Trăim în epoca digitalizării, dar chiar și așa nu totul se rezolvă prin intermediul tehnologiilor de ultimă oră. E și cazul meseriilor vechi, care au legătură cu construcțiile și restaurarea clădirilor.
”Bucureștiul are nevoie de meseriași buni, de oameni care știu să renoveze și să restaureze clădiri și monumente, care pot lucra cu lemnul, cu fierul sau cu ipsosul, care să ne ajute să punem în valoare patrimoniul istoric al orașului.
În același timp, în economia circulară pe care ne propunem să o dezvoltăm la nivel european, rolul meseriașilor crește, iar a investi în educația lor e un obiectiv inclusiv al Primăriei Capitalei” – este mesajul pe care a ales să îl transmită Nicușor Dan, edilul Capitalei, după ce în cursul zilei precedente a fost prezent la Colegiul Tehnic ”Iuliu Maniu”. Este vorba despre un eveniment găzduit de această unitate de învățământ, denumit sugestiv ”Meserii legendare”.
Planurile pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
De altfel, săptămâna trecută, pe 4 martie mai exact, când s-au împlinit 44 de ani de la cutremurul devastator din 1977, Nicușor Dan făcuse referire la consolidarea unor clădiri din Capitală.
”Bucureștiul e cea mai vulnerabilă capitală a Uniunii Europene din punct de vedere seismic, iar actuala administrație locală recunoaște acest risc și acționează. (…) De aceea, în acest an vom realiza expertiza seismică pentru clădiri care însumează 500.000 de metri pătrați, iar în paralel, în colaborare cu asociațiile de proprietari care au dosare restante, vom lucra pentru a aduce mai multe blocuri de locuințe cu risc seismic în faza de consolidare efectivă, de începere a lucrărilor. În plus, am susținut și îmi pare bine că s-a reușit ca în Planul Național de Redresare și Reziliență să fie inclusă consolidarea mai multor clădiri din București, cu fonduri europene.
Foarte important este faptul că vom sparge monopolul lucrărilor de renovare și consolidare creat de vechea administrație prin companiile municipale și ne vom deschide către piața privată a construcțiilor, pentru a accelera procesul de consolidare. Modernizarea Bucureștiului înseamnă inclusiv renovarea și valorificarea patrimoniului istoric, care este o sursă importantă de creștere economică prin dezvoltarea turismului și a altor servicii”, transmitea, la acel moment, primarul Capitalei, pe aceeași rețea de socializare.