AcasăPoliticaCircul diplomației în Gaza

Circul diplomației în Gaza

Doar naivii își pot închipui că America, aliat istoric al Israelului, se preocupă acum de soarta palestinienilor

Pentru prima dată, Statele Unite au anunțat un proiect de rezoluție la ONU prin care solicită „o încetare imediată a focului legată de eliberarea ostaticilor” în Fâșia Gaza, asediată și devastată, unde bombardamentele israeliene neîncetate au făcut zeci de victime în ultimele ore.

Anunțul fost făcut miercuri de secretarul de stat Antony Blinken în Arabia Saudită, prima oprire din noul său turneu în Orientul Mijlociu, care îl va duce joi în Egipt, înainte de o vizită în Israel vineri.

Potrivit AFP, textul proiectului subliniază “necesitatea unei încetări a focului imediate şi durabile pentru protejarea civililor de toate părţile, furnizarea ajutorului umanitar esenţial şi susţine fără echivoc eforturile diplomatice internaţionale pentru ajungerea la o astfel de încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi”.

Dansul lui Blinken

Deocamdată nu este programat un vot pe acest text, iar  diplomația în Gaza ține mai mult de circ: doar naivii își pot închipui că America, aliat istoric al Israelului, se preocupă acum de soarta palestinienilor. De la începutul războiului, Washingtonul s-a  opus prin veto mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU care solicitau “încetarea imediată și durabilă a focului”, inclusiv  un proiect de rezoluţie similar, iniţiat de Algeria la sfârșitul lui februarie.

Aflat la al șaselea turneu în Orientul Mijlociu de la atacurile Hamas din 7 octombrie, cuvintele lui Blinken sună fals: „Suntem alături de Israel și de dreptul său de a se apăra, dar  este imperativ ca civilii care sunt în pericol și suferă atât de teribil – să ne concentrăm asupra lor, să facem din ei o prioritate”.

Netanyahu  nu ține cont de SUA și de comunitatea internațională

Catastrofă umanitară în enclavă, unde majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori sunt amenințați de foamete, pare mai degrabă o ocazie pentru administrația Biden de a-și regla conturile cu un Benjamin Netanyahu care  nu ține cont de SUA și de comunitatea internațională. Însuși Biden se vede pus în poziția de subaltern al Israelului.

Premierul israelian are un singur scop: distrugerea Hamas – grupul terorist a preluat puterea în Gaza din 2017 – și îl va duce la îndeplinire folosind toate mijloacele de care dispune. IDF a lansat o campanie devastatoare de bombardamente în Fâșie, urmată de o ofensivă terestră care le-a permis soldaților săi să avanseze din nordul până în sudul teritoriului, în apropiere de Rafah.

Washingtonul face  presiuni asupra Israelului, cerându-i să nu lanseze o ofensivă terestră pe scară largă asupra Rafah, însă Netanyahu repetă mereu că o astfel de operațiune este necesară pentru a „învinge” Hamas.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger