AcasăPoliticaComisia Europeană ne-a dat cu flit. Miliardele date Ucrainei nu se scad...

Comisia Europeană ne-a dat cu flit. Miliardele date Ucrainei nu se scad din deficit

Ursula von der Leyen nu ține cont de cele peste 10 miliarde de lei pe care România i-a dat Ucrainei

România riscă să piardă banii din PNRR pentru că nu se va putea încadra în deficitul de 4,4% din PIB, însă ajutoarele pentru Ucraina și, în mică parte, pentru Republica Moldova au însumat 3,5% din PIB. Încercarea premierului Marcel Ciolacu de a negocia o acceptare a creșterii deficitului pe motivul că peste 10 miliarde de lei s-au cheltuit pentru ucraineni s-a soldat cu un refuz sec din partea Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene. 

Problema încadrării în deficitul de 4,4% din PIB a devenit atât de stringentă, încât Guvernul a fost nevoit să ia măsuri drastice împotriva populației și a mediului de afaceri, că la multinaționale intervenția a fost mai blândă. Culmea este că, dacă cele peste 10 miliarde de lei date ucrainenilor ar fi rămas în bugetul de stat, România se putea încadra lejer în acest deficit.

Încercând să ceară permisiunea pentru majorarea acestui deficit, Marcel Ciolacu, premierul României, s-a lovit de un refuz sec din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care nici nu a vrut să audă de așa ceva. ”Ținta de deficit de 4.4% nu poate fi atinsă din cauza eforturilor pe care România le-a făcut pentru susținerea Ucrainei, aflată în război direct cu Rusia, și a Republicii Moldova, supusă unui război hybrid. Din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5% din PIB, iar după estimările Comisiei se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%”, a declarat Marcel Ciolacu, după vizita de la Bruxelles. Acesta a mai arătat că România se mai confruntă și cu influențe negative la asigurări și la dobânzi pentru împrumuturi, România fiind considerată o țară cu risc ridicat, dat fiind că avem cea mai lungă graniță cu Ucraina. ”Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg, atât la președinta Comisiei, la președintele Consiliului cât și la președinta Parlamentului European, urmând ca o decizie să fie luată până la sfârșitul anului”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Nu s-a obținut nimic

Comisia Europeană poate să penalizeze statul membru care nu se încadrează în deficit, susține europarlamentarul Maria Grapini. Aceasta ne spune că premierul Marcel Ciolacu s-a dus la Comisia Europeană să spună că ajutoarele pentru Ucraina grevează bugetul și că ar trebui ca acestea să se scadă din deficit, dar nu s-a obținut nimic, pentru că au refuzat să accepte.

”A fost propunerea noastră, a eurodeputaților. Noi am solicitat Comisiei Europene, într-o scrisoare, că, dacă suntem țara de graniță care a făcut eforturile cele mai mari pentru Ucraina, să ne scadă din deficit ajutorul pe care îl dăm Ucrainei, că vorbim de miliarde de lei. Și acum noi încă plătim cazare pentru ucraineni și ce le mai dăm. Deci corect ar fi fost, într-adevăr, să ne scadă din deficit ceea ce nu s-a făcut pe cheltuieli pentru România, ci pentru o țară pe care Uniunea Europeană vrea să o susținem. Eu, în locul Guvernului, aș fi sistat ajutoarele pentru ucraineni. Trebuie un pic să lucrăm și în forță, dacă mereu suntem puși la colț. Eu o să mai ridic o dată această problemă, la plenara de la Strasbourg, în plen, când va fi comisarul pe buget sau poate vine și președinta Ursula von der Leyen, deși ea nu prea stă, că vine la început și apoi pleacă. Am să le spun că, dacă s-a decis să sprijinim Ucraina, atunci statele membre care dau ajutoare, nu numai România, să se scadă din deficit banii care merg în acea direcție. Dacă s-ar scădea sumele date ucrainenilor, ne-am putea încadra în deficitul asumat”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Fondurile nu se pot suspenda?

Pe de altă parte, europarlamentarul Corina Crețu susține că nu ar exista pericolul suspendării banilor europeni.

”Prevederile din tratat sunt foarte clare. Lansarea unei proceduri de corectare a unui deficit bugetar excesiv poate duce la aplicarea de amenzi de până la 0,2% din PIB în faza preventivă sau suspendarea fondurilor structurale. Procedura este una laborioasă, iar suspendarea fondurilor de coeziune trebuie votată în Consiliu. Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse, mai ales că Guvernul a colaborat cu Comisia Europeană în vederea reducerii deficitului bugetar. Nu există pericolul suspendării fondurilor europene, aşa cum se vehiculează”, a afirmat europarlamentarul Corina Crețu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.100 afisari

26 COMENTARII

  1. UE discută adoptarea unei măsuri care prevede monitorizarea conversațiile online ale tuturor: e-mailurile și sms-urile românilor ar putea fi supravegheate Redacția 27/09/2023
    https: //r3media.ro/ue-discuta-adoptarea-unei-masuri-care-prevede-monitorizarea-conversatiile-online-ale-tuturor-e-mailurile-si-sms-urile-romanilor-ar-putea-fi-supravegheate/

    • Pai daca noi doi vrem a coresponda prin e-mail, putem scrie un program care sa codifice si sa decodifice mesajele, program care sa aiba un algoritm care nu se afla pe piata, un algoritm original. Daca tu imi trimitzi e-mail, eu fac copy-paste intr-un fisier text il iau pe „memory stick” pe un alt calculator care nu este conectat la INTERNET si iti citesc acolo e-mailul asa incit nici UE si nici alt serviciu de informatii nu stie ce spunem intre noi.

      • Cine murea de dorul lui UE în Piața Victoriei? Haștagii cu trotinete și cu creierul terci de la propaganda nazistă. Acum taci și rabdă!

  2. Atunci suntem creditori iar Ucraina..debitor.
    Sau Ursula pe persoana fizica.
    La cum sunt imbracate unele ucrainence si ce masini au…numai sarace nu sunt!

  3. Rupeti ma si voi pisica odata,dati ucraineni afara din port,de pe sosele,puneti-i la munca si nu le mai dati nimic de pomana.Opriti orice ajutor dat „fratilor” si sa-i ia ue cu ursula sa le poarte de grija.

  4. Cine mai crede in aceasta adunatura de jepcari numita ue care are niste lideri contranaturii,cu idei putine si nocive???!

    • Hmmm vaaai, cum ți-ai permis așa ceva?
      #UE este lumina noastră cea de toate zilele, altarul la care se închină URSS PLUȘ, izvorul nostru infinit de vaccinuri și măști FPP2 și tu slobozi așa cuvinte pricinoase?
      Rușine Dinu Patriciu!!!

  5. Miliardele date Ucrainei puteau fi folosite pentru alocatia copiilor, pensiile contributive si salariul minim.
    Romania a preferat sa finanteze nazismul din Ucraina, o tara creata de Stalin si Lenin si care are sub ocupatie mai multe teritorii romanesti.

    • Îmi este clar că nu ai citit nici măcar prețul de la o carte de istorie.
      Atunci când nu ai nici măcar o idee de ce se întâmplă în jurul tău, preferi să rumegi șabloane citite pe feisbuc.
      De pensii și alocații s-a ocupat Băsescu pe care l-ai votat, Boc a scos țara din criză, deci avem bani de orice.

  6. Cred ca atat UE cat si Ucraina merita un mare scuipat. Este vremea sa denuntam PNRR-ul tradator, care ne distruge economia si nu numai, si sa punem piciorul in prag Europei: despagubiri pentru toata perioada in care am fost tinuti in afara Schengen, adica incepand cu 2011. Ucrainenii sa fie trimisi frumusel la ei acasa, sau sa ii ia ce tari vor si sa se spele pe cap cu ei.

  7. Au depasit demult Tratatul de aderare la UE daca statele sunt obligate sa plateasca un stat tert, care nu face parte din UE !!!

  8. Stop Ucraina este solutia in forta dar si eficienta. Cum sa te creada statele aflate la mii de kilometrii, fara granita cu tara in conflict, fara porturi si sosele blocate de tranzitul exagerat de mare al Ucrainei, fara raketi, fara droguri din Ucraina, fara contrabanda cu tigari, fara gipane prin marile orase si fara sa fie afectati fermierii lor de tranzactiile cu cereale netaxate, nevamuite, neverificate, cu modificari genetice si chimicale fara limita,(dar tranzactionate de firme americane, olandeze, canadiene, mai nou si chinezesti, sarbesti).
    Blocarea traficului si tranzitului ucrainiean este solutia.

    • Avem deja traficul încurcat de salvatorii planetei care împing trotinetele și bicicletele crezând în capul lor că salvează planeta.
      Ăia ca tine care blochează vămile ce planetă salvează?

  9. Miliardele date Ucrainei puteau fi folosite pentru alocatia copiilor, pensiile contributive si salariul minim.
    Romania a preferat sa finanteze nazismul din Ucraina, o tara creata de Stalin si Lenin si care are sub ocupatie mai multe teritorii romanesti.
    Ce mai cautam in UE nazista, condusa de nazisti?

  10. URSULA NIET !!!!!!!!!!!!, MA-ciuca GHIOCELUL !,Ci-olacu -POPANDAUL si cu asa oameni de nimic !!!!!!!!!!,vreti voi sa vi se recunoasca paguba facuta la buget ?? :CATE MILIARDEAT DAT INAINTE CA LA CURVE LA AMERICANI PE FIARE VECHI ?,ATI PLATIT CERCETAREA PENTRU MINIREACTOARE NUCLEARE LA AMERICANI ?,ATI SUBVENTIONAT RAKETII UCRAINIENI UN AN JUMATE ??,CE-ATI DOVEDIT ?,CA SUNTETI NISTE CAPETE SECI.

  11. STOP SPRIJIN UCRAINEI SI MOLDOVEI ;STOP,STOP,STOP; TAXE PENTRU TOATE CAMIONELE CU CEREALE CARE TRAVERSEAZA TERITORIUL ROMANIEI , NU ROVIGNETA ,TAZA PER TONA TRANSPORT PLIN/GOL.; TREBUIE RECUPERATI BANI DATI UCRAINIENILOR SI MOLDOVENILOR

  12. Dragi comentatori,
    Majoritatea dinte voi a votat un turnător ordinar ca președinte, Băsescu Traian.
    V-a făcut din vorbe ca pe ultimii proști.
    Nu aveți curaj să recunoașteți. Cui naiba îi pasă de prostiile voastre din cap?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger