AcasăPoliticaCiolacu anunță că vrea să ceară „daune fără precedent” după furtul pieselor...

Ciolacu anunță că vrea să ceară „daune fără precedent” după furtul pieselor dacice dintr-un muzeu din Olanda: „Dacă s-ar fi întâmplat în România, eram făcuți praf”

sursa foto: Guvernul României/Facebook

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a reacționat, exprimând o poziție tranșantă, la începutul ședinței de guvern de marți, 28 ianuarie, după ce obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda.

Premierul a afirmat că este revoltat de furtul obiectelor de tezaur din muzeul din Olanda şi a precizat că România nu poate „accepta aşa ceva”. Și a anunțat că se vor cere „daune fără precedent” în acest caz. Totodată, șeful Guvernului nu exclude posibilitatea de a se acorda recompensă pentru găsirea obiectelor.

„La fel ca toți românii sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenți de pază. Sunt ferm convins că nu putem accepta așa ceva. Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram cu toții făcuți praf, și românii și România și statul român, în mod firesc.

Îi cer ministrului justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez și să cerem daune fără precedent”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de marți a Guvernului.

Ciolacu: „Statul olandez are toată răspunderea acestei situații”

„Am transmis autorităților olandeze un mesaj ferm că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea hoților și recuperarea integrală a comorilor dacice. Statul olandez are toată răspunderea acestei situații. Vrem și putem ajuta cu investigatori români, Ministerul de Interne și dl. ministru Predoiu sunt pregătiți”, a mai spus Ciolacu.

Șeful Guvernului i-a cerut, totodată, ministrului Culturii, Natalia Intotero, să ia „măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract. Cred că opinia publică este îndreptățită să aștepte așa ceva într-un asemenea caz”.

Ce a mai anunțat premierul

Se așteaptă și concluziile raportului Corpului de Control al Prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic.

„Voi avea și un raport al Corpului de Control al Prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic. Le voi înainta procurorilor pentru ca vinovații să răspundă.

Aștept și un set de măsuri pentru viitor pentru a ne proteja bunurile din patrimoniul național. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu sau un ministru”, a mai spus Ciolacu.

Premierul și-a exprimat speranța că aceste comori naționale vor fi recuperate. „Trebuie să facem tot ce depinde de noi să mărim șansele găsirii lor. În funcție de cooperarea cu autoritățile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Și nici să anunțăm o recompensă pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea noastră națională”, a mai afirmat Ciolacu.

Ministerul Culturii a anunțat, sâmbătă, că, în dimineața zilei de 25 ianuarie, „un incident deosebit de grav” a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. „O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor”, a menționat Ministerul Culturii, într-o postare pe o rețea de socializare.

author avatar
Andrei Coman
246 afisari

2 COMENTARII

  1. nu cere ba decat ca vrei bunurile inestimabile inapoi,ca astia sunt niste nimicuri ,drogati care ne au blocat pe noi de schengen si ei nu au siguranta minima in orasele lor.Mars!!!

  2. Desteptule, oricat de multi bani ti-ar da Olanda, ei nu pot acoperi valoarea istorica a tezaurului. Dar voi preferati banii, care pot sa dispara in buzunarele hotilor dupa putin timp.
    Din nou, dispari drace!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger