Parlamentarii PSD vor vota împotriva desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, așa-numita Secție Specială. O spune chiar numprul 1 în cadrul principalei formațiuni de opoziție.
”Noi menținem punctul de vedere al CSM-ului – această Secţie Specială nu trebuie desfiinţată. Cu alte cuvinte, vom vota împotriva desfiinţării Secţiei Speciale”, a anunțat, luni, liderul PSD, în fața presei, la finele ședinței Biroului Permanent Național.
Totodată, președintele Partidului Social Democrat nu exclude o eventuală adresare la Curtea Constituțională, pe această temă – în cazul în care proiectul ar primi undă verde în urma votului din Legislativ. ”Mai mult, vom face toate demersurile necesare de a ataca la Curtea Constituţională – în cazul în care proiectul de lege va trece prin Parlament”, a mai precizat Ciolacu.
Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost aprobat de Guvern în ședința din 18 februarie. ”Este clar, aici este o promisiune a Coaliției de guvernare, dar este, în același timp, și o recomandare și pentru respectarea MCV, sunt mai multe lucruri pe care le-am luat în calcul acolo (…) Eu pot să vă spun doar un singur lucru: ar trebui să ne aducem aminte că CSM a dat aviz negativ, atunci când a fost înființată această secție, CSM a dat aviz negativ și acum, dar nu pentru că nu dorește desființarea Secției, ci pentru alte considerente (…)”, declara, la acea dată, premierul Cîțu, după reuniunea Cabinetului pe care îl conduce.
Stelian Ion: Desființarea SIIJ este un gest de normalitate
”Desființarea SIIJ este un gest de normalitate”, declara, la acel moment, ministrul Justiției, Stelian Ion, aflat la Palatul Victoria. ”Mai fac o referire la avizul negativ din partea CSM. Așa cum spuneam, inițial CSM a fost împotriva înființării, acum, în mod paradoxal, pare a fi împotriva desființării. Spun paradoxal și aparent, pentru că, în realitate, dacă veți citi conținutul avizului negativ din partea CSM, veți observa că de fapt nu este un aviz negativ referitor la măsura în sine a desființării SIJ. În niciun paragraf nu se regăsește vreun elogiu sau vreo apreciere la activitatea SIJ, dimpotrivă, este criticată această activitate. Ce s-a solicitat însă, la pachet cu desființarea SIJ, au fost niște așa-zise garanții suplimentare de care ar avea nevoie magistrații pentru a-şi desfășura activitatea în mod independent”, a mai declarat ministrul Justiței, la finalul ședinței de Guvern din 18 februarie.