AcasăPoliticaCiolacu anunță un prim pachet de măsuri pentru fermieri și transportatori. Premier:...

Ciolacu anunță un prim pachet de măsuri pentru fermieri și transportatori. Premier: „Protestele au fost îndreptățite” – VIDEO

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de guvern de joi, 18 ianuarie, că se va da undă verde unui prim pachet de măsuri convenite cu fermierii și transportatorii. Se întâmplă la peste o săptămână după ce aceștia au declanșat protestele. „Este clar că protestele au fost îndreptățite”, a afirmat șeful Executivului, de față cu miniștrii participanți la ședința de Guvern.

„Așa cum am promis, aprobăm astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri și transportatori aflați în stradă, și cu marile asociații de profil.

Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva problemele oamenilor, atât eu și membri ai Guvernului astăzi ne vom ține de cuvânt”, a declarat Ciolacu, joi, 18 ianuarie, la începutul ședinței de Guvern.

Citiți și: GRINDEANU A DECLANȘAT PROTESTELE

Marcel Ciolacu a ajuns să vorbească despre Ceauşescu, în plin protest al fermierilor: „Nu-s ca el, să dau mâine ordonanţe, decrete şi decizii”

Fermierii, trădați din toate părțile. Protestele nu se vor opri

Măsuri pentru fermieri. Ciolacu: „Merită din plin această compensație”

Premierul a continua prin a spune că în privința fermierilor sunt mai multe proiecte. Astfel, urmează să se aprobe acordarea unui sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. În plus, se va legifera echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a putea conduce tractoare.

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noștri merită din plin această compensație. În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi.

Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-i pui pe fermieri să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a mai spus Ciolacu.

Totodată, premierul a anunțat că pe masa Guvernului se află, în primă lectură, o altă măsură importantă. Tot pentru fermieri. E vorba despre producătorii agricoli afectați de seceta de anul trecut. „Mai avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023.

Sprijin total această măsură și știu că se lucrează împreună cu Banca Națională, cât și cu un întreg sistemul bancar și Consiliul Concurenței, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm foarte repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați”, a mai declarat premierul.

Promisiuni pentru transportatori

Totodată, sunt promisiuni de la vârful Guvernului și pentru transportatori.

Sprijin în totalitate măsura și în domeniul transportului, unde avem câteva ordonanțe și hotărâri de guvern agreate împreună cu reprezentanții transportatorilor. Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor și stabilim limite, conform legislației europene, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor.

De asemenea, clarificăm și elemente importante convenite cu transportatorii privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier. Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale. Concret, abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional, CMR. Iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport. Cred cu tărie că așa reintrăm într-o logică economică.

Venim azi și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. Și, pe măsură ce vor fi gata noi acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii, nu am nici o reținere să facem ședință de guvern chiar la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

ASF a anunțat deja public că a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă: va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flotele mari.

În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a mai spus premierul Ciolacu în startul ședinței de Guvern.

author avatar
Andrei Coman
202 afisari

4 COMENTARII

  1. „Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.”
    Adica dom’Ciolacu sa intelegem ca si taranul cu ferma de subzistenta care e un amarat de proprietar de motocultor cu remorca va putea circula legal pe drumul public cu utilajul lent respectiv motocultorul? Ca in prezent este ilegal sa circuli pe drumul public cu un motocultor cu remorca deoarece acesta nu are CIV pentru ca nu este omologat, iar doar cu factura este ilegal sa inscrii utilajul la Primarie. Este vesnicul paradox romanesc, il inscriem daca are CIV dar nu putem elibera CIV din cauza ca nu e omologat…

  2. O masura foarte importanta si buna ar fi sa nu mai fiti SLUGI; daca puteti , ganditi si actionati cu capul vostru, nu mai faceti ce va ordona stapanii. Restul e …can can.

  3. Nu vedeți cât de penibili ați devenit? Acționați doar la impuls. Nimic din ceea ce reprezintă previziune, nu este în atenția și accepțiunea voastră. Cine să vă mai voteze, slugilor?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger