Unul dintre subiectele de interes pentru români, mai ales în contextul în care se apropie sezonul rece o reprezintă prețurile la energie și cuantumul facturilor. Mai ales că deja unii oameni s-au confruntat deja cu bătăi de cap și nici n-a trecut vara, dar să și vină iarna.
Marți, șeful Guvernului a avut discuții cu miniștrii Energiei, Virgil Popescu, și Muncii, Raluca Turcan, dar și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței
”Trebuie să venim cu soluții. Soluția (…) nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile, asta ca să fie foarte clar.
La ultima noastră întâlnire am înţeles problema majoră cu care ne confruntăm acum – o creştere a preţurilor peste tot în Uniunea Europeană. În acelaşi timp am înţeles problema noastră, aceea că trebuie să şi importăm energie şi nu producem exact cât avem nevoie”, a declarat Cîțu, aflat la Palatul Victoria.
Șeful Guvernului a adus în discuție, la nivel de obiective pe termen mediu, independența energetică a României. ”Sunt gata să îmi asum acest obiectiv (…) că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României.
Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. Am văzut că în Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României”, a susținut premierul.
Avertismentul premierului: Nu vreau să profite de această situație!
Pe de altă parte, la nivel de soluții concrete, pe termen scurt, pentru iarna ce vine, Florin Cîțu a făcut referire la o propunere ce are în vedere compensarea unei părți din factura la energie.
”În primul rând, (…) o soluție pe care am propus-o, (…) de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. În primul rând, trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie.
În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. (…) Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii (…) la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca (…) nicio companie să profite de această situație, să își umfle profiturile, de o situație conjuncturală”, a mai susținut Florin Cîțu.