AcasăPoliticaCioloș: „Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă”. Cu certificat verde...

Cioloș: „Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă”. Cu certificat verde la supermarket? Cum vede premierul desemnat o astfel de variantă – VIDEO

Cioloș: „Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă”. Cu certificat verde la supermarket? Cum vede premierul desemnat o astfel de variantă - VIDEO (sursa foto: USR PLUS Facebook)

În condițiile în care se s-a adus în discuție eventualitatea carantinării Capitalei, dat fiind numărul mare de cazuri de infectări cu COVID-19, premierul desemnat, Dacian Cioloș, a făcut câteva precizări importante. Totul după ce se aflase, după ședința de Guvern de joi, și cum vede lucrurile prim-ministrul interimar, pe acest subiect.

„Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie, şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ea ar trebui aplicată pe un termen limitat, în nişte condiţii foarte clare şi cu nişte criterii care, odată îndeplinite, să presupună eliminarea carantinei”, a declarat Dacian Cioloș, joi seară, la TVR1.

Pe de altă parte, s-a adus în discuție și utilizarea certificatului verde. „Legat de certificatul verde – în anumite situaţii, e o discuţie şi la noi acum, în partid, legat de acest lucru, în anumite situaţii probabil că va trebui să îl folosim”, a punctat Cioloş.

Întrebat dacă acest certificat ar trebui folosit şi pentru a merge la supermarket, nu doar în restaurante, cum e acum, Cioloş a afirmat: „În anumite perioade ale săptămânii, când e mai aglomerat, probabil că ar fi util şi acolo”.

Cioloș: Dacă nu-i avem pe oameni de partea noastră de multe ori degeaba le luăm

În tot acest context, premierul desemnat a pus accent pe nevoia ca deciziile să fie explicate oamenilor și argumentate.

„În astfel de situaţii trebuie să iei decizii politice pe care să le asumi politc, dar ele trebuie luate pe baza unor analize, pe baza unor argumente şi, din punctul meu de vedere, astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare, trebuie explicate oamenilor şi dacă nu-i avem pe oameni de partea noastră de multe ori degeaba le luăm, pentru că dacă oamenii nu le respectă, pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers apoi. (…) Putem să apelăm la încrederea oamenilor atunci când le vorbim sincer, direct și cu argumente”, a completat Cioloş.

Cîțu: Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine

Întrebat, joi, după ședința de Guvern, dacă ia în calcul o astfel de măsură, dat fiind faptul că un epidemiolog venise cu recomandarea de a fi carantină în Capitală și județul Ilfov pentru 14 zile, Florin Cîțu a răspuns: „Nu în acest moment, nu luăm această măsură aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuție despre carantinarea Bucureștiului și a Ilfovului și nu a funcționat”.

Pe de altă parte, Cîțu a anunțat că s-ar putea lua alte măsuri, cu intenția de a limita răspândirea noului coronavirus. „Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al sănătății ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activitățile pe care le avem în România, pentru orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde în activităţi economice. Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că aceasta mai este o măsură care ar ajutat foarte mult. Încă n-am discutat despre a reduce de exemplu numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru”, a declarat Cîțu, în primă fază.

Când presa a cerut mai multe lămuriri pe acest subiect, Florin Cîţu a punctat: „Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine, da”. Întrebat dacă ar fi vorba de supermarketuri, hipermarketuri, răspunsul premierului interimar a fost scurt: „Da. Aş merge pe această idee, da”.

237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger