AcasăPoliticaComisar european, cea mai bună meserie. Șefii UE, cazare gratuită de...

Comisar european, cea mai bună meserie. Șefii UE, cazare gratuită de la guverne străine

Totul a fost în conformitate cu regulile. Acesta este răspunsul universal al grupului de comisari europeni care au acceptat cazare gratuită la hotel din partea unor guverne din afara UE, printre care Qatar, Maroc, Israel și Iordania.

O investigație Politico a analizat declarațiile de cheltuieli ale comisarilor UE din ultimii trei ani și a constatat că șapte personalități de la Bruxelles au acceptat cazare gratuită de la guverne străine.

Într-un moment în care instituțiile europene se confruntă deja cu o monitorizare intensă a influenței străine în urma scandalului de corupție Qatargate, dezvăluirile vor ridica noi întrebări cu privire la etică în cel mai înalt nivel al UE.

Printre oficialii care au beneficiat de cazare gratuită la hotel în timpul călătoriilor de lucru se numără Josep Borrell, diplomat de rang înalt al UE, Oliver Varhelyi, comisar pentru vecinătate și extindere, și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv.

În declarațiile prin care și-au explicat acțiunile, toate birourile comisarilor au declarat că au acceptat oferta de cazare gratuită în conformitate cu “codul oficial de conduită”.

„Nu cred că este acceptabil”, a declarat Nick Aiossa, șeful departamentului de politici și advocacy al Transparency International EU. Pe bună dreptate, comisarii sau funcționarii nu  ar trebui să accepte călătorii sau avantaje, în timp ce dau lecții de corectitudine celor care i-au ales.

Practica de a accepta cazarea gratuită a fost cea mai răspândită în timpul călătoriilor de lucru ale comisarilor în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și părți din Asia.

La nivelul întregii Comisii, funcționarii au apărat gratuitatea cazării în timpul călătoriilor de serviciu, invocând propriul cod de conduită al executivului pentru membrii săi.

Codul de conduită a fost actualizat ultima dată în 2018. Scopul acestuia este de a oferi orientări pentru comisari cu privire la modul în care trebuie să abordeze aspecte care variază de la conflictul de interese la transparență și integritate. Încălcările pot duce la o… “mustrare” din partea Comisiei.

Când vine vorba de călătorii în interiorul UE, comisarii acceptă în mod obișnuit sejururi gratuite la hotel de la guvernele gazdă. Dar practica de a primi cazare gratuită oferită de guvernele din afara UE se dovedește controversată în umbra scandalului Qatargate, în care personalități politice de rang înalt ar fi luat bani de la guverne străine în schimbul influenței.

Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, joacă un rol major în modelarea politicilor Bruxelles-ului față de țările din afara blocului. El a primit cazare gratuită în vizitele de lucru în Qatar și Uzbekistan, precum și de două ori în Iordania, potrivit dosarelor publice.

Comisarul Varhelyi a acceptat sejururi gratuite la hotel în timpul misiunilor în Maroc, Israel și Iordania. La fel și vicepreședintele Comisiei UE, Margaritis Schinas,  din partea Emiratelor Arabe Unite în 2021, atunci când a participat la Expo Dubai și a vizitat Abu Dhabi pentru întâlniri cu oficiali, după cum a relatat pentru prima dată publicația Follow the Money, care a investigat, de asemenea, călătoriile comisarilor în Qatar.

Marea majoritate a comisarilor nu au dezvăluit în mod explicit faptul că o terță parte le-a plătit cheltuielile.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
203 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger