AcasăPoliticaCinic, dar adevărat. Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura

Cinic, dar adevărat. Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura

Oricât de cinic sună, este clar că spre acest deznodământ spre îndreaptă mini-războiul de la granița României – Ucraina pierde, SUA câștigă, Europa plătește factura. Cine mai speră la o întoarcere a frontului, n-a înțeles nimic din jocurile geopoliticii.

Nici măcar Zelenski nu mai crede în contraofensiva preaslăvită. S-a dus la Washington și nici bine n-a pus piciorul pe aeroport că a fost întâmpinat cu multă „căldură” – i s-a refuzat cererea de a vorbi în plenul Congresului. Apoi, în weekend, aceiași politicieni „din Deal” au oprit orice suplimentare a ajutorului militar și financiar pentru Kiev.

Establishmentul Occidental se dezice de Zelenski

Până și Joe Biden citește semnele și a înțeles că nu va vedea niciun dolar din cele 20 de miliarde solicitate pentru Ucraina (pe naiba, pentru industria de armament, care i-ar fi vândut lui Zelenski tancuri și rachete învechite). SUA au investit până acum peste 60 de miliarde de dolari în Ucraina și se pare că aerul rece al sondajelor de opinie a început să bată tot mai tare prin tabăra democrată.

Nu numai că Donald Trump, cu poziția sa antirăzboi, continuă să crească în ochii alegătorilor, dar și vulturii establishmentului american au început să își schimbe părerea despre Zelenski, regândindu-și poziția.

De exemplu, Newsweek nota zilele trecute – „Nu există nicio bază realistă ca să credem că Ucraina are capacitatea de a-și atinge obiectivul strategic declarat, anume revendicarea întregului teritoriu, inclusiv Crimeea”. La fel, în Wall Street Journal a apărut următorul comentariu – „Obiectivul Ucrainei de a recuceri tot teritoriul pe care l-a pierdut pare acum o perspectivă foarte, foarte îndepărtată”.

„Slava contraofensiva”?

De ce această schimbare de macaz? Pentru că ăsta-i ordinul pe unitate și doar analiștii lui pește prăjit de la terciul Antena-Sienen mai cred în slava contraofensivei ucrainene.

De unde atâta slavă, că până și mass-media mainstream din Vest (quality, da?!) a început să remarce eșecul contraofensivei. The Economist a calculat următoarele: „Din iunie încoace, Ucraina a eliberat mai puțin de 0,25% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat. Linia frontului, întins pe 1.000 de kilometri, abia s-a deplasat”. Mai mult, se pare că rușii controlează cu aproape 500 de km pătrați mai mult teritoriu comparativ cu începutul anului 2023.

Mai departe. New York Times a dezvăluit că numai în primele 30 de zile de la startul contraofensivei „până la 20% din armamentul trimis de Occident în Ucraina a fost deteriorat sau distrus”. Iar BBC a aflat că „numărul victimelor în rândurile armatei lui Zelenski este uriaș, de ordinul zecilor de mii”.

Slava contraofensiva, nu-i așa?!

Se vrea pace? Nicidecum, altul e planul

Toate astea să însemne, oare, că, în sfârșit, s-a ajuns la necesitatea unei soluții diplomatice? Nicidecumn, altul e planul Americii!

Acest conflict nu este perceput ca o luptă existențială doar de către Ucraina, ci și de Rusia și SUA – ambele superputeri nucleare știu că rezultatul final va avea ramificații geopolitice masive. Prin urmare, înfrângerea militară nu este o opțiune, dar nici negocierile de pace, o soluție (pentru moment).

De ce? În primul rând fiindcă la Washington încă mai există personaje influente care insistă ca acest minirăzboi să continue, indiferent de situație, fiind benefic pentru interesele lor. Liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, a descris cel mai bine cum se vede de peste Ocean situația din Ucraina – „A sta alături de aliații noștri împotriva agresiunii rusești nu este un act de caritate. Este o investiție directă în completarea arsenalului Americii cu arme americane construite de muncitori americani. Extinderea bazei noastre industriale de apărare pune America într-o poziție mai puternică pentru a depăși China. Cele mai elementare motive pentru a continua să ajutăm Ucraina sunt interesele americane reci, dure și practice”.

Richard Blumenthal (senator, Partidul Democrat) a plusat:„America cimentează valoarea dolarului în Ucraina. Cheltuind mai puțin de 3% din bugetul militar al națiunii noastre, am permis Ucrainei să degradeze la jumătate puterea militară a Rusiei… Totul, fără ca un singur american să fie rănit sau omorât în această luptă”.

În același timp, a ține Rusia ocupată în Ucraina consolidează NATO și servește interesului SUA, care în prezent controlează (și) militar toată Europa. Washington Post a titrat – „2023, o vară triumfală pentru NATO”.

Concluzia a tras-o Bill Kristol, de la Partidul Republican, care a lansat și o reclamă difuzată pe canalele tv din State – „Când America înarmează Ucraina, primim multe pentru puțin”.

Ce pun la cale americanii

Cum nu există o bază realistă pentru a mai crede că Ucraina poate recupera teritoriile anexate de Federația Rusă, obiectivul SUA s-a schimbat din mers. America vede acest conflict ca pe un război de uzură și, în loc să mai urmărească recâștigarea regiunilor pierdute de Kiev, vrea acum să se asigure că Ucraina are cu ce purta un război de lungă durată.

Să ne amintim vorbele lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”. Sau ce a spus Victoria Nuland, cea pe care mulți o văd direct responsabilă de tot ce se întâmplă acum în Ucraina: „SUA trebuie să ajute Kievul să accelereze procesul de reconstruire a zonelor care nu sunt ocupate”.

Ce înseamnă asta? Trecerea de la operațiunile de pe câmpul de luptă la măsuri menite să consolideze apărarea Ucrainei (evident, în beneficiul producătorilor de arme americani, care abia așteaptă să semneze noi contracte cu Kievul). În paralel, vor avea loc atacuri sporadice, dar tot mai îndrăznețe, asupra zonelor controlate de ruși, în special Crimeea.

Perspectiva unui război de uzură, ca-n Afganistan, este îngrijorătoare din mai multe motive și mai ales pentru Europa. Să nu uităm că America a ordonat UE să plătească pentru armele trimise în Ucraina; nimic pe gratis, iar cum Kievul nu are bani, europenii vor fi obligați să achite factura. Marionetele de la Bruxelles care conduc „Bătrânul continent” (spre implozie socială și faliment economic, pare-se!) deja au scris cecul – șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că Banca Europeană de Investiții trebuie să înceapă finanțarea pentru Ucraina cât mai urgent.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.131 afisari

7 COMENTARII

  1. razboiul este purtat de sălbatici, in folosul bancherilor lui satan.
    care sălbatici au impresia ca lupta pentru nu stiu ce idealuri sau pentru libertate, dar vremurile alea s-au dus demult.
    care bancheri trateaza mereu razboiul ca pe o mare oportunitate atat pentru ca isi consolideaza influenta in noi teritorii dar si pentru ca prin razboi se reduce in timp scurt numarul prostilor.
    milioane de tampiti mor in război, iar alte zeci de milioane de fraieri vor plati catre bancherii lui sarsaila imprumuturile rezultate din traficul de armament si munitii folosite in razboi.
    cand s-a spus pe aici ca americanii and co. vor lupta cu rusii in ucraina PANA LA ULTIMUL UCRAINIAN, unora li s-a parut o gluma. uite ca nu e!
    nu mai bine ca România și-a vazut lungul nasului? atat cat s-a putut… bine ca ne-am ferit de mizeriile lui zelenski si de viclenia americanilor… atat cat s-a putut.

  2. Europa nu are de ce sa plateasca niciun ban Ucrainei si nu trebuie sa participe la nicio “reconstructie” in Ucraina. Europa trebuie sa se debaraseze atat de bazele militare americane si de influenta americana, cat si de imigrantii ucraineni care trebuie trimisi inapoi acasa la ei. Europa trebuie sa isi faca o armata proprie si sa isi refaca economia, incepand cu reluarea importului de gaz ieftin dupa refacerea conductelor nordstream.

  3. Cum, domnule, Ucraina nu înregistrează succese pe front? Am remarca zilele acestea că ucrainenii fac o evidență strictă a marilor pierderi umane și materiale provocate rușilor. Zilnic, zic ei, omoară 500-600 soldați ruși, bașca câte un mare general, din 30-40 de drone doboară 20- 30 dintr-o lovitură să nu mai zicem de tancuri, avioane, nave de război etc. Și toate aceste mari „succesuri” cum ar zice EBA, fac deliciul presei de propagandă antirusă din România.

  4. Dupa cum se zice ca america nu are nici dusmani nici prieteni doar interese pe spinarea si banii altora!!

  5. o porcarie ieftina! tre sa ai lipsa masiva de neuroni sa crezi rahatul din titlu! de la inceput a fost razboi de uzura bazandu-se pe blocarea vanzarii de resurse rusesti catre UE, SUA sperand ca economia Rusiei va intra in declin! scopul era sa incetineasca modernizarea armatei ruse cu ultimele platforme de lansat cele mai noi rachete!nu au facut decat sa dirijeze resursele amintite spre China si intr-adevar sa provoace ceva costuri Rusiei.Cine crede ca Rusia nu isi va cauta REVANSA se inseala! Astept anul viitor cand se profeteste ca ar fi distrugerea SUA de catre Rusia cu arme nucleare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger