AcasăPoliticaUPDATE. Senatul a decis: Cîțu rămâne fără imunitate parlamentară. Poate fi anchetat...

UPDATE. Senatul a decis: Cîțu rămâne fără imunitate parlamentară. Poate fi anchetat de DNA

(sursa foto: facebook/Florin Cîțu)

UPDATE Senatorii l-au lăsat pe fostul premier Florin Cîțu – actualmente membru al Senatului – fără imunitate parlamentară, dând, practic, undă verde solicitării DNA ce vizează posibilitatea începerii urmăririi penale în cazul acestuia.

Plenul Senatulului a votat, miercuri, 29 noiembrie – cu 90 de voturi pentru și 2 voturi contra – ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei, potrivit news.ro. Trei senatori nu au votat.


Potrivit unor surse parlamentare, Comisia juridică a Senatului a dat, miercuri, 29 noiembrie, un vot în unanimitate pentru ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu, actualmente senator, în dosarul achiziţiei vaccinurilor în pandemie.

Raportul Comisiei juridice este unul consultativ. Plenul Senatului urmează să decidă în cursul zilei de miercuri, prin vot, dacă aprobă sau nu solicitarea DNA-ului.

Citiți și: Se strange lațul: Senatul anunță că analizează cererea DNA de ridicare a imunității lui Florin Cîțu!

Marcel Ciolacu anunţă: primul lucru pe care îl va face PSD în dosarul vaccinurilor. Vizaţi: Cîţu, Voiculescu şi Ioana Mihăilă

Vlad Voiculescu aruncă tot scandalul achiziției de vaccinuri în cârca lui Florin Cîţu: „Deciziile, luate exclusiv de premier”

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joia trecută, 23 noiembrie, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane care au avut calitatea de demnitari. E vorba despre fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Totul, într-un dosar ce vizează achiziţia de vaccinuri anti-Covid.

Redăm, integral, comunicatul DNA din 23 noiembrie:

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”.

author avatar
Andrei Coman
343 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dragnea a intrat la puscarie pentru 3,5 ani pentru un asa zis prejudiciu de 30-50 000 de lei, prejudiciu platit.
    Sunt curios cati ani vor lua cei de la PNL si USR pentru sifonarea a vreo 2 miliarde si ceva de euro sau mai mult.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger