AcasăPoliticaConcluziile ministrului Justiției despre Secția Specială: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar...

Concluziile ministrului Justiției despre Secția Specială: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să…”

Concluziile ministrului Justiției despre Secția Specială: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să...” (sursa foto: gov.ro)

După ce în cursul serii precedente, pe fondul anunțului venit din partea premieurlui Cîțu, cum că în ședința de Guvern de joi s-a aprobat proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Stelian Ion vedea acest lucru drept ”un gest de normalitate”, ministrul a venit cu noi critici la adresa acestei Secții Speciale, la mai bine de doi ani de când aceasta fusese creată.

”A fost o ineficiență totală, nici un caz de corupție depistat, scurgeri de informații, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă în privința Secției Speciale”, a declarat Stelian Ion, vineri, la RFI.

În acest context, întrebat dacă, în cazul în care ar fi fost eficientă, ar fi păstrat această Secție Specială, Stelian Ion a dat următorul răspuns: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să argumentezi desființarea ei”. ”Chiar dacă la început o astfel de structură este criticată, eu am criticat-o de la bun început, alături de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine și din partea Comisiei de la Veneția, din partea GRECO și a Comisiei Europene, în cadrul rapoartelor MCV, dar dacă ar fi demonstrat că este eficientă, ar fi fost greu de desființat și probabil că ar fi rămas în ființă, să spun așa (…). Realitatea însă ne-a demonstrat că ceea ce spuneam în 2017 s-a adeverit”, a mai susținut oficialul guvernamental aflat în fruntea MJ.

Ministrul are o explicație și cu privire la avizul negativ venit din direcția Consiliului Superior al Magistraturii în privința acestui proiect vizând desființarea SIIJ, . ”Explicația mea este aceea că o parte a magistraților din CSM și evident o parte a magistraților din țară – eu spun că o mai mică parte – au considerat că ar trebui odată cu desființarea Secției Speciale să existe niște imunități suplimentare pentru magistrați, cu care eu personal nu sunt de acord”, a declarat Ion.

Cîțu, Barna și Ion, anunțuri de la Palatul Victoria în privința SIIJ

După ce a anunțat că s-a dat undă verde proiectului de lege privind desființarea SIIJ, premierul Florin Cîţu a făcut referire la avizul dat de CSM în acest caz. ”Este clar, aici este o promisiune a Coaliției de guvernare, dar este, în același timp, și o recomandare și pentru respectarea MCV, sunt mai multe lucruri pe care le-am luat în calcul acolo. (…) Eu pot să vă spun doar un singur lucru: ar trebui să ne aducem aminte că CSM a dat aviz negativ, atunci când a fost înființată această secție, CSM a dat aviz negativ și acum, dar nu pentru că nu dorește desființarea Secției, ci pentru alte considerente, repet, detaliile vor fi prezentate de dl ministru al justiției”, a afirmat șeful Executivului, în fața presei.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a criticat Secția Specială și l-a lăudat pe colegul său de Guvern pentru tenacitate. ”Această desființare a Secției Speciale, care era un apendice rușinos al sistemului, este un prim pas pe care l-am promis, un prim pas pe care astăzi l-am realizat. Îl felicit pe Stelian Ion, ministrul justiției, pentru că a rămas ferm, în ciuda diverselor ghionturi pe care le-a primit în procesul de a aduce în Guvern această lege. Sunt convins că și în Parlament această lege va trece într-o formă prin care să ne asigurăm și acest obiectiv și să nu denaturăm sensul ei inițial, aceea de a avea o justiție funcțională”, a declarat Barna.

Totodată, ministrul Justiției a adus în discuție dosarele nesoluționate. ”În timp de aproape trei ani de zile, doi ani și ceva, am văzut că s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate, am văzut că în general, trimit în judecată prin rechizitorii, formulează câte două rechizitorii pe an. Nici un dosar care are în vedere fapte ale magistraților de corupție nu a fost soluționat și trimis în instanță, ca și cum deodată, o dată cu înființarea Secției Speciale, s-au terminat faptele de corupție pe partea aceasta”, a susținut Stelian Ion, de la Palatul Victoria.