Divorțul progresiștilor neomarxiști de liberali nu-i altceva decât o ceartă pe banii de la buget, ca să lămurim lucrurile de la bun început. Să o spunem pe-a dreaptă: după un an de guvernare, coaliția combinațiilor a dat de greu când fix a fost vorba să taie cașcavalul! Pe unii i-a lovit acum integritatea și corectitudinea, când premierul și-a feliat un PNDL pentru el și primarii săi (electorii din țară), dar sunt tot aceiași care închideau ochii la șmenul cu fonduri europene (destinat persoanelor cu dizabilități) pus la cale de șeful Barna & family.
Și, fiindcă tot se vehiculează spargerea coaliției, să ne închipuim că s-a și întâmplat. De mâine, pică Guvernul Cîțu și Palatul Victoria își așteaptă noii locatari. Ce lasă în urma lor alde Dan Barna, Dacian Cioloș, Claudiu Năsui, Stelian Ion sau Florin Cîțu&co? Scandaluri cât casa, bălăcăreli de mahala, zero proiecte de anvergură demarate, inflație record, datorii record, facturi la utilități cum n-au văzut în veci românii, spectrul unei ierni apocaliptice pentru popor.
Și dăi, și luptă, dar nu pentru români
Unii dintre acești politicieni au ajuns la putere printr-o conjunctură favorabilă și, în loc să profite de șansa ivită, s-au lansat într-o cursă nebună pentru ciolan. Lupta pluseriștilor, cum i-a „nășit” Răzvan Boanchiș, a început să-i enerveze până și pe cei mai aprigi susținători ai idealurilor progresiste; în timp ce românii au ajuns să facă credite pentru plata facturilor la curent și gaze, alde Năsui împarte apropiaților posturi bine remunerate în CA-urile companiilor de stat, iar Stelian Ion moare de grija Comisiei de la Veneția și din două conferințe în trei face referire la recomandările celor de acolo.
USR PLUS a ajuns la guvernare fiindcă PNL a ieșit pe doi în alegerile parlamentare și n-a putut forma o majoritate fără ajutorul combinatorilor Barna și Cioloș. Iar PSD este în Opoziție, deși a câștigat alegerile, urmare a propriei strategii alese. Pornind de aici, avem următoarea situație: USR PLUS s-a așezat confortabil în barca liberală, a primit și vestă de salvare, și o bere rece, dar tot refuză să vâslească și nici la pește nu dă. Barna și Cioloș vor, în schimb, să ajungă la destinație (viitoarele alegeri parlamentare) fără să transpire, din inerție, ca și cum li se cuvine tratament special. Cu alte cuvinte, să-i ducă altcineva în spate.
Unica soluție, o nouă revoluție. A votului
Din punct de vedere politic, Florin Cîțu a acționat cum trebuie dându-l afară din Guvern pe Stelian Ion; un măr stricat nu poate fi așezat în același coș cu alte fructe proaspete, (deocamdată) nealterate. Dar premierul a riscat mult și s-ar putea să nu-i iasă pasiența; imprevizibili și înfometați, cu imaginea și așa călcată în picioare (vezi scandalurile Clotilde Armand – alegerile la Sectorul 1 și Drulă – Metrorex), pluseriștii ar dinamita Executivul printr-o ieșire de la guvernare.
În context, fără susținere politică, Guvernul Cîțu va pica (PSD are pregătită moțiunea de cenzură) la primul vot în Parlament. Dar, întrebarea care se pune este dacă România de asta are nevoie acum. Vin luni grele, de iarnă lungă și împovărătoare pentru buzunarele cetățenilor, iar o țară azvârlită în plină criză politică nu le-ar face bine decât multinaționalelor și corporațiilor care deja stăpânesc își freacă mâinile când se gândesc la haosul ce va urma.
Alegerile anticipate sunt, probabil, dorite de toți românii, în special de cei ce se simt dezamăgiți și mai ales trădați. Însă mai devreme de februarie – martie 2022 nu vor putea fi organizate, caz în care țara va trece peste iarna asta cu frâna de mână trasă.