Cauta

Comunitatea Politică Europeană – viziune sau bâlci?

Cum se va impune o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei?

Uniunea Europeană adoră abrevierile, iar acum a mai adăugat încă una la listă. Se numește CPE sau Comunitatea Politică Europeană, deși mulți nu știu prea multe, sau chiar nimic, despre ea.

A fost, de fapt, ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a crea CPE(sau EPC). El a sugerat inițierea unui astfel de forum în discursul său din cadrul evenimentului de închidere a Conferinței viitorului din Parlamentul European, la 9 mai 2022.

Scopul este de a crea „un nou spațiu de cooperare” și de a contribui la pace și securitate. Cuvinte tocite, platitudini.

Dar, având în vedere recenta izbucnire recentă și deosebit de sângeroasă a violenței în Orientul Mijlociu, majoritatea ar putea fi de acord că nu este un lucru rău să se încurajeze o cooperare internațională mai strânsă. Dar ce este mai exact CPE și ce se poate spera să realizeze cu adevărat?

Țări  dinăuntru și  din afara UE

Potrivit Modern Diplomacy, unii au sugerat că această Comunitate va înlocui UE, dar cei care se află în spatele inițiativei insistă că este o platformă de coordonare politică și nu înlocuiește nicio organizație, structură sau proces existent.Și nici nu urmărește să creeze altele noi „în această etapă”.

Printre membrii săi se numără fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, țările candidate la aderare(Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord, R.Moldova, Serbia, Turcia, Ucraina) și țările potențial candidate(Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo).

Alte state membre sunt Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Regatul Unit.

Până în prezent, CPE s-a reunit de trei ori. La prima reuniune, în octombrie 2022, liderii au discutat în principal despre chestiuni legate de pace și securitate, în special despre războiul Rusiei în Ucraina, și despre criza energetică.

La agenda din iunie 2023 s-au adăugat reziliența energetică, mobilitatea și conectivitatea în Europa.

Recentul summit, un eșec

Cea de-a treia reuniune a avut loc recent la Granada, Spania, unde au participat nu mai puțin de 44 de șefi de stat și de guvern, dar și președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Liderii au discutat despre strategia mai amplă a UE, precum și despre extinderea blocului. Însă atât reuniunea, cât și CPE general au avut, până în prezent, un răspuns mixt – ca să nu spunem mediocru.

Claude Moraes, fost membru al Parlamentului European, a declarat că recentul „summit” al CPE a fost „un eșec”, deoarece nu s-au luat decizii semnificative.”În ceea ce privește chestiunile cheie – extinderea și Ucraina, migrația criza energetică și criza costului vieții în Europa – summitul a lucrat de fapt la creșterea diviziunilor”. Este o aprobare mai puțin strălucită pentru proiectul de casă al lui Macron.

De remarcat că responsabilitatea de a găzdui următoarea reuniune a CPE trece acum de la Spania la Marea Britanie ieșită din UE. ” În aceste circumstanțe, susține un alt fost europarlamentar britanic de rang înalt, Andrew Duff, “experimentul CPE avea întotdeauna de gând să eșueze în a produce rezultate concrete.”

Verdictul său? „Conferința va deveni un loc de discuții demodate în care vor fi implicate Marea Britanie și Azerbaidjanul – dar nu va face parte din procesul decizional al Uniunii Europene.”

În ciuda unor rezerve, David McAllister, un membru de centru-dreapta al Parlamentului European, este mult mai optimist: CPE oferă „beneficii reale pe termen lung pentru toți cei implicați”.

În general,  UE ar avea nevoie de o injecție de idei noi și inovatoare pentru a trece cu bine peste apele încă tulburi de după Brexit și de a se poziționa mai solid pe scena geopolitică tot mai schimbătoare. Rămâne de văzut dacă Comunitatea Politică Europeană poate oferi un astfel de impuls.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version