AcasăPoliticaCioloș, după împărțirea portofoliilor: Nu ne ferim de ministere considerate grele sau...

Cioloș, după împărțirea portofoliilor: Nu ne ferim de ministere considerate grele sau „cu riscuri”

Cioloș, după împărțirea portofoliilor: Nu ne ferim de ministere considerate grele sau "cu riscuri"

După ce s-a aflat că în urma negocierilor de la nivelul coaliției de centru-dreapta, încheiate vineri seară, USR și PLUS au obținut șase portofolii în viitorul Executiv, fostul premier Dacian Cioloș a ales să facă unele precizări cu privire la ministerele-cheie care s-a stabilit că vor reveni celor două formațiuni.

”Obiectivul nostru principal a fost să putem arăta că avem capacitatea de a face reforme majore în domenii mari și importante pentru România și că nu ne ferim de ministere considerate grele sau „cu riscuri”. Vă aduceți probabil aminte că am fost acuzați că fugim de guvernare când nu a fost cazul, pentru că nu ne-a dat nimeni această ocazie. Acum, ne-au dat alegătorii un vot pentru a intra la guvernare și l-am luat ca atare”, susține Cioloș, într-o analiză făcută sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, fostul șef al Guvernului tehnocrat a luat pe rând portofoliile atribuite USR PLUS; la recent încheiatele negocieri de la Vila Lac.

A început cu Justiția și Sănătatea

Cioloș a început cu două domenii foarte importante – Justiția și Sănătatea, și a continuat cu cel al Fondurilor Europene.

”Nu cred că trebuie explicat prea mult de ce Justiția și Sănătatea sunt ministere unde fără reforme rapide și consistente nu vom progresa prea mult.

Ministerul Fondurilor Europene și Planul Național de Reziliență sunt, de fapt, adevăratul Minister de Finanțe pentru următorii ani, dată fiind starea bugetului României cu un deficit mare. De atragerea completă și investirea cu cap a banilor europeni vor depinde relansarea economiei și evoluția locurilor de muncă.

Prioritățile negociate și de USR PLUS la nivel european cu Consiliul se vor transforma în marile priorități de investiții acasă: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Reforma administrației, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziunea Socială sunt domeniile prioritare în care vom investi rapid și consistent, pentru că avem deja soluții și un plan”, a punctat liderul PLUS.

Ce planuri au la Transporturi

De asemenea, copreședintele USR PLUS a făcut trimitere și la restul portofoliilor care revin acestei alianțe, conform negocierilor cu PNL și UDMR. Și s-a referit la șantierele din Transporturi, dar și la felul în care a fost afectat sectorul HoReCa pe durata perioadei de criză generată de noul coronavirus.

”Transporturile sunt probabil cel mai important „șantier” al României, unde vom arăta că dacă lucrezi cu eficiență și competență poți dinamiza proiecte de investiții începute și poți deschide proiecte așteptate de peste 30 de ani.

Cercetarea a fost întotdeauna sora săracă a Educației. Vom arăta că acest domeniu e de fapt unul prioritar, pentru că de cercetare depind multe sectoare economice de vârf la ora actuală. Evoluția digitalului, a Sănătății și a unor industrii depinde de capacitatea de inovare și de punerea în practică a rezultatelor. Digitalizarea este deja una dintre prioritățile europene care poate aduce investiții serioase în România, iar recenta înființare a unui centru european pentru securitate cibernetică care va avea sediul în România arată că suntem deja pe un drum bun.

Ministerul Economiei, împreună cu antreprenoriatul și turismul, trebuie să intre într-o cu totul altă logică decât cea de până acum. Una de dialog constant cu antreprenorii, unde prioritară e repornirea activității pentru sectorul HoReCa și de Turism care are capital românesc consistent și e afectat de criza pandemică. Sunt multe locuri de muncă care depind de acest minister și de performanța viitorului ministru”, a continuat Cioloș.

Mesajul transmis de către fostul premier se încheie cu următoarea concluzie: ”ne-am luat responsabilități importante și ministere unde reforma este esențială. De noi depinde cum vom câștiga încrederea voastră mai departe”.

Cum arată ”împărțeala”

După ore întregi de discuții la Vila Lac, liderii PNL, USR PLUS și UDMR au ieșit, vineri seară, în fața presei să anunțe rezultatele negocierilor care au vizat atât viitorul guvern, cât și împărțirea principalelor funcții în stat.

Astfel, s-a aflat că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de premier, că Guvernul va avea 18 ministere și doi vicepremieri și că preşedinţia Camerei revine PNL-ului, iar cea a Senatului USR PLUS.

Printre cele 9 portofolii ce revin PNL-ului se numără Apărarea, Finanțele, Internele, dar și Educația și Externele. Conform acestor negocieri, UDMR va gestiona Ministerul Dezvoltării, pe cel al Mediului și, respectiv, al Tineretului și Sportului.