AcasăPoliticaCine ne apără de Vela?

Cine ne apără de Vela?

Florin Mototolea, zis Emi Pian, a murit înjunghiat la un joc de barbut. Era unul din greii interlopilor din București. Poate și din țară, deși eu cred că mai avea de tras până să fi urcat pe poziția aceasta. Clanul lui, al Duduienilor, se ocupa cu șantajul, cămătăria, proxenetismul, traficul de droguri, mă rog, meserii onorabile pentru băieții de cartier care întâi au învățat să mânuiască bine cuțitul și mai apoi stiloul. Dacă or fi ajuns până la stilou. Violenți? Cât se poate de violenți, pentru că un om cu cuțitul în mână nu are aplecări spre romantism și poezie. Bogați? Foarte, pentru că numai din camătă Pian încasa dobândă între 10 și 35 la sută pe zi din împrumuturile acordate. Aici nu vorbim de împrumuturi de câteva sute de lei până în ziua de leafă, ci de mii, zeci sau sute de mii de euro.

Organizarea era perfectă, inspirată din grupările mafiote. În jurul lui roiau locotenenții, iar aceștia, prin alții, controlau armata de executanți. De la ultimul soldat și până la locotenenți fiecare căuta să fie cât mai productiv, atât pentru puterea clanului, dar și pentru a se face remarcat. Ascensiunea spre vârf se face numai pe baza palmaresului.

Ciocu’ mic, formula existenței liniștite

Băieții de cartier strâng rândurile

Toate grupările, toate clanurile din țară au aceeași organizare. Pușcăria nu este o metodă de descurajare, ci o recunoaștere a meritelor. Bogăția și sprijinul celor rămași afară le oferă un confort de zile mari în orice închisoare. Cu bani se rezolvă totul. Numai naivii mai pot crede că gardienii, și e cel mai mic exemplu, sunt uși de biserică. Protecția se cumpără și în închisoare, și în libertate. Incoruptibilitatea funcționarilor din subordine este o glumă cu care ministrul Justiției, indiferent de regim, se laudă în discursuri. Și, alături de el, șefi mai mari sau mici din Poliție, secretari de stat de la Interne sau însuși ministrul. Niciunul, însă, nu are curajul să vorbească despre protecția politică pe care clanurile și-au cumpărat-o de-a lungul timpului. Și, în fond, de ce ar vorbi? Ca să-și piardă funcția călduță și avantajele ce decurg din asta?

Ce supraveghere? Care control?

Afacerile interlopilor au înflorit sub nasul Poliției

După moartea lui Pian, clanurile rămase afară la produs, căci afacerile trebuie continuate, au stârnit o furtună de proporții. Au apărut mesajele de răzbunare pe rețelele de socializare. Televiziunile le-au preluat și le-au ridicat la nivel de blockbuster. Se cere răzbunare, se amenință cu răfuieli sângeroase, cu măcel pe străzile Capitalei. Ecranele s-au umplut de specialiști, de criminologi, sociologi și psihologi cu grade sau nu, de sindicaliști din Poliție și de trepăduși. Aceiași care promiteau cele mai severe măsuri și în urma incidentelor din ulitimele șase luni dintre clanuri și forțele ordine, soldate cu victime. Sunt aceiași clovni jalnici care ne asigurau că totul este sub control. Am văzut. De bine ce era supravegheat totul, ajunsesem la ziua și conflictul. Clanurile, tot mai puternice, poliția tot mai timidă. Vreo intervenție a lui Vela în Parlament pentru modificare de urgență a legislației? Nu e cazul, de ce să tulbure tocmai el apele? Atât de riguros erau controlate mișcările clanurilor interlope încât afacerile le-au prosperat, le-au crescut palatele în curte și au ajuns să declare că la București va fi război și va curge sânge.

Ne vedem dumincă

Plimbări pe banii statului pentru imagine artistică

Reacția ministrului Vela ar putea figura la loc de cinste în anuarul prostiei umane, dacă s-ar întocmi așa ceva. Interlopii care vin în țară cu asemenea „idei năstrușnice” vor avea parte de surprize, zice el. Cum? „Idei năstrușnice”? Pentru Vela, un posibil incident de proporții este o „idee năstrușnică”? Un eventual măcel cu victime colaterale, de natură a semăna groaza, este o „idee năstrușnică”? Periclitarea siguranței cetățeanului se numește la fel? Sau moartea unui om? Frica indusă și degradarea severă a climatului social poartă același nume de „idee năstrușnică”? În mod normal, la ora aceasta toate forțele de intervenție al Ministerului de Interne ar trebui să fie pe stradă. Să patruleze, poate chiar ostentativ, în zonele sensibile ale clanurilor interlope, întru descurajarea lor, dar și pentru a domoli teama cetățenilor. Nu se va întâmpla asta. Vom vedea duminică, la înmormântarea lui Pian. Vor fi sute și sute de persoane, fără măștile pentru care noi primim amendă, și fără vreo distanțare fizică. Nici Poliția și nici Jandarmeria nu vor lua vreo măsură și nu vor interveni. Și nu pentru că ar vrea să prevină vreo stare de tensiune, ci pentru că le este frică de clanurile interlope mai tare decât ne este nouă teamă să ieșim pe stradă și să fim tăiați cu cuțitul. Ne apărăm așa cum putem, dar de Vela și noianul lui de vorbe sterpe cine ne apără?

Înmormântarea interlopului Caiac a blocat un oraș întreg
author avatar
Valentin Boeru
2.248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger