AcasăPoliticaConflict orbital. Efectele detonării armelor nucleare în spațiu

Conflict orbital. Efectele detonării armelor nucleare în spațiu

Cele mai mari pagube, atât pentru sateliți, cât și pe Pământ, ar fi cauzate de impulsul electromagnetic pe care l-ar genera o explozie nucleară

Rusia dezvoltă o nouă armă nucleară antisatelit, potrivit informațiilor împărtășite de guvernul american cu  aliații europeni. Care ar fi impactul asupra spațiului și asupra Pământului dacă acest tip de armă ar fi folosit?

Statele Unite și țările europene folosesc pe scară largă sateliții în scopuri militare. Printre capacitățile acestora se numără monitorizarea mișcărilor de trupe și construirea de baze, detectarea lansărilor de rachete și organizarea comunicațiilor de luptă.

Sateliții reprezintă un avantaj semnificativ pe care SUA îl dețin față de Rusia în desfășurarea războiului convențional, a declarat James Acton, co-director al programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace.

Utilizarea de către Ucraina a internetului furnizat de Starlink, o întreprindere privată a SpaceX a lui Elon Musk, împotriva forțelor rusești, arată importanța comunicațiilor prin satelit pe câmpul de luptă.

În acest sens, este ușor de înțeles de ce Rusia ar putea căuta modalități de a afecta capacitatea de comunicații a țărilor occidentale.

Atracția strategică a unei arme nucleare constă în faptul că are potențialul de a distruge mulți sateliți deodată. Chiar și existența unui astfel de dispozitiv ar putea avea un efect de descurajare, indiferent dacă a fost folosit vreodată sau nu.

Cu toate acestea, Rusia are un bilanț mixt în ceea ce privește dezvoltarea de armament de înaltă tehnologie, potrivit Fianancial Times. A desfășurat racheta hipersonică Kinzhal în Ucraina, dar apărarea aeriană ucraineană a reușit să o intercepteze.

Operatorii din sectorul privat construiesc constelații de sateliți pe orbita joasă. La o înălțime mai mare se află așa-numiții sateliți geostaționari, situați la aproximativ 36.000 km deasupra Pământului. Timpul în care sateliții geostaționari se deplasează corespunde perioadei de rotație de 24 de ore a planetei, ceea ce înseamnă că aceștia rămân în aceeași poziție relativă.

Rusia ar trebui să ia în considerare dezavantaje practice semnificative în cazul în care ar desfășura o armă nucleară sau ar amenința în mod explicit că va face acest lucru. Orice detonare atomică ar afecta probabil sateliții altor țări – inclusiv pe cei ai aliaților Kremlinului. Iar resturile care se deplasează rapid de la orice explozie ar putea deteriora sau distruge alte nave spațiale în moduri imprevizibile.

Rusia, China, India și SUA au distrus nave spațiale redundante în testele rachetelor antisatelit, dar deșeurile spațiale create de astfel de explozii ar putea provoca ravagii pe orbită dacă resturile se ciocnesc cu alți sateliți.

Cel mai recentă operațiune a  avut loc în noiembrie 2021, când o rachetă rusă a doborât un vechi satelit de informații de semnalizare Kosmos 1406 la 500 km deasupra Pământului.

Cele mai mari pagube, atât pentru sateliți, cât și pe Pământ, ar fi cauzate de impulsul electromagnetic pe care l-ar genera o explozie nucleară. Efectele ar fi similare cu cele așteptate în urma unei furtuni geomagnetice naturale care ar urma unei erupții solare puternice.

O astfel de explozie intensă de radiații electromagnetice ar distruge circuitele electronice din sateliți și o gamă largă de infrastructuri de calcul și comunicații terestre. Oscilațiile de energie din rețelele electrice ar duce la pene de curent extinse.

Particulele radioactive generate de o explozie pe orbită s-ar răspândi în jurul globului la altitudini mari. Însă oamenii nu ar fi nici pe departe atât de expuși precum ar fi în cazul nivelurilor ridicate de radiații produse de o explozie în apropierea solului.

Exploziile nucleare la mare altitudine efectuate de SUA și Uniunea Sovietică în 1962, cu puțin timp înainte de a conveni să interzică testele atmosferice, au demonstrat impactul potențial. Bomba H Starfish de 1,45 megatone, detonată deasupra Pacificului, a întrerupt serviciile de electricitate și telefonie în Hawaii, iar puținii sateliți aflați pe orbită, printre care și Telstar, pionierul telecomunicațiilor, au fost avariați.

Folosirea armelor nucleare în spațiu ar avea și un impact politic. Pentru țările NATO, ar putea ridica întrebări cu privire la faptul dacă articolul 5 – principiul conform căruia un atac asupra unui membru al alianței reprezintă un atac asupra tuturor – se extinde dincolo de Pământ.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
427 afisari

1 COMENTARIU

  1. ne gandeam
    daca nu cum cu accelerratoru de la CERN
    nu se pot curatza satelitii din Spatiu…..

    (cica pico-atto-fempto gramu de prtoni
    e echivalent cu 200 de kile de dinamita)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger