Cauta

Cine vrea să-i scoată pe americani din Orientul Mijlociu

Alungarea Americii din Orientul Mijlociu deschide cel mai sumbru scenariu: un conflict dintre Occident și lumea islamică sprijinită de China și Rusia

După declanșarea operațiunii Al-Aqsa Flood de către mișcarea Hamas împotriva Israelului, la 7 octombrie,  și răspunsul Iron Swords al forțelor israeliene, Washingtonul și Tel Aviv au început să-și piardă zilnic reputația internațională.

China și Rusia încearcă să exploateze situația în avantajul lor pentru a se prezenta din nou la nivel regional ca o parte importantă în Orientul Mijlociu și în dosarele sale fierbinți, în special în problema palestiniană.

Promovează narațiunea “Statele Unite nu mai sunt singura superputere în Orientul Mijlociu”, iar ziarul chinez Global Times afirmă că americanii au practicat o politică de „ipocrizie publică și minciună” în fața comunității internaționale și a Palestinei. Potrivit Modern Diplomacy, Beijingul vrea să se prezinte ca „actor global” în fața hegemoniei și aroganței americane.

Se poate spune că interesul comun sino-rus  este de a expulza SUA din întregul Orient Mijlociu și  reunificarea Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei sub controlul actualei Autorități Palestiniene.

China și Rusia se află pe linia de negociere în fața Israelului, în timp ce Statele Unite  nu sunt singurele care joacă rolul de „unic mediator”. Țările occidentale au dorit să condamne doar atacul Hamas, fără a indica responsabilitatea ocupației israeliene pentru situația actuală din Fâșia Gaza.

Provocarea rusă a atins un nivel deschis împotriva SUA și Israelului prin găzduirea la Moscova a oficialului Comitetului pentru relații externe al mișcării Hamas, după declanșarea operațiunii Al-Aqsa Flood.

De asemenea, Ministerul chinez al Afacerilor Externe și-a reiterat apelul pentru crearea unui stat palestinian independent, ceea ce a provocat furia ambasadei israeliene la Beijing și a politicienilor americani.

Dacă situația din Gaza se înrăutățește din punct de vedere militar, de securitate și umanitar, atât China, cât și Rusia vor deschide noi fronturi împotriva SUA și Israelului,  din Liban și Siria, și cu sprijinul milițiilor care orbitează în jurul Teheranului în Irak și Yemen.

Vizitele lui Vladimir Putin la Riad și Abu Dhabi au demonstrat succesul liderului rus în curtarea aliaților tradiționali ai Statelor Unite din Golful bogat în petrol, care au criticat deschis agresiunea Israelului împotriva Gaza.

Implicarea Chinei în Orientul Mijlociu i-a conferit lui Xi Jinping și mai multă influență în regiune, după realizarea reconcilierii saudito-iraniene.

În opinia unor analiști militari, alungarea Americii din Orientul Mijlociu deschide cel mai sumbru scenariu: un conflict dintre Occident și lumea islamică sprijinită de China și Rusia.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version