UE se încearcă să înăsprească sancțiunile împotriva Belarusului și să închidă o lacună care a permis Moscovei să importe mașini de lux și alte bunuri occidentale interzise în Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina.
Blocul comunitar a impus deja mai multe runde de sancțiuni regimului lui Alexandr Lukașenko, însă restricțiile impuse Belarusului au fost mai slabe decât cele impuse Rusiei, permițând Kremlinului să se folosească de aliatul său ca de o ușă de acces pentru bunurile occidentale destinate utilizării în efortul de război, precum și pentru articolele de lux.
Noile restricții, care trebuie trebuie adoptate de cele 27 destate UE, au ca scop „minimizarea riscului de eludare”, potrivit unui proiect consultat de Financial Times. În cadrul sistemului actual, producătorii europeni își pot vinde în continuare automobilele de lux în Belarus, dar nu și în Rusia.
Fluxul lunar de vehicule și piese din statele UE către Belarus a crescut de la 50 de milioane de dolari în ianuarie 2022 la 268 de milioane de dolari în ianuarie 2024. Aceasta este acum cea mai mare componentă a exporturilor UE-Belarus, provenind în mare parte din Germania și Polonia.
Maybach și Rolls-Royce
Cele mai mari creșteri ale exporturilor au fost înregistrate în cele mai scumpe categorii de mașini – cele vizate de sancțiunile UE împotriva Rusiei. Oficialii vamali europeni consideră că firmele belaruse au devenit o parte esențială a lanțurilor de contrabandă rusești care aprovizionează Moscova cu modele occidentale.
Datele comerciale rusești arată că cel puțin 28 de limuzine Maybach, o marcă de lux deținută de Mercedes-Benz, au intrat în Rusia prin intermediul furnizorilor din Belarus în 2023. Aceste mașini au avut un preț mediu de 217.000 de dolari.
Un Rolls-Royce Cullinan Black Badge, produs la sfârșitul anului 2022, a fost înregistrat ca fiind intrat în Rusia prin intermediul unei surse din Belarus. Automobilul, cu un preț de 630.000 de dolari în documente, se afla în Rusia în termen de nouă luni de la ieșirea din fabrică.
Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul din exil al opoziției din Belarus, a declarat că noul pachet de sancțiuni este vital, dar nu merge suficient de departe. „Sancțiunile – impuse Rusiei sau regimului belarus – nu pot funcționa eficient dacă nu sunt sincronizate”. Companiile din Belarus cumpără “materiale militare și mașini de lux pentru Rusia”.
În plus, Lituania se luptă să facă față sistemului „complicat” de bunuri interzise atunci când inspectează mărfurile cu destinația Belarusul vecin, iar prevenirea eludării sancțiunilor reprezintă un „volum de muncă foarte mare”, potrivit premierului lituanian Ingrida Simonyte. Lituania a trimis a trimis peste 15.000 de rapoarte de risc altor state membre, citând potențiale încălcări ale sancțiunilor.
Atât Simonyte, cât și ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, fac presiuni pentru ca UE să meargă dincolo de eforturile actuale de negociere a alinierii sancțiunilor sector cu sector.
Cel mai bun mod de a se asigura că Rusia nu mai poate profita de sancțiunile mai slabe ale Belarusului este de a alinia complet cele două regimuri restrictive, au spus ei.
Abia anul trecut, UE a numit un emisar pentru sancțiuni în efortul de a aborda problema eludării. În cele din urmă, e greu de crezut că noile restricții vor împiedica rușii să cumpere limuzine din Belarus.
Cand ai resurse te doare in spate de sanctiuni idioate.