AcasăPoliticaCoaliția scandalurilor

Coaliția scandalurilor

Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Primăria Generală a Capitalei nu este o întâmplare. Respingerea bugetului de către consilierii USR PLUS nu este o replică de moment, venită la nervi. Mai mult, nu se poate spune că gata, s-au certat și că, de acum, înainte, lucrurile vor merge bine. Nici pomeneală de așa ceva. Planul USR a fost bine pus la punct și urmează aceeași schemă ca în cazul demiterii lui Vlad Voiculescu. Nu cred că cifrele prezentate de Nicușor Dan au stârnit revolta, acesta fost doar un pretext. Cu bună știință au fost lăsate să evolueze în așa fel încât să le dea neomarxiștilor apă la moară.

Nicușor Dan se înfruntă de fapt cu Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu a fost demis, dar nu și-a pierdut definitiv puterea. Sănătatea este un domeniu atât de bănos încât nu putea să renunțe la el. Trebuia ca cineva să-l preia într-o formă sau alta, cel puțin la nivelul Capitalei. Mărul discordiei l-a constituit impunerea oamenilor USR în consiliile de administrație ale celor 19 spitale păstorite de Primăria București. Cel care a călcat pe accelerație în acest sens a fost viceprimarul Horia Tomescu, susținător înfocat al lui Voiculescu și, omul de casă pentru această problemă.

Bătaie pe ciolan

Majoritatea informațiilor arată că pretendenții USR PLUS la consiliile de administrație nu aveau nicio legătură cu domeniul medical. Reprezentau doar „trupele de ocupație”, pentru ca partidul să nu piardă controlul asupra spitalelor. Și nu atât partidul, cât Vlad Voiculescu. În momentul în care PNL s-a opus, s-a aplicat schema din cazul demiterii fostului ministru, șantajul. De data aceasta la o scară mai redusă și îmbrăcată altfel.

Viceprimarul Horia Tomescu nu va renunța le felia lui de cozonac

Dar tot șantaj se numește. Refuzați să acceptați prezența USR PLUS în consiliile de administrație? Vă respingem bugetul! Exact ca în cazul Voiculescu, șantajul a fost principala armă. Ne dați afară ministrul? Ne retragem de la guvernare și spargem coaliția! În cazul Primăriei Capitalei, lucrurile sunt însă un pic diferite. Șantajul se face pe spatele cetățenilor, de parcă aceștia ar fi vinovați că cele două partide nu reușesc să se înțeleagă pe halca disputată.

Chiar era nevoie?

Nu va fi singurul scandal. E de abia începutul. Vor mai exista și alte zone în care se vor lua la harță. Oricând se va ivi un prilej pentru a-și umfla mușchii sau a-i trage celuilalt preșul de sub picioare. Toate se vor petrece sub ochii unui primar care se va declara uluit, ca și acum, de parcă nu ar fi știut ce hram poartă neomarxiștii și nu le-ar cunoaște stilul. Sigur că Bucureștiul va putea trăi și fără prezența USR PLUS în consiliile de administrație ale spitalelor, dar e greu de crezut că va rezista fără bugetul de care are nevoie. Se va ajunge la un acord, fără doar și poate, dar întrebarea rămâne: de ce era nevoie de toată mizeria asta?

Prea puțin pentru USR

În Moldova, un alt scandal. Primarului PNL Mihai Chirică i se cere demisia de către consilierii USR. Este cercetat în două dosare, dar Chirică nu se simte stânjenit de situație. Se consideră nevinovat și nu dă semne că ar vrea să răspundă solicitărilor USR. Nici președintele Iohannis, care îi ceruse să facă un pas în spate, nu a fost prea convingător pentru el.

Ghinea se învârte pe lângă butoiul cu pulbere

A declarat că se autosuspendă din funcția de lider al filialei PNL, dar nu este de ajuns pentru USR. Scandalul poate continua multă vreme, cu atât mai mult cu cât beligeranții nu dau înapoi.

PNRR, alt motiv de neînțelegere

Mai mocnește încă un scandal în coaliție. Deocamdată iese un pic de fum, nu a izbucnit vâlvătaia, dar nu este exclus ca aceasta să apară. Planul Național de Redresare și Reziliență încinge spiritele. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, este iritat de faptul că nu există suficientă discreție în privința negocierilor. Nu poate înțelege că PNRR privește toată România și bunăstarea ei, nu îl privește strict pe el și portofelul lui. Dar cel mai supărat este pentru că i s-a sugerat ca PNRR să fie preluat de premierul Florin Cîțu, ceea ce ar fi echivalent cu o cedare a puterii și a influenței în favoarea PNL. Altminteri, coaliția zice că merge bine. Dar dincolo de gardul ei se vede altceva.

author avatar
Valentin Boeru
2.429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger