devastator .
În articolul ăsta se spun numai prosti și închipuiri ale unuia care poate liniștit să se mute la Stiri pe surse. Măcar acolo tot asemenea fabulații se scriu în texte mai scurte.