AcasăPoliticaCiucă, somat să desecretizeze proiectul de lege trimis de Virgil Popescu la...

Ciucă, somat să desecretizeze proiectul de lege trimis de Virgil Popescu la Bruxelles

Sindicaliștii din Energie sar la gâtul lui Ciucă

Deși Virgil Popescu le-a promis sindicaliștilor din energie că vor fi consultări și dezbateri pe marginea Legii decarbonizării, exact ca și în cazul PNRR, proiectul a fost secretizat și trimis la Bruxelles. Acum, sindicaliștii l-au somat pe Nicolae Ciucă să facă public documentul și să stabilească de urgență întâlniri pentru a discuta aspectele cu consecințe dramatice din acest proiect.

Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate ”Univers” și Federația Națională Mine Energie i-au trimis premierului Nicolae Ciucă o adresă în care i-au solicitat acestuia o întâlnire urgentă pentru a discuta despre proiectul Legii Decarbonizării, secretizat și trimis la Bruxelles de ministrul Virgil Popescu. Sindicaliștii au semnalat, în contextul intern al complexității problemelor sociale, cât și de funcționare în regim de siguranță a sistemului electroenergetic național (SEN), dar si în contextul crizei energetice de la nivel global, că trebuie dezbătută problema scăderii energiei electrice pe cărbune, prevăzută în PNRR și care ar trebui să intre în vigoare la data de 30 iunie 2022.

”În data de 15.03.2022, a avut loc o întâlnire la sediul Ministerului Energiei cu domnul ministru Virgil Daniel Popescu, în care am convenit ca, înainte de a se trimite proiectul legii decarbonizării spre consultare la Comisia Europeană, să avem o întâlnire prin care să fim informați și consultați cu privire la impactul social al Legii decarbonizării, din cauza căreia sunt puse în pericol peste 15.000 de locuri de muncă. Considerăm că este imperios necesar introducerea în lege a unui pachet de protecție socială consistent, care să răspundă la nevoile actuale ale salariaților – acordarea unui venit de completare pe o perioadă de 4 ani pentru salariații disponibilizați, acordarea de plăți compensatorii și pensionarea salariaților cu o vechime de minim 25 ani”, se arată în adresa trimisă de sindicaliști premierului Nicolae Ciucă.

Dialogul surzilor

Până acum, premierul nu a trimis niciun răspuns sindicaliștilor, semn că nu ar interesa pe nimeni din Guvern despre soarta sistemului energetic național, a celor 15.000 de salariați de la Complexul Energetic Oltenia sau a altor zeci de mii de locuri de muncă din industria conexă. ”Noi atragem atenția despre pericolul destabilizării Sistemului Energetic Național din 2016 și spuneam că aici se va ajunge. Și singurul lucru pe care l-au făcut a fost să modifice Legea energiei electrice și au tot modificat-o până a convenit altor interese, pentru că ieșeau pre mulți bani din importul de energie ca să se mai concentreze pe siguranța sistemului energetic. Au schimbat până și definițiile componentelor care țin de siguranța națională. Acum au aruncat povestea asta cu pensionările înainte de termen, pentru ca oamenii să nu se mai gândească la ce facem în următorii ani. Sunt niște chestii care au fost coordonate de ani de zile, cu implicarea instituțiilor statului român. Ca să poți să pui ceva în loc, dacă închizi termocentralele pe cărbune, trebuie să ai ceva la fel de sigur și de constant”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Energia, mai scumpă pe gaz, decât pe cărbune

Potrivit sindicaliștilor, centralele pe gaz nu vor fi rentabile, pentru că, la prețurile uriașe ale gazelor, se va ajunge ca energia produsă de termocentralele pe cărbune să fie mai ieftină cu 100 de lei decât cea produsă pe gaz, în condițiile în care la cărbune se plătesc integral și certificatele de carbon. ”Ghinionul nostru este că am avut prea multe resurse și ne-am bătut joc de toate. Începând cu aurul de acum 2500 de ani, continuând cu petrolul, că am fost poate cea mai avută țară în petrol din Europa, și acum terminăm și cu energia. Vorbeam de grupurile 3 și 4 de la Cernavodă și, în același timp, în 10 ani am închis tot ceea ce a însemnat producție de uraniu. Dacă se închid termocentralele pe cărbune, România va avea o mare problema cu asigurarea frecvenței și continuității energiei electrice, pentru că nu te poți baza pe regenerabile. Nu s-a găsit încă ceva de stocare și captare ieftin”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
23.935 afisari

36 COMENTARII

  1. Dar ce ba a facut proiect pe pers fizica in casa lui sa l secretizeze sau e angajat la stat si face politici publice , nu lucreaza la companie ptivata ca noi il.platim si tot de romani sunt facute toate sectoarele astea din energie , din ele traiesc niste lucratori , asasinule economic.

    • E dictatură rujată.
      „Guvernul României a adoptat Ordonanţă de urgenţă (OUG) 16/2022 prin care înlătură toate obligaţiile de transparentă decizională pe care trebuie să le respecte atunci când adoptă un act normativ”

      • Unii deja au valizele facute , iar altii si le pregatesc. Totusi, ei inca nu pricep ca nu vor avea unde sa o huskeasca.

    • Deocamdată site-ul ziarului Cotidianul este blocat. Oare de ce? ChUCĂ știe ceva de asta?

      • Daca e blocat , meri de boraste pe ziare.com ca esti bine venit cu conditia sa linji in coor pe cine dicteaza ei , gigi helvetul e shef in toate

      • COTIDIANUL OICUM ERA UN ZIAR DE TIP LATRAU A PAGUBA…O FITUICA A DEZIMFORMARII…

  2. IDIOTUL DE LA ENERGIE SE CREDE STAPAN PE MOSIA NUMITA ROMANIA !,CSATUL ESTE O VARZA CAND NU IA IN ANALIZA SITUATIA ENERGETICA A TARII ,CAND PERMITE SA SE OPREASCA UNITATI ROMANESTI DE PRODUCTIE A ENERGIEI SI PREFERA IMPORTUL PE SUME ASTRONOMICE IMPRUMUTATE .VEZI NUMAI ROSTOGOLIREA DOBANZILOR IMPUNE IMPRUMUTURI SUPLIMENTARE DE 20 MILIARDE !!.
    CIUCA E STRAIN DE ECONOMIE SI DE GUVERNARE ,JOHANIS ESTE UN RATAT 100% ,NIMIC N_A REALIZAT IN 7 ANI DE ABUREALA POLITICA ,ESECURILE S_AU TINUT LANT .
    JOHANIS CEL MAI SLAB PRESEDINTE ,MAI SLAB SI DECAT TAPUL.

    • Ce-i mai imbie la mediatie mirosul de hazna, pe liberali, mama ce le place
      Capacul sunt chiar ei

  3. Cand auzi PNL, sau cand vezi unPNL IST, imediat iti apare figura hazalei din fundu curtii

    • Il am eu pe Bushoi la privata din fundul gradinii. Sta pe stanga holbandu-se un pic cam zbanghiu la mine – Imi da orgasm la defecare de fiecare data…

    • repeti pentru ca esti prost . de ex pe ciolacu si pe psd care -l sustin si voteaza tot ce face popescu si pnl nu-i vezi . e plina tara de idioti ca tine care nu vad mai departe de degetele murdare de la picioare . daca nu era popescu era altul si tot aia era cretinule !

  4. metoda este veche , sint adusi sa faca lucruri murdare la fel ca ghinea cu pnrr , si apoi trasi pe dreapta cu sinecuri si milioane grase in cont , dupa care va iesi psd sa spuna , uite pnl a facut , noi nu am stiut nimic sintem fete mari , de fapt curve batrane si prostituate pe centura bruxelului .

  5. Scuze celui care a publicat aceasta știre. Fără sursă nu valorează nimic. Oricum e o informație care trebuie verificată.

    Se vinde Mintia. Cică s-ar cere pe ea 90 milioane EUR! O grămadă de bani, nu-i așa? Doar că Centrala are o putere instalată de 1285 MW compusă din 5 grupuri de câte 210 MW și unul de 235 MW. Și-acum să vă așezați pe scaun!

    Grupul de 235 MW este nou nouț, proaspăt achiziționat! Unul dintre grupurile de 210 MW e proaspăt modernizat și a înghițit o grămadă de bani. Asta până să se închidă termocentrala că, după cum vedeți, Vergilică s-a preocupat s-o modernizeze înainte de a-i da în cap! Acum o privatizează. Cere 90 milioane și de cumpărat se va cumpăra probabil la jumătate. Dacă nu cumva pe gratis contra unui jurământ pe roșu al noului împroprietărit, cum că va face green deal-ul să stea la Mintia precum Sarmat-ul lui Putin în aer!

    Și ce urmează? E schema clasică! Grupul cel nou de 235 MW se va vinde pe 200-300 milioane de EUR, iar grupul modernizat de 210 MW pe 100-150 milioane de EUR. În concluzie, fericitul împroprietărit va da 90 milioane și va încasa o sumă cuprinsă între 300 și 400 milioane $EUR. Curat murdar, neicușorule! Oare Vergilică ce sumă și-o fi rezervat?

    Dan Diaconu

    • Popol, postac pupin coorist si lingau in cur . Copii de pe alte siteuri si vii aici la supt PLeul cum faci si pe alte bloguri . Mars in pzda matii de unde vii

      • Bai boulene criminal ,chestia cu liberalizarea gazelor si energiei electrice a copto in 2021 vara Plavanul ,vergilius si Ccatzu Ei se asteptau ca peste un an sa se vada efectele:imbogatirea pe spinara noastra a maharilor din energie Si iata unde am ajuns cu niste prosti limberali !Javra aceea repetenta nu e la prima experienta cretinoida El a mai facut-o cu devalorizarea leului ,cand am ajuns sa platim rate duble Atunci banca l-a retrogradat cu masuta la wc ul bancii Acum ar trebui sa-i retrogradam pe cei 3 bouleni anti romani si sa-i trimitem la dracu! Iar tu bai postac drogat vezi-ti de treaba ta si uite ce viermi aveti in mocirla voastra limberala ,unu si unu

        • si psd ce-a facut handicapatule ? a votat cu doua maini legea off shore . spanzura-te cu carutul in care stai cu tot si scapa lumea de un prost !

      • ………..CIND ERA DRAGNEA SI VROIA SA DEA LEGEA OF -SHOOR IN AVANTAJUL NOSTRU ,ROMANII L-AU HUIDUIT IN LOC SA-L APERE….

  6. Am mai spus si o repet
    Putin e de vina
    PSDul la secret
    A bagat urina
    Si le-o da la leproizi
    S-o bea cu benzina
    Putin a omis contracte
    Nu plavanul vostru
    Impreuna cu kitz kitz
    Si extraterestru’
    Repetentul de la treapta
    Ajuns prim ministru
    Fireati naibii mincinosi’
    Scarbe limberale
    Vom veni cu batele
    Sa va dam la sale
    Va vom scoate la imas
    Vite criminale
    Hai siktir ,plecati la dracu’
    vanzatori de tara!

  7. Pas cu paaas,Rooomania dezvoooltata,eduuucaata,esuaaata.Jefuita si inselata. Cozile de topor modernizeaza Rooomania.In compensare,vor sa impanzeasca Tara cu ” minicentrale atomice ” americane.Da’ noua ne iese ceva ? Minicentralele nu au fost acceptate in America,fiind periculoase,avand 17 neconformitati. Si ca sa-si scota banii,hai cu ele la prostii de roooomani.Ce-i mana pe ei in lupta ? La fel ca si cu gazele de sist. Atunci romanii au protestat,iar ” binefacatorii ” si-au luat valea.Tineti minte,tampitul de Ponta,cum si-a batut joc,sate inchise,cu jandarmi la poarta,romani batuti cu salbaticie,acum ce urmeaza ?

  8. Domnule Președinte Parvulescu contactați și celelalte sindicate din tara, uniți-vă și chemați-ne și pe noii, cetățenii, ca să ieșim masiv sa ne salvam tara și pe noi, acum pana nu ne scufundam!!!!!

  9. GERMANIA SI FRANTA FAC BISNITA CU GAZULSI CURENTUL ROMANESC.NE FURA GAZUL SI NI-L VINDE LA PRET DE SPECULA.GAZUL DIN MAREA NEAGRA LA FEL,ROMANIA ARE ZERO PROFIT IAR PRETUL RAMINE ACELASI DE SPECULA…!!!

  10. …….L-ATI AVUT PE DRAGNEA ROMANILOR CARE APARA INTERESELE ROMANILOR SI L-ATI BAGAT LA INCHISOARE……

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger