AcasăPoliticaCine flutură sperietoarea Băsescu?

Cine flutură sperietoarea Băsescu?

Harababura dinaintea alegerilor locale scoate la suprafață cele mai sordide cotloane ale politicii. În numele grijii față de cetățeni, față de sănătatea urbei și a bunăstării ei, candidații își dau în cap sau se înjunghie, cu plăcere, pe la spate. Se fac cele mai nebănuite alianțe, dușmanii de ieri au devenit prieteni la cataramă. Partide pe care nu le leagă nimic unul de celălalt bat palma, negociază locuri ce trebuie ocupate, nume, voturi potențiale și piedici de pus contracandidaților. Se coc strategii, se face inventarul punctelor nevralgice din existența adversarului, se pun la cale atacuri de campanie și fiecare caută să atragă de partea lui cât mai mult electorat. În ce scop, dacă cetățeanul și problemele lui nu figurează pe listele lor de priorități?

Ponta va juca la cacealma

Dragostea față de votanți apare doar în discursuri. Primarul știe dinainte ce contracte are de încheiat dacă va câștiga alegerile, așa că mai ușor cu cetățeanul. Mai știe și că, ajuns pe scaunul puterii, trebuie să-și achite datoriile față de susținătorii financiar, cei ce l-au votat să mai aștepte. Totul se rezumă la putere, la bani, la afaceri. Cetățeanul? Îl cam încurcă cu pretențiile lui, dar, neavând încotro, trebuie să-l folosească la vot.

Domiciliat în lada de gunoi a vremurilor

În tot acest spectacol cu vânzători de iluzii, cel mai bine a prestat, la vremea lui, Traian Băsescu. Pretins om din popor și apropiat de oameni, a fost în realitate vulgar, cu gesturi golănești și dornic de impresie artistică la spectacolul frivol al străzii. Apucăturile nu l-au părăsit nici după ce a ajuns președinte. Abia acum, privind în urmă, te lămurești și de calitatea celor care l-au susținut. Nu puteau fi decât de aceeași teapă sau își căutau protecție sub umbrela lui încăpătoare. N-au lipsit sinecuriștii ziși și intelectuali, care, cu prețul câtorva pupături bine țintite pe turul pantalonilor, și-au găsit liniștea financiară în posturile râvnite. Convenția, deși neratificată, era simplă.

Casa din Mihăileanu caz îngropat sub tăcere

Ei îl omagiau în balade și ode, ținându-i mandatul în erecție, iar el îi răsplătea cu tot ce voiau. În cei zece ani care au urmat după funcția de primar al Capitalei, acest lucru s-a văzut cel mai bine. Alături de politicienii veroși care l-au urmat în turmă, a pus bazele noii politici: frica, teroarea cătușelor și predarea puterii în brațele statului paralel pe care l-a înființat și întreținut. Că nu o recunoaște deja nu mai interesează pe nimeni, cetățeanul domiciliind, de ceva vreme, în lada de gunoi a vremurilor.

Drumul spre Primărie

Mai nou, însă, Băsescu a fost dezgropat și repus pe firmament. Din calculele politice ale unei pretendente la titlul de gazetar, Traian Băsescu a devenit cel mai potrivit candidat la Primăria Capitalei. Socotelile duduii se bazează pe contabilizarea unor speculații cărora încearcă să le dea valoare . Rafila nu mai candidează, în locul lui intrând în cursă însuși Ponta. În felul acesta, stânga își va diviza votul în defavoarea actualului Primar General. Nicușor Dan nu va fi votat de PNL și se pare că nici de ai lui.

Povestea terenurilor de la Nana încă nu a fost lămurită

Dar dacă apare Traian Băsescu situația e alta, susține domnișoara cu abacul politic. Va rupe din voturile tuturor candidaților și nu este exclus să-l vedem din nou la Primărie. Doar la atât se referă analiza? Prea puțin pentru a deschide gura în public, zic eu.

E ordin pe unitate

În realitate, este greu de acceptat ideea că Băsescu va avea succes. Partidul lui este insignifiant și nu îi poate asigura necesarul de voturi. Alianțe cu alte partide nu are, iar foștii pedeliști vor vota după cum le dictează Ludovic Orban, actualul stăpân. Altceva, însă, scapă ochiului. Cum a apărut Băsescu în aceste jocuri și ce rol are? Nu se poate pune bază pe spusele lui Eugen Tomac, președintele Mișcării Populare. Totul este ilogic și de o incoerență cu ștaif. Băsescu spune că dacă partidul lui nu are candidat, atunci participă el. Ca să vezi! După ce a provocat greața națiunii cu numele conspirativ „Petrov”, dar și a bucureștenilor cu afacerile lui atât din vremea mandatului de primar, cât și a celor două mandate de președinte, cine să-l mai voteze?

12 case retrocedate cu cântec în ultimele ore de mandat la Primărie, combinații la fel de dubioase cu terenuri, casa din Mihăileanu și câte altele nu au fost uitate. Băsescu, de acum este evident, nu a apărut fără niciun rost în rândul candidaților. Sarcina lui este de sparge voturile, căci se găsesc suficient de mulți inculți politic dornici să-l voteze. Cine flutură însă sperietoarea asta peste București? Pare o inițiativă a statului paralel reconsolidat, care are sarcina de a-i mătura pe social-democrați din toate pozițiile deținute. Și prin orice mijloace.

author avatar
Valentin Boeru
1.873 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger