Lumea este pe cale să piardă o mare parte din țițeiul rusesc atunci când sancțiunile Uniunii Europene și plafonarea prețului de către SUA vor intra în vigoare peste 29 de zile.
Cât de mare ar putea fi pierderea? Poate mult mai puțin decât se tem mulți, estimează The Washington Post.Țările UE vor întrerupe majoritatea importurilor de țiței rusesc pe cale maritimă la 5 decembrie, iar până la sfârșitul anului vor fi oprite fluxurile prin conducte către Polonia și Germania.
Livrările către Europa au scăzut deja la jumătate față de ceea ce erau înainte ca președintele Vladimir Putin să își trimită trupele în Ucraina în februarie, cea mai mare parte a restului fiind redirecționată către China, India și Turcia.
În funcție de succesul Moscovei în găsirea de noi cumpărători – un petrolier tocmai a fost descărcat la rafinăria Ruwais din Abu Dhabi, ceea ce ar putea deschide o nouă piață de desfacere – sancțiunile UE vor reduce fluxurile cu cel mult 700 000 de barili pe zi.
Livrările prin conducte către Polonia și Germania au funcționat anul trecut cu aproximativ 650.000 de barili pe zi. Astfel, acest lucru ar duce volumul total direct în pericol la un maxim de aproximativ 1,35 milioane de barili pe zi.
Cea mai mare îngrijorare este că interdicțiile privind furnizarea de servicii de transport maritim, asigurări și alte servicii pentru comerțul cu petrol rusesc ar putea reduce fluxurile către țările non-europene, unde sunt în joc volume mult mai mari. Dar devine din ce în ce mai probabil că acestea vor conduce pur și simplu comerțul pe nave non-europene asigurate în Rusia sau în țara cumpărătoare.
Plafonarea prețurilor – susținută de SUA – este menită să ofere o supapă de siguranță, permițând cumpărătorilor să continue să aibă acces la navele și asigurările europene dacă prețul pe care îl plătesc pentru încărcătură este sub un nivel care urmează să fie stabilit. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va vinde petrol țărilor care îi limitează prețurile.
China, India și Turcia, în prezent cei mai mari cumpărători de țiței rusesc, nu vor risca comerțul pentru a mulțumi Washingtonul.
Este posibil ca lumea să se confrunte mult mai ușor cu pierderea a cel mult 1,35 milioane de barili pe zi de țiței rusesc decât se temea atunci când au fost propuse pentru prima dată sancțiunile. S-ar putea chiar să o salute.
În ceea ce privește oferta, o reducere a producției de către grupul OPEC+, din care Rusia este un membru cheie, nu va fi nici pe departe apropiată de cifra de 2 milioane de barili pe zi anunțată luna trecută. Cei mai mulți analiști evaluează reducerea reală la aproximativ jumătate din acest nivel.
Pe de altă parte, consumul de petrol este în scădere, lovit de prețurile ridicate, de un dolar american puternic și de hotărârea băncilor centrale de a combate inflația rampantă, chiar și în detrimentul creșterii economice.
Agenția Internațională pentru Energie, care vede acum cererea globală de petrol în trimestrul curent cu 300.000 de barili pe zi sub aceeași perioadă a anului trecut, și-a redus prognoza pentru consumul de anul viitor cu 550.000 de barili pe zi.
Dacă oferta Rusiei nu scade, piața de țiței pare supraaprovizionată în următoarele luni.
VERE JACOTA , DU TE SI DANSEAZA LA BARA, FA ALTCEVA CU TINE SI CU VIATA TA, LA CAPITOLUL JURNALISM ESTI DE A DREPTUL PENIBIL….DECI, DOLAR AMERICAN PUTERNIC, PIATA SUPRAAPROVIZIONATA , ETC….ORI ESTI IDIOT , ORI ESTI ….CU OCHII VOPSITI…..