Șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, spune că România are nevoie de o reformă administrativă rapidă. Și a vorbit, miercuri, despre numărul mare al ordonatorilor de credite, care, dă de înțeles premierul, ar trebui micșorat.
„Nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva”, a afirmat, miercuri, Ciolacu.
Declarațiile au fost făcute la Palatul Victoria, la deschiderea Forumului Studenților Români de Pretutindeni (FSRP) – ediția 2023, la care a participat premierul.
„Era normal să existe un draft la Ministerul de Finanțe, un draft de lucru. Acel draft a mers la presă. Nu mă deranjează cu nimic. Nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor şi remediem anumite lucruri. Oameni buni, iertați-mă, nu putem să avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil așa ceva. Nu poți. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenție mai mică sau mai mare, toți suntem ordonatori de credite”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Eu nu mai doresc atâția ordonatori de credite/ Asta e infrastructură comunistă
Premierul a mai spus că rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală, iar cel al unui şef de agenție pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, „nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Național, un teatru de provincie”.
Șeful Executivului lasă să se înțeleagă că ar fi cazul ca numărul ordonatorilor de credite să fie mișcorat.
„Confundăm lucrurile. Iar pe urmă venim și spunem: „domnule, directorul de la Teatrul Național trebuie să aibă același salariu cu mine, cu directorul de la teatrul din provincie”. În ce lume trăim? (…) Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâția ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziții publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de județ, de consiliul județean. Să cumperi un creion îţi trebuie director economic, îți trebuie șef la juridic, îți trebuie specialist în achiziții, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. Mai trebuiesc încă cinci din care să faci o comisie. Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depășite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a conchis Ciolacu, de la Palatul Victoria.