AcasăPoliticaUPDATE/Ciolacu, discuții de ultimă oră cu miniștrii implicați în negocieri cu transportatorii...

UPDATE/Ciolacu, discuții de ultimă oră cu miniștrii implicați în negocieri cu transportatorii și fermierii protestatari: „Aceasta este linia roșie!”

sursa foto: Guvernul României/Facebook

Protestul fermierilor și al transportatorilor intră în cea de-a 6-a zi, după recenta întâlnire a protestatarilor cu ministrul Finanțelor, discuții care nu au avut, însă, rezultatele scontate de aceștia.

UPDATE: S-a încheiat întâlnirea pe care șeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a avut-o luni, la Palatul Victoria, cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari. Guvernul a anunțat concluziile.

După ce premierul Ciolacu a avut luni, 15 ianuarie, o întâlnire de lucru cu miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari, „scopul discuțiilor fiind urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate”, de la Guvern s-a anunțat, într-un comunicat, că membrii Executivului au prezentat modul „în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor”.

Totodată, anunță Guvernul, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. „Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul”, au informat reprezentanții Palatului Victoria.

Ciolacu: „Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”

În acest context, Ciolacu a transmis că la nivelul Guvernului există disponibilitate „totală” la dialog, dar că există o „linie roșie” peste care nu se poate trece. E vorba despre măsurile privind reducerea evaziunii fiscale.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți, conform comunicatului Guvernului.

Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii – se mai anunță de la Palatul Victoria.

„De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

Premierul și întreaga echipă de miniștri sunt dispuși să continue dialogul civilizat și rațional, care să contribuie la soluționarea problemelor legitime reclamate”, conform Guvernului.


Știre inițială:

Premierul Marcel Ciolacu va avea, în aproximativ o oră, o întrevedere cu mai mulți miniștri, la Palatul Victoria, în contextul acestor proteste ale transportatorilor și fermierilor.

Citiți și: Discuțiile protestatarilor cu ministerele de resort și ASF, amânate! Care este motivul

Românii s-au răsculat împotriva regimului: „Nu se mai poate trăi în ţara asta!”. Protest la Palatul Parlamentului (VIDEO)

Fermierii cer introducerea taxelor vamale pentru produsele din Ucraina și Republica Moldova

Discuțiile la sediul Guvernului încep la 9.30

Din câte a anunțat Guvernul, luni, 15 ianuarie, premierul va avea, începând cu 9.30, o întâlnire de lucru la care vor participa mai mulți miniștri. E vorba despre vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, dar și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Întrevederea are loc după ce reprezentanții protestatarilor nu s-au înțeles duminică, la discuțiile avute cu ministrul Finanțelor. Și s-a anunțat continuarea protestului.

Infotrafic: Circulaţie restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în Afumaţi

Pe de altă parte, Centrul Infotrafic a făcut, luni dimineață, precizări importante pentru șoferi.

Circulaţia este restricţionată pe prima bandă, pe ambele sensuri, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor, a anunţat, luni dimineaţă, 15 Ianuarie, Centrul Infotrafic.

„Pe DN 2, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor.

Se estimează ca aceste proteste să continue și pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

Recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației!”, au transmis reprezentanții Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române.

Lider al fermierilor: „Protestul nostru va continua la nesfârșit”

Citiți și: Transportatorii, atac la ASF: „Neputinţa e la ea acasă! Lobby-ul asiguratorilor, mai puternic”

„Dragi colegi protestatari spontani. În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană, prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană.

Nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit, până ce aceste autorități vor înţelege că neputința dumnealor de a gestiona o ţară este reală”, a transmis în fața presei, duminică seară, un lider al protestatarilor – fermierul Dănuț Andruș, după discuțiile cu ministrul Finanțelor.

„Avem lista revendicărilor pe agricultură şi transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât aceea cu profitul reinvestit în fermă şi în transport. Asta înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetența statului de a gestiona banul public pe tot ce se scurge de la o zi la alta. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Concluzia”, a mai declarat acesta.

„Totul se motivează pe Comisia Europeană, pe motive legislative. Domnul ministru ne trimite la cei care au scris PNRR”, a mai spus liderul protestatarilor, după discuțiile cu ministrul Finanţelor.

 

author avatar
Andrei Coman
328 afisari

3 COMENTARII

  1. Se vede ca Ciolacu nu va fi lasat sa guverneze.Deranjeaza progresistii USR…PDL-PNL…țțț…PSD…cam multe procente.
    Iar Piata Victoriei?

  2. Bulibasa si a chemat cocalarii socheresi la ordin ,niste terminati expirata ,corupti si tradatori de neam

  3. Mai lasati drakului PNRR-ul ala si diktatele de la UE, ca pe baza lor Romania este distrusa, pas cu pas.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger