AcasăPoliticaCîțu, sforarul unei guvernări ratate

Cîțu, sforarul unei guvernări ratate

O ducem bine, dă asigurări premierul. A crescut aia, a crescut și asta, și cealaltă, economia înflorește și se fac investiții de zeci, sute și milioane. Încă nu este limpede cu ce bani. Deocamdată, nu avem. Și nici nu vom avea prea curând. Deocamdată trăim pe blana ursului din pădure. De aproape un an și jumătate trăim din planuri. Este singurul lucru cu care guvernele au defilat în fața noastră. Planul pentru cutare, planul de nu știu ce. Nimic concret. Dar asta nu ne împiedică să o ducem din bine în și mai bine. Atât de bine încât suntem atenționați că suntem țara cu cea mai scăzută speranță de viață din Uniunea Europeană.

Un guvern trei partide nicio potrivire

Guvernarea este ratată. Nici nu avea cum să fie altfel din moment ce nimănui nu-i stă mintea la asta. Cele trei partide nu se întâlnesc la un punct comun decât când trebuie să ia la bătaie un partid care nu e de-al lor. Apoi, guvernarea este ratată și pentru că niciunul nu știe ce trebuie să facă. Fiecare improvizează și lansează idei în eter. Idei este termenul prevăzut de dicționare. Există însă și alte dicționare, care le definesc mai tranșant, prostii.

Vindecați în numele PNL

La prevenția sau reducerea pandemiei, coaliția stă cel mai bine. Am plecat, acum un an, cu 1.400 de paturi ATI. Am dezvoltat sistemul, am făcut achiziții și am ajuns tot la 1.400 de paturi. Cîțu ne asigură că situația este sub control și că există resurse pentru alte paturi. Sigur că există, numai că trebuie să mai moară din pacienții care le ocupă acum. Există resurse și pentru extinderea secțiilor ATI. Nu ai cum să-l contrazici, dar e nevoie să ardă și altele, ca să fie loc mai mult. Cele de la Piatra Neamț și „Matei Balș” nu au fost de ajuns. Premierul s-a apucat serios de muncă. Trage de sfori pentru a schimba decorul. Tabloul guvernării lui trebuie să fie frumos, cu realizări.

Închiderea localităților singura soluție găsită de guvern

Nu de alta, dar se apropie congresul PNL și candidează la președinție. Orice vindecat de Covid este un argument în plus pentru a fi ales în funcția supremă din partid, căci vindecarea s-a produs în timpul guvernării conduse de el. Orice vaccin făcut este un plus de imagine. Și aici stăm bine, ne asigură el. O să fim fruntași în ramură, ca pe vremuri, când se raporta recolta de porumb. Se strângeau așa de multe tone încât ar mai fi fost nevoie de câteva sute de mii de hectare. Nu contează că lumea dă înapoi în fața serului și a efectelor lui. Apare Cîțu, trage de-o sfoară și se schimbă peisajul. Rezultă că dimineața doar cu grija asta ne trezim, să devenim stahanoviști la înțepat.

Vechea tactică a liberalilor

Sforarul Cîțu este plin de idei. Ne-a promis că de la 1 iunie va relaxa restricțiile și vom reajunge la normal. Vă apărea și un comitet interministerial care se va ocupa de revenirea la normalitate. Stai așa, interministerial zici? Adică din mai multe ministere? Altele decât cele din guvern? Păi cele de acum cu ce se ocupă? O promisiune atât de prostească doar la Iohannis am mai întâlnit, când turna povești mulțimilor de gură cască cu Românii normale, educate, reclădite și prospere. Dacă ministerele de care vorbește Cîțu există în actualul guvern, de ce este nevoie să aștepte până la 1 iunie? Marea acțiune de fericire a neamului nu se poate declanșa acum? Nu cred că se va schimba ceva. Sistemul sanitar se va împotmoli la fel ca până acum. Măsurile luate pentru prevenirea extinderii pandemiei vor fi la fel de prostești, începând cu carantinările lipsite de logică și terminând cu restrângerea accesului în spațiile publice. E o tragere de timp, de fapt, ca lumea să mai uite că nu a fost în stare de nimic. Doar de promisiuni, căci tactica asta e veche și singura pe care liberalii o cunosc.

Jonglerie ieftină

Există vreun plan prin care economia țării să înflorească începând cu 1 iunie? Nu, categoric nu. Vor apărea șantiere pentru școli, drumuri și spitale? Nu. A găsit Cîțu soluții miraculoase pentru reducerea numărului de îmbolnăviri și vindecarea rapidă a celor din spitale? Nu. Aici greșim noi, cred. Ne uităm în gura lui și așteptăm minuni când, de fapt, totul este o altă minciună. O sforărie prin care ne va duce de nas ca și până acum. O jonglerie care are un singur scop, să-i ascundă incompetența.

author avatar
Valentin Boeru
2.129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger