AcasăPoliticaCine se teme de moțiunea PSD?

Cine se teme de moțiunea PSD?

Social democrații au scos din nou moțiunea de cenzură pe tarabă. Sunt optimiști, spun că va trece. În fond, este dreptul lor să fie bucuroși și să își facă planuri. Prognozele analiștilor sunt foarte rezervate însă și duc la un eșec al acesteia. Cele trei partide ale coaliției de guvernare nu sunt deloc îngrijorate. Și-au făcut calculele luând ca model moțiunile simple depuse de PSD, deși acolo altul este procentajul pentru câștig. Este vorba însă de voința și forța de a se opune. Apoi, de mobilizarea pe care partidele aflate la putere o pot face. Știindu-și soarta în joc, nu cred că riscă vreun absenteism de natură a duce la pierderea guvernului și a controlului în Parlament. Mai degrabă o trădare serioasă le poate periclita situația.

Pentru Dan Barna moțiunea este doar un exercițiu de umflat mușchii

Textul moțiunii este deja redactat. Nu conține minciuni sau exagerări. Sunt lucruri pe care cei de la putere le cunosc foarte bine, numai că intervine modul de a gândi. Una este să gândești cinstit și liber, și alta este să o faci într-un anume fel, pentru că așa impune partidul. Ca atare, nu știu câți vor avea curajul să voteze după cum simt. Iar în situații de acest fel, partidul are grijă să te facă să simți după cum vrea el. Dacă nu, la revedere.

Sărăcie, tăiere, austeritate

„România trăiește de pe o zi pe alta din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai. Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate.

Premierul nu se simte amenințat

Prin tot ce ați făcut în ultimul an și jumătate, ați demonstrat din plin că singura preocupare este să vă umflați conturile firmelor de casă și să vă abonați la banii publici amantele, rudele și amicii. În doar câteva luni, ați evoluat de la modelul guvernării CDR, de la lupta pe ciolan, la modelul PDL, al sărăciei, tăierilor, austerității! Atitudinea voastră de vătafi îmbuibați care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului este înspăimântătoare.” Sunt doar câteva din acuzațiile aduse guvernanților.

Dreptate versus voturi

Cei de la putere știu bine că așa stau lucrurile, dar nu o vor recunoaște vreodată. Forța acesteia se bazează pe minciuna pe care a promovat-o până acum, pe negarea realității. Când farfuriile sunt goale, puterea vorbește despre creșteri economice care aduc bunăstare. Când salariile, statistic discutând, au crescut cu 19 lei, cum să acoperi diferența până la dublarea facturilor? Din ce?

Ludovic Orban a sunat deja mobilizarea generală

Partea proastă este că puterea nu trebuie să demonstreze că acuzațiile opoziției sunt neadevărate, are de partea ei voturile în număr mare. În fond, nu contează cine minte și cine are dreptate, ci doar cine are voturile. Opoziția poate avea dreptate 100% în ceea ce susține, fără voturile care să ducă la trecerea moțiunii nu rezolvă nimic, și atunci totul nu va fi decât o manifestare de voință politică în cadrul unui exercițiu democratic.

Doar trădarea aduce câștigul

În momentul de față, opoziția are nevoie de un număr mare de voturi pentru a-și vedea planul realizat. Liderul PSD susține că va negocia cu fiecare parlamentar pe textul moțiunii, dar pe câți îi va convinge să treacă de partea lui? De la partidele din coaliție e greu de crezut că va câștiga vreun adept. Dincolo de refuzuri politicoase nu văd să primească altceva. Independenții și minoritățile, de regulă stau în siajul celor de putere, unde se simt confortabil și își îngroașă conturile. Apoi, ca să urnești pe cineva, trebuie să ai ceva de oferit, și nu orice. Numai că PSD nu poate oferi nimic pentru că nu este la putere. S-a ajuns în situația paradoxală în care doar trădarea poate face ca moțiunea să treacă. Dacă se bazează pe sentimente patriotice sau pe grija față de cetățeni, PSD se înșală. Când au fost parlamentarii preocupați de ce se întâmplă cu națiunea?

author avatar
Valentin Boeru
1.747 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger