AcasăPoliticaComisia Europeană a dat peste nas Guvernului României, la Legea Pensiilor. Vestea...

Comisia Europeană a dat peste nas Guvernului României, la Legea Pensiilor. Vestea proastă pentru „speciali”

pensii

Comisia Europeană trage un semnal de alarmă: modificările făcute de Guvernul României la Legea Pensiilor Speciale nu sunt conforme cu ceea ce au cerut experţii.

Cerinţele Comisiei Europene au venit, ieri, după ce au fost făcute modificările la proiectul aflat în Senat.

Experții europeni convoacă miniştrii români

Experții europeni invită miniștrii români la discuții pe tema legislației în privința pensiilor de serviciu (pensii speciale), după ce Banca Mondială va realiza o evaluare de impact a formei adoptată de Senat.

Până acum, experţii internaţională au susţinut că trebuie să existe un impact real asupra bugetului de stat, adică o scădere a impactului pensiilor speciale asupra bugetului de stat. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar Comisia Europeană a revenit, ieri, cu un nou mail, în care a cerut acelaşi lucru.

Specialiştii Comisiei Europene au precizat că trebuie să existe, în proiectul de lege, cât înseamnă impactul bugetar pentru pensiile militarilor, magistraţilor, aviatorilor sau diplomaţilor.

Coaliția de guvernare, reunire de urgenţă

Coaliția de guvernare se va reuni de urgență pentru a veni cu noi măsuri, în așa fel încât să respecte ceea ce a cerut Comisia Europeană, care, până acum, a concluzionat că în forma sa actuală, proiectul de lege privind pensiile de serviciu (pensii speciale) nu îndeplinește cerințele necesare, iar oficialii europeni „recomandă cu tărie” să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament până nu sunt integrate evaluările din studiul de impact al Băncii Mondiale.

În ceea ce privește pensiile militare, oficialii europeni consideră că „proiectul de lege prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, iar „acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”.

De asemenea, în cazul judecătorilor și procurorilor, experții europeni consideră că deși deciziile Curții Constituționale limitează modificările care pot fi aduse pensiilor judecătorilor/procurorilor, „ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistraților la principiul contributivității și pentru a face sistemul mai echitabil”.

author avatar
Andrei Ștefan