AcasăPoliticaCiolacu aduce în discuție creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale:...

Ciolacu aduce în discuție creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale: ”Nu este un moft sau o pomană” – VIDEO

Ciolacu aduce în discuție creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale: ”Nu este un moft sau o pomană” - VIDEO

Situația sumei alocate pentru hrana zilnică a pacienților internați în unitățile spitalicești din România continuă să fie în atenție. Mai ales pe fondul scumpirii alimentelor, și în contextul în care norma de hrană pentru un pacient e, la momentul de față, de 11 lei, sumă din care trebuie asigurate trei mese zilnic.

În acest sens, se așteaptă o soluție de la Guvern. „S-au scumpit toate produsele alimentare, e normal să mărim norma de hrană de la 11 lei la 20 de lei”, susține liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Am vorbit cu domnul ministru Rafila, dânsul va veni să prezinte și ministrului de finanțe și premierului (…) s-ar putea și săptămâna asta, săptămâna viitoare să rezolve această problemă, fiindcă o impune piața. Adică nu este un moft sau o pomană, dimpotrivă, e un lucru pe care trebuie să îl regleze Guvernul”, a mai declarat Marcel Ciolacu, miercuri, 30 martie.

Rafila: Sunt convins că vom găsi rapid o soluţie încât pentru hrana pacienţilor din România

Costul standard alocat hranei pacienților internați în spitalele de stat ar putea crește de la 11 lei, cât e în momentul de față, la 20 de lei. Ministrul Sănătății a făcut recent un anunț în acest sens.

„Am vorbit cu Casa de Asigurări, această discuţie am făcut-o în urmă cu o lună de zile exact, în momentul în care s-a discutat despre hrana refugiaţilor din Ucraina. Eu consider, am ridicat această problemă, sunt convins că vom găsi rapid o soluţie încât pentru hrana pacienţilor din România – pentru un pacient obişnuit, pentru că există şi adaosuri în funcţie de tipul de patologie (…) – şi cred că această sumă de 20 de lei reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 11 lei care există în momentul de faţă”, a spus Rafila, marți, într-o conferință de presă.

Oficialul guvernamental a mai ținut să facă o precizare pe această temă. „Şi aş mai face un comentariu, ca să înţeleagă lumea despre ce este vorba: sigur că managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcţie de fondurile disponibile, suma de 11 lei în momentul de faţă. Trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă din punct de vedere economic, cresc foarte mult cheltuielile cu utilităţile la spitale şi atunci probabil să spaţiul pe care-l au managerii ca să suplimenteze hrana pacienţilor este foarte mic sau nu există şi atunci trebuie să găsim om soluţie”, a adăugat ministrul Rafila.

author avatar
Cristina Stefan