AcasăPoliticaCîțu se pregătește de război? Investiții uriașe în armament!

Cîțu se pregătește de război? Investiții uriașe în armament!

Cîțu înarmează România

Politica de austeritate din acest an nu se va aplica și în cazul Ministerului Apărării Naționale. Guvernul Cîțu a anunțat, în Carta Albă a Apărării, investiții în tehnică de luptă de aproape 23 de miliarde de lei. În opinia Executivului, justificarea acestor investiții uriașe este dată de lipsa de predictibilitate din partea statelor și de schimbarea balanței de putere în cadrul sistemului internațional.

Criza economică acută pe care o traversează România, în parte cauzată de pandemie, nu a modificat în niciun fel alocarea extrem de generoasă a unui procent important din PIB pentru înzestrarea Armatei. Cu tăieri bugetare pe aproape toată linia, Guvernul Cîțu a decis să mențină totuși un nivel uriaș al investițiilor în tehnica de armament, creând senzația că se pregătește de un război iminent. Astfel, pentru 2021, se vor cheltui circa 23 de miliarde de lei, din care 5,3 miliarde de lei doar pentru achiziții de echipamente militare majore. În principal, în programele de investiții esențiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român sunt cuprinse transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, vânători de mine, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, corvete multifuncționale, elicoptere, precum și revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea MApN. De asemenea, se are în vedere reabilitarea infrastructurii spitalicești din rețeaua sanitară proprie, atât în scopul asigurării asistenței medicale a personalului armatei și a cadrelor militare în rezervă și în retragere, cât și pentru asigurarea capabilităților medicale necesare în situații de criză și război. În total, în perioada 2021-2024, investițiile în Apărare se vor ridica la 100 miliarde de lei, din care circa 28 de miliarde numai pe achiziții de echipamente majore.

Naționalism și pandemie

Potrivit Cartei Albe a Apărării, elaborată de MapN, îmbunătățirea capabilității de luptă a țării este necesară în contextul mediului actual de securitate la nivel global, caracterizat de accentuarea tendințelor de schimbare a balanței de putere în cadrul sistemului. ”Acest fapt conduce la accentuarea percepțiilor de nesiguranță strategică, incertitudine și lipsă de predictibilitate din partea statelor, care se orientează din ce mai mult spre soluții naționale sau bilaterale de gestionare a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, în detrimentul mecanismelor clasice reprezentate de formatele multilaterale sau organizațiile internaționale. Dezvoltările din ultima perioadă reliefează impactul major al unor noi factori generatori de criză la nivel internațional, cum ar fi pandemiile și fluxurile migraționiste, cu potențial de producere a unor dezechilibre majore, pe termen lung, pe multiple coordonate:sanitar, economic, politic, social, de securitate și geopolitic. Mai mult, pandemia catalizează vizibil concentrarea statelor asupra problemelor naționale, indiferent că ele sunt de natură sanitară, economică sau militară”, se arată în Carta Albă a Apărării.

Mai mulți bani pentru salariile soldaților

Un obiectiv important al MapN este și managementul resurselor umane, urmărindu-se creșterea atractivității carierei soldaților profesioniști. Astfel, se preconizează creșterea calității vieții personalului MapN prin îmbunătățirea  cadrului  legal  privind  salarizarea  personalului  armatei. Printre măsurile vizate se numără crearea cadrului legal în vederea înlăturării inechităților din sistemul pensiilor militare de stat, în vederea stimulării stabilității în serviciu și a formării unei cariere în rândul cadrelor militare în activitate, a compensării parțiale a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună militarii. Totodată, se va urmări identificarea și implementarea măsurilor adecvate pentru creșterea atractivității profesiei militare și a competitivității instituției militare pe piața forței de muncă, promovarea intensivă a profesiei militare prin utilizarea spațiului virtual ca mediu predilect,  în  special  pentru  transmiterea  mesajelor și  comunicarea  cu  potențialii candidați și desfășurarea de campanii anuale integrate de promovare a profesiei militare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
915 afisari

2 COMENTARII

  1. Domnilor,
    suntem in plin razboi biologic.
    China a omorat
    501. 100 de americani.
    Mai multi decat
    Razboiul Mare
    Razboiul 2
    Razboiul din Coria
    Razboiul din Vietnam
    Primul razboi rece
    Primul razboi din Irak
    Al2lea razboi din Irak
    Razboiul din Afganistan
    Al2lea razboi rece

    toate la un loc

  2. Va dati seama la aceasta suma de 100 miliarde de lei,la cat se ridica parandaratul ? Ia zi Catule,frumosule,desteptule, la cat, si cum il veti imparti,in ” mod echitabil sau in ordinea inaltimii ” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger