AcasăPoliticaCoaliția, o adunătură de complici la mârșăvie

Coaliția, o adunătură de complici la mârșăvie

Indiferent ce problemă apare, coaliția nu găsește rezolvare pentru ea. Are, în schimb, explicații, de parcă pentru asta a fost numită la guvernare. Miniștrii lui Cîțu nu pot lua măsuri concrete și imediate pentru a remedia o stricăciune. Trebuie să se adune, să discute, să propună lucruri care să nu-i deranjeze pe ceilalți și să cadă de acord cum și ce mint când ies la declarații. Îți pot explica zeci de minute, bunăoară, că ne ducem tot spre progres, dar niciodată nu îți vor spune de ce o ducem din rău în mai rău. Îți pot arăta cu bețigașul, la tablă, procentele de dezvoltare și alte aiureli, dar când să ajungă la bunăstare ba se taie curentul, ba se bagă publicitate.

Toți au fost complici prin muțenie

Nimic nu îi clintește din solidaritatea lor de turmă bezmetică. Poate fi răul cât de mare, ei au decis să nu comenteze decizia partenerilor și să meargă înainte. Este o complicitate la mârșăvie în care toți sunt umăr lângă umăr deși, în particular, departe de ochii lumii, fiecare s-ar spăla pe mâini de fiecare.

Umăr lângă umăr

Primul cadru. Evacuarea în toiul nopții a Spitalului Foișor a generat un val imens de nemulțumiri. S-a golit o întreagă unitate spitalicească pentru a face loc bolnavilor afectați de Covid. Câțiva doar, mult sub numărul de locuri deblocate. Și alți câțiva la ATI. Decizia a fost luată fără pic de gândire. Foișor este singura bancă de oase și de transplant osos din România. Peste 800 de operații au fost amânate, pacienții fiind trimiși acasă. Nu se știe când se vor putea întoarce, spitalul fiind în continuare blocat. Nu a existat nicio explicație venită din partea celor abilitați, doar vorbe care ori nu spuneau nimic, ori încurcau și mai rău lucrurile. Când opoziția a cerut comisie de anchetă, puterea a avut grijă să respingă inițiativa. Toți liderii au fost uniți până în măduva oaselor, pentru a nu se afla adevăruri care le-ar fi periclitat poziția.

Numărul real al morților este ascuns cu acordul coaliției

Niciun partid din coaliție, deși nu avea cum să nu înțeleagă gravitatea situației, nu a spus că s-a făcut o greșeală imensă. PNL, USR PLUS și UDMR au preferat conclavul muților, lăsând înmărmurită toată țara. Solidaritatea cu un ministru parvenit în funcție a contat mai mult decât sănătatea cetățenilor. Demiterea acestuia nu a rezolvat nimic. Nimeni nu va afla, vreodată, ce mizerie ascunde evacuarea, iar Foișor rămâne în continuare închis pentru cei care au nevoie de operații care nu se pot face în altă parte.

Doar ce convine puterii

Al doilea cadru. A apărut Ioana Mihăilă, ministresa Sănătății, să ne vorbească despre numărul morților din pandemie. Ne-a amețit de cap cu statistici, cu platforme și modalități diferite de raportare și a concluzionat că numărul real al celor decedați nu poate fi cunoscut. Este bătaie de joc. În al Doilea Război Mondial, și în primul, România a putut calcula numărul morților și dispăruților după o regulă simplă. Am trimis atâți soldați, ofițeri și subofițeri, din care s-au întors atâți.

PNL și UDMR se tem că primarul Sectorului 1 le va pune USR în cap

După 76 de ani, aceeași Românie nu poate socoti câți pacienți a primit în spitale și câți dintre ei s-au vindecat. E limpede că diferența o reprezintă cei care au plecat între patru scânduri. Pare că aici e beleaua. Nu e vorba de vreo 500 de decedați, cum susține ministresa, ci de câteva mii. Opoziția a cerut comisie de anchetă, dar inițiativa a fost respinsă. Solidaritatea de turmă a coaliției și-a spus din nou cuvântul. Despre pandemie și morții ei nu trebuie aflat decât ceea ce convine puterii.

Oala cu miere

Al treilea și al patrulea cadru. Este tot mai limpede că franțuzoaica Armand a pierdut alegerile la Sectorul 1. Din cauza unei legi prost concepută și votată cu ochii închiși, are toate șansele să rămână în continuare primar.  Nimeni nu o clintește de pe scaun, spre disperarea PSD. Până se rezolvă definitiv cauza mai poate prinde un mandat. A venit vreun partid de la putere să-i spună pe șleau „cucoană, e cazul să retragi, compromiți întreaga coaliție cu atitudine ta de sfidare”? Nu. La fel și în cazul lui Dan Barna.

Dan Barna încă mai caută în DEX ce înseamnă onoare

Nimeni nu i-a spus că e momentul să demisioneze înaintea începerii urmăririi penale, că trebuie să facă pasul în spate în clipa în care au apărut primele suspiciuni de fraudă. Din onoare. Am zis „onoare” și am asociat cu USR? Pardon! Cu degetul vârât în oala cu miere a puterii, coaliția de dreapta nu e deranjată de complicitatea la mârșăvii. De ce s-ar dezice de ea din moment ce din asta trăiește?

author avatar
Valentin Boeru
3.737 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger