AcasăPoliticaCoaliția SCANDALULUI și a NIMICULUI

Coaliția SCANDALULUI și a NIMICULUI

Dacă nu o dată la două zile, cel puțin o dată pe săptămână coaliția de dreapta are parte de un scandal. Patru partide, patru moduri diferite de a înțelege guvernarea. Asta numai în condițiile în care ceea ce se întâmplă acum se numește guvernare. Locul întâi în acest top mizerabil îl ocupă PNL, care se desfășoară pe o plajă ce se întinde dincolo de guvern. Alegerile interne, devenite problema cea mai stringentă a României, surclasează orice capitol care ar ține de economie sau de revenirea pe un făgaș de normalitate. Cîțu sau Orban președinte? Restul este lipsit de importanță.  

Partidul lui Orban a eșuat între scandaluri

Scandalurile din partid sunt cele care țin capul de afiș. Planul de Redresare și Reziliență a intrat într-un con de umbră, căci România are altceva de rezolvat. Am mai scris că PNL nu înseamnă România și nici România nu se reduce la PNL. Altfel spus, alegerile interne privesc țara într-o măsură infimă, însă liberalii le-au transpus într-un registru național, ca și cum toți cetățenii trebuie să se implice. Dar a te implica presupune, înainte de toate, intrarea în hora scandalurilor.

Partidul și-a pierdut busola

Alegerile din filiale s-au desfășurat, pe alocuri, cu poliția și jandarmii la ușă. Au fost acuzații de fals, de rezultate umflate sau de încălcarea statutului partidului. S-a cerut și reluarea scrutinului, doar pentru că nu a ieșit câștigător liderul care trebuia să-l susțină pe Orban. Sau pe Cîțu, pe care Iohannis nu se sfiește să-l susțină din ce în ce mai mult. Un balamuc total, în care au curs acuzații dintre cele mai puțin elegante. Tabăra câștigătoare zvârlea săgeți otrăvite către adversari, însă nici aceștia nu se lăsau mai prejos. Liderii filialelor PNL au întreținut din plin ostilitățile, fiindcă în joc era și soarta lor.

Florin Cîțu sau planul de dezvoltare a NIMICULUI

Să-l susții pe Orban și în toamnă să câștige Cîțu nu e tocmai cea mai inspirată alegere. Dar nici invers nu sună mai bine. Eșaloanele doi și trei ale partidului nu puteau rămâne pe dinafară, așa că au stimulat și ele răzmerița. Ce treabă au toate acestea cu România și cu trăitorii ei care nu sunt liberali? Niciuna, fac parte din propaganda zgomotoasă a unui partid care și-a pierdut busola.

Scandal dincolo de granițele PNL

Cîțu îl înțeapă pe Orban. Orban vine cu replica, dar niciunul nu își dă seama nu numai că sunt penibili, ci și cât de prăfuite și infantile le sunt ironiile. Și unul și celălalt își instigă susținătorii împotriva contracandidatului, apelând la aceleași platitudini obosite. Nu este însă singura notă de scandal ceea ce se întâmplă în PNL. Partidul lui Orban are resurse pentru mai mult și, ciclic, se ia la ceartă cu cel condus de Dan Barna. Fiecare acționează de capul lui stârnind nemulțumirile colegilor de coaliție. Stelian Ion, ministrul Justiției, a sesizat Comisia de la Veneția cu privire la desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție de capul lui, fără a anunța coaliția. Orban a reacționat, căci coaliția nu e sat fără câini.

A dat-o pe Dumnezeu și sfânta patrie

Apropo de integritate și moralitate. Orban crede că a descoperit călcâiul lui Ahile al colegilor de coaliție. „Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce.

Barna are treabă cu susținerea Clotildei Armand nu a coaliției

Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român”, a ținut Orban să le reproșeze celor de la USR PLUS. Replicile nu au întârziat să apară, dar tot în același registru al răzbunării și înjurăturilor abia stăpânite. Cine vorbește de țară? Orban, care și-a bătut joc de ea câtă vreme a fost premier? Orban, care într-un an a reușit să o dea de pământ, punându-i economia pe butuci? Orban, care și-a umilit cetățenii prin măsuri restrictive aberante? Am avut dreptate când, în timpul negocierilor pentru guvernare, spuneam că se va alege praful de coaliție destul de repede. Vor începe scandalurile ba pe descărnarea ciolanului, ba pe ignorarea partenerilor la guvernare. A guvernat ceva coaliția până în prezent? Doar NIMICUL.

author avatar
Valentin Boeru
1.928 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger