AcasăPoliticaComisia Europeană naționalizează fabricile de armament. TOTUL PENTRU UCRAINA

Comisia Europeană naționalizează fabricile de armament. TOTUL PENTRU UCRAINA

Comisia Europeană a reușit să-și impună Regulamentul de instituire a Actului privind sprijinirea producției de muniție. Pe lângă pachetul financiar acordat pentru accelerarea producției, regulamentul prevede inventarierea fabricilor de pe lanțul de producție și obligarea acestora de a prioritiza comenzile pentru muniții, în contextul angajamentului UE de a livra un milion de proiectile Ucrainei, oficializând, astfel, producția de război.

Operațiunea muniție pentru Ucraina schimbă regulile economiei de piață

Sub coordonarea Comisiei Europene, statele UE trebuie să ia măsuri pentru identificarea produselor din domeniul apărării care sunt într-o situație critică din perspectiva aprovizionării, cartografierea capacităților industriale conexe, instituirea comenzilor prioritare și pentru accelerarea procedurilor de acordare a autorizațiilor sau facilitarea procedurilor de achiziții publice, se arată în Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de de instituire a Actului privind sprijinirea producției de muniție.

 ”Unele măsuri sunt necesare pentru a aborda perturbările grave ale aprovizionării în Uniune cu produse relevante pentru domeniul apărării și pot limita temporar libertatea de a desfășura o activitate comercială și libertatea contractuală. Orice cerere de informații servește obiectivului de interes general al Uniunii de a permite identificarea potențialelor măsuri de atenuare a deficitelor care afectează produsele relevante pentru domeniul apărării și care sunt esențiale pentru a asigura securitatea Uniunii și a statelor sale membre. În plus, limitarea libertății de a desfășura o activitate comercială și a dreptului de proprietate sunt compensate prin garanții adecvate. Orice cerere de informații poate fi lansată numai pentru produsele necesare la fabricarea produselor relevante pentru domeniul apărării și identificate în mod specific, de către Comisie și prin intermediul unui act de punere în aplicare, ca fiind afectate de o criză de aprovizionare”, se arată în Regulament.

Obligate să producă doar muniție

Obligația de a accepta comenzile prioritare și de a le acorda prioritate respectă esența libertății de a desfășura o activitate comercială și a libertății contractuale, se susține în Regulament, obligația servind interesului general al Uniunii.

”Obligația este adecvată și eficace pentru atingerea acestui obiectiv prin asigurarea faptului că resursele disponibile sunt utilizate în mod preferențial la fabricarea produselor relevante pentru domeniul apărării. În ceea ce privește produsele identificate ca fiind afectate de o criză de aprovizionare, este proporțional să se oblige întreprinderile contractate în contextul unei achiziții publice comune a statelor membre sau întreprinderile care sunt implicate în lanțul de aprovizionare al acestora din urmă să accepte și să acorde prioritate anumitor comenzi. Orice obligație de a acorda prioritate anumitor comenzi poate fi lansată numai pentru produsele identificate de Comisie printr-un act de punere în aplicare ca fiind afectate de o criză de aprovizionare. Prezentul regulament va fi aplicabil numai într-o perioadă limitată de timp care este necesară restabilirii funcționării pieței interne și adaptării industriei la schimbările structural”, se mai precizează în actul normativ european.

Sancțiuni drastice

În cazul în care o întreprindere, în mod intenționat sau din neglijență gravă, nu respectă obligația de a acorda importanță comenzilor prioritare, Comisia Europeană poate, printr-o decizie, în cazul în care consideră necesar și proporțional, să impună penalități cu titlu cominatoriu. Penalitățile cu titlu cominatoriu nu vor depăși 1,5 % din cifra de afaceri zilnică medie din exercițiul financiar precedent pentru fiecare zi lucrătoare de nerespectare a obligației, calculată de la data stabilită în decizie, potrivit Regulamentului. ”La stabilirea valorii penalităților cu titlu cominatoriu se iau în considerare natura, gravitatea și durata încălcării, ținându-se seama în mod corespunzător de principiile proporționalității și adecvării. Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de fond de a reexamina deciziile prin care Comisia a stabilit o amendă sau o penalitate cu titlu cominatoriu. Ea poate elimina, reduce sau mări amenda sau penalitatea cu titlu cominatoriu impusă”, se mai prevede în Regulamentul european.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.544 afisari

42 COMENTARII

  1. Niste nenorociti,in loc sa caute modalitati pentru incheierea pacii ei mai rau instiga la distrugere si omor.

    • A mai fost un cretinoid care își dorea pacea cu orice preț, s-a numit Chamberlain și a fost premierul Marii Britanii. Norocul tău a fost Churchill (l-a înlocuit pe cretinoid) care n-a vrut mușchii lui să facă pace cu Hitler că aveai șanse mari ca strămoșii tăi să înnegrească coșurile de la Auschwitz pe interior.

  2. „să accepte și să acorde prioritate anumitor comenzi” Unde scrie in Tratatul de aderare la UE asa ceva?

  3. Stiu ei ce stiu ! Nu mai ginditi pina la un metru de voi ! Ce e rau in asta, sa te aperi de un neam de criminali ? O aparare la care contribuie o Europa intreaga ?!? Nu uitati ce granite avem, cine e acolo si ce am putea sa facem fiecare, individual !!! Cu cit injurati si jicniti mai urit cu atit sinteti mai prosti !

    • Senior! Ești dus tare. Acolo este un conflict intern! Se bat frații între ei datorită dorinței de expansiune a NATO! Este un conflict alimentat de SUA pentru interesele SUA. Europa este o slugă! N-are coloană vertebrală și viziune!Când a atacat rusul Europa? De unde atâta polemică cu amenințarea democrațiilor de către Ruși? Povești pentru adormit fraierii!

      • Adevarat frate… razboi fratricid… au reusit sa intre si in natiuni, comunitati, casa…

      • Clar, lumea începe de când ți-ai făcut tu cont pe feisbuc. Băi plimbătorule de trotinete, cine dreacu a atacat Finlanda în 1939? URSS. Cine dreacu a ocupat Basarabia (Rep. Moldova de azi) în 1940? URSS. Cine dreacu a atacat Ungaria în 1956? URSS. Cine dreacu a atacat Cehoslovacia în 1968? URSS. Cine dreacu a atacat Afganistanul în 1979? URSS. Hai du-te și bagă o tură cu trotineta că dinozaurii d’aia au dispărut de pe pământ, că nu au avut trotinetă ca tine de haștag. Îți urez cu drag, MULTĂ LA REVEDERE !!!

    • Seniorule, rusii nu sunt singurul neam de criminali. Mai sunt si altii ca ei printre noi… Diferenta e ca unii te prosteac frumos inainte sa te omoare iar ceilalti iti pun direct bocancul pe gat…

    • Cine să tte atace koie,tu chiar nu vezi realitatea, așa spălat ești pe tartacuta ,nu vezi că mergi după fenta

    • Proasta pu la a fost la cu ru Lu ma ta. Asta e gândire de trotinetisti prăjiți in fundul Curții. Iti e frica doar de cei care interzic tramvaiele ca tine? Crezi ca ajungi la grajd, ca iti place pu la prea tare si o mănânci pe pâine?

    • ,,desteptule”! se scrie corect ”jigni” cu ”g” de la gaină proastă ce esti ! =)))))))))

  4. Daca pentru asa-zisul interes al UE (de fapt pentru interesul amerloc de a escalada razboiul si de a distruge UE) se pot face nationalizari, ar trebui ca Romania sa nationalizeze in interesul ei OMV-ul precum si alte companii venite aici sa ne spolieze.

  5. Dupa cum gindesti, acolo, in patratul tau, esti fericit ! Nu are rost sa-mi pierd timpul cu tine, este inutil !

  6. De ce nu alocă UE resursele astea ( pe care le alocă războiului) dezvoltării, pentru nivelarea discrepanțelor/dezechilibrelor/diferențelor de dezvoltare dintre ultimii veniți în UE (cei din est) și bogaților Europei (foști colonialiști)? Este ipocrizie imensă! Bogații cu bogații, fraierii plătesc (dacă vor la masa bogaților)!

    • Ai PNRR-ul, o să te dezvolți de n-o să poți duce! E conceput de USR și aprobat de #UE că nu degeaba ai cumpărat 100 de meleoane de vaccinuri, ca să te dezvolți.

  7. Ce a facut ursuleasa cu cativa din europa asta nu o sa i spele toate apele pamantului.astia sunt slugi si atat.

  8. Bravo! Dupa ce termina nazistii din Ucraina cu razboiul nu mai ramine nimic in picioare, o sa aveti loc pentru agricultura.

  9. Plus faptul ca jid-a-nul de Jewboy Jewlinski zdelinski a omorat pana acum 2 milioane de as-zisi soldati, mai degraba car-ne de tun gata amb-al-ata pentru frontul ukro-na-zist, si are inca 3 milioane de ciu-ngi schil-oditi, care nu mai pot munci nimic de acum incolo, in starea fizica si psihica in care se afla, multi dintre ei numai acum dandu-si seama ca au fost trimis la aba-tor, si au scapat numai pe jumatate intregi. Periculos este ca tocmai astia au tot felul de ganduri de razbunare impotriva chiar popriului regim na-z-ist de la Kiev, asa ca aia e, va fi bine pentru toata lumea, spectacolul mo-rtii inca nu s-a terminat, astia o sa arunce in aer si centrala de la Zaporojie. Iar dupa aceea va fi balci total 🙂

  10. Ce nu zice naz-ista Ursulla e ca in Ukro-na-zia, in anumite zone nu functioneaza nimic, nu este nimic de mancare, acolo oamenii se lu-pta intre ei, nu exista decat numai leg-ea jun-glei, sunt mai multe foc-are de hol-era in zone diferite ale Ukro-na-ziei, ceea ce e bine pentru reducerea tur-mei de beti-vani ukro-na-zisti !!

  11. alta aiurealaam vrut UE , avem UE
    acum ne incita si mai tare impotriva rusilor ceea ce nu e de loc bine.
    Mai bine ROEXIT decat slugi ale intereselor militare ale celor de la Bruxelles si SUA pt ca toate astea se pot intoarce impotriva Romaniei la un moment dat

    • Nu esti ” roman ” , esti un troll de duzina . ” Ne incita ” ISTORIA ! Comisarul . ro , astazi , ora 09:05 : ” AROGANTA SI DISPRET IN FATA UNUI FURT DUPA TOATE NORMELE …………………………. ………………………………………………………………………… ” – Cartea ” Tezaurul Romaniei de la Moscova . Inventarul unei istorii de o suta de ani ” – Jurnalistul Marian Voicu .

  12. Comisarul . ro , astazi , ora 10:12 : ” O FILA DIN ISTORIA GREA A ROMANIEI : POATE CITESC SI DOBITOCII CARE …………………………………………….. ……………………………………………….. „.

    • Poate citesc si securistii tortionari romani care fac monitotizari agresive si nazism pe oameni cu armament neconventional interzis: Securistilor prosti, terorismul tehnologic facut pe oameni se plateste, intotdeauna la timp, chiar daca voi gradatilor va credeti puternici!!! Or sa vina vremuri in care va veti ruga in genunchi pentru salvare si nu o sa fiti salvati, veti primi tot ce meritati… B -.. – KAM volvo sedan negru B 18 STO etc etc etc… Asa terorism pe oameni in secolul 21 rar a fost dat sa vedem in tara UE si NATO, dar o sa vina timpul pentru toate platile, totul se intoarce, si visele alea induse cu tehnologii naziste in timp ce subiectul uman doarme… Ati gresit securistilor, v-ati crezut puternici si atu tehnologia, gresit dragilor, dar timpul o sa confirme tot ce meritati… Investigatorii din structuri fac terorism pe oameni cu tehnologii interzise si cu retele intregi de colaboratori sociali! Romania democratie? NU! O dictatura a securistilor din structurile de forta! Dar chiar si ei platesc! Intotdeauna la timpul cuvenit!
      Cu respect! De la un obiectiv tinta monitotizat agresiv ani si ani de zile…

      • Recunosc , am vise erotice si umede ( h )induse din Kamasuthra , posibil sa fiu MONITOTIZAT ?

        • Kostyusku , dihorule scopit , te-am visat intr-un trio cu Gelu si Agapis , atarnai cu picioarele pe pereti ca Spiderman ….

  13. Adevarul . ro , astazi , 29.06.2023 , ora 10:42 , articol de Maria Dinu : ” IOHANNIS : INDEMN AUTORITATILE SI INSTITUTIILE SA LUPTE IMPOTRIVA M A N I P U L A R I I
    TRECUTULUI SI IMPOTRIVA EXTREMISMULUI ” .

  14. Poate numai așa Armata Română și Guvernul României mai plasează comenzi către fabricile românești că de când cu Măciuca șef nu au primit nici măcar o comanda de 1000 de cartușe!

    • Habar n-am ce comenzi are Armata Romana si Guvernul Romaniei , esential este ca am mai luat 3 copeici pe postare .

    • Cartușele le face UBER și mai nou un birt din județul Giurgiu care a livrat și măștile lui Orban în pandemie. Săracii haștagi, ei chiar credeau că măștile sunt bune și Orban salvatorul lor.

  15. Nu cumva se ascunde altceva în spatele acestei decizii? Adică, cineva interesat, dorește să știe facilitățile de acest gen din toate statele UE și amplasarea lor în interes propriu.

  16. Nu lingeați voi Iuniunea Ieuropeană din sculare în culcare? Unde e URSS PLUȘ să mai faceți 1 metru de autostradă? V-a ieșit paranoia verde pe nas când mergeți la super-market? GHINION, precum spune președintele vostru.
    Mvaaai, s-au sucit analfabeții funcționali plimbători de trotinete că le poluează Putin aerele cu smogul de la rachete. Greta trotineta nu se duce peste putin să-l tragă de urechi?
    Abia aștept generația de trotineți să ajungă la putere că atunci chiar o să fie circ în fiecare zi. Șoșoacă e în pantaloni scurți pe lângă nepoțeii lui Barna care nu respectă nimic pe lumea asta, nici culoarea roșie la semafor.
    Dragi trotineți, vă urez cu drag MULTĂ LA REVEDERE!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger