AcasăPoliticaCine este un criminal de război și cine decide asta

Cine este un criminal de război și cine decide asta

Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin un „criminal de război” pentru atacul care se desfășoară în Ucraina. Dar a declara pe cineva criminal de război nu este la fel de simplu ca  rostirea cuvintelor. Există definiții și procese stabilite pentru a determina cine este un criminal de război și cum ar trebui să fie pedepsit.

După ce Biden a folosit termenul, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că președintele „vorbește din inimă” și și-a reînnoit declarațiile că există “un proces pentru a lua o decizie oficială”.

“Este limpede că Putin este criminal de război, dar Biden vorbește politic despre asta”, a declarat pentru AP David Crane, care a lucrat la crime de război de zeci de ani și a fost procuror-șef la Curtea Specială a ONU pentru Sierra Leone, unde a fost judecat  fostul președinte liberian Charles Taylor.

Investigațiile asupra acțiunilor lui Putin au început deja. SUA și alte 44 de țări lucrează împreună pentru a investiga posibile încălcări și abuzuri, după adoptarea unei rezoluții de către Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite pentru a înființa o comisie de anchetă.

Există o altă anchetă a Curții Penale Internaționale, un organism independent cu sediul la Haga.

„Suntem la începutul începutului. Un rechizitoriu împotriva lui Putin ar putea avea loc într-un an, fără un termen de prescripție, a precizat Crane, care acum conduce Global Accountability Network, în colaborare cu instanța internațională și cu Națiunile Unite, printre altele.

Termenul “criminal de război” se aplică oricărei persoane care încalcă un set de reguli adoptate de liderii mondiali, cunoscut sub numele de legea conflictelor armate. Regulile guvernează modul în care țările se comportă în timp de război.

Aceste reguli au fost modificate și extinse în ultimul secol, extrase din Convențiile de la Geneva de după cel de-al Doilea Război Mondial și protocoale adăugate ulterior.

Regulile sunt menite să protejeze oamenii care nu participă la lupte și pe cei care nu mai pot lupta, inclusiv civili precum medicii și asistentele, trupele rănite și prizonierii de război.

Tratatele și protocoalele stabilesc cine poate fi vizat și cu ce arme. Anumite arme sunt interzise, ​​inclusiv agenți chimici sau biologici.

Așa-numitele „încălcări grave” ale convențiilor care echivalează cu crime de război includ uciderea intenționată, distrugerea extinsă și însușirea proprietății nejustificate de nevoile militare.

Alte crime de război includ țintirea deliberată a civililor, utilizarea forței disproporționate, folosirea scuturilor umane și luarea de ostatici.

Cel mai probabil mod prin care Putin ar putea intra în imagine ca un criminal de război este prin doctrina legală larg recunoscută a “răspunderii de comandă”. Dacă comandanții ordonă sau chiar știu sau sunt în măsură să afle despre crime și nu au făcut nimic pentru a le preveni, aceștia pot fi trași la răspundere legală.

Care sunt căile către justiție

În general, există patru căi pentru investigarea și determinarea crimelor de război, deși fiecare are limite. Una este prin Curtea Penală Internațională.

O a doua opțiune ar fi dacă Națiunile Unite își transferă munca din comisia de anchetă către un tribunal internațional hibrid pentru crime de război pentru a-l urmări pe Putin.

O a treia ar fi crearea unui tribunal sau instanță care să-l judece pe Putin de către un grup de state interesate sau în cauză, precum NATO, Uniunea Europeană și SUA.

Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale și nu ar trimite niciun suspect la sediul instanței de la Haga. Nici SUA nu recunosc autoritatea instanței. Teoretic, Putin ar putea fi judecat într-o țară aleasă de Națiunile Unite sau de consorțiul națiunilor în cauză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
669 afisari

6 COMENTARII

  1. Irak. Afganistan, Libia, Siria, Serbia și multe altele tocate de amerloci. Asta nu vezi Răducu?????

  2. Nu sunt pentru razboi si nu sustin omorarea oamenilor nevinovati, dar la orice ora din zi si din noapte daca vreodata as fi pus sa aleg intre AMERICANI si RUSI, instant o sa aleg RUSIA!
    Nu stiu cine mortii lor i-au ales pe americani gardienii planetei, dar peste tot unde s-au dus au iesit numai conflicte iar ceea ce se intampla acum in Ucraina este tot mana nenorocitilor de americani care au inceput sa isi bage coada in Ucraina inca din anul 2013.
    Sper din toata inima sa nu faca cineva greseala sa ma oblige sa lupt pentru Romania, sa apar cu pretul vietii o tara care a renuntat la suveranitate, traditii, credinta, samd, adica la tot ceea ce ar fi putut sa ma faca sa fiu mandru ca sunt roman, avand la conducerea tarii numai tradatori de neam si tara care au distrus absolut toata productia interna si ne-au vandut cu totul, sa apar niste tradatori care s-ar refugia in buncare impreuna cu familiile lor.
    Mai intai ne ocupam de voi tradatorilor si dupa mergem la razboi!

  3. Sper ca sunteti suficienti de destepti sa va ascundeti adresele IP cand postati ceva pe internet.
    Mai ales cand ceea ce postati este in opozitie cu ceea ce trebuie sa se intample si reprezinta o tinta pentru structurile statului care monitorizeaza absolut tot;atat in online cat si in afara internetului.
    Daca nu stiati exista structuri nou create precum Departamentul de Monitorizare si Analiza Media;plus inca vreo doua care colecteaza in timp real si agresiv date;iar in functie de rezultatul analizelor se creaza liste gri si negre cu potentiali prosti de ridicat.
    Folositi VPN si’sau browserul de internet TOR care va ofera anonimitate pe internet.
    Gasiti cum se instaleaza inclusiv pe youtube.
    Daca nu va ascundeti adresele sa nu va mire cand o sa va salte cineva si o sa va acuze de inalta tradare sau de alte mizerii inventate doar ca sa va bage la racoare si sa va dea exemplu pentru altii.
    Astfel de articole;mai ales acelea unde nu se intervine cu cenzura pe comentarii sunt de cele mai multe ori PLASE DE PESCUIT PROSTII;in loc sa se chinuie sa ii identifice cautand si filtrand intreg internetul va asteapta in locuri special create pentru cei nesupusi si anti sistem!!!!
    Oare in cadrul serviciilor nu sunt oameni care realizeaza ca ceea ce se intampla este distructiv pentru tara lor?
    Tara unde s-au nascut;au parinti;frati;surori;fac parte dintr-un neam ce are o istorie de mii de ani;nimic nu este mai important;nici banii;nici functiile.
    Garantat exista si garantat au inteles ca vulnerabilitatea sistemului este omul;daca angajatii erau roboti eram terminati;dar asa mai exista speranta;turnati fratii mei,turnati!
    Faceti fratilor totul pentru tara voastra;ignorati ordinele primite ce sunt nocive pentru tara.
    Oricare dintre voi poate sa devina un avertizor al opiniei publice;dati din casa fratilor;colectati din partea cealalta si varsati la liber in anonimitate!!!!!!!!!
    Asa sa va ajue Dumnezeu;pe voi si familiile voastre;dupa mintea;inima si actiunile voastre!
    AMIN!

  4. DIN PACATE …PUTIN SI RUSIA VOR INVINGE. PRETUL …ACEASTA E SOCUL LUMII VIITOARE…

    DUMNEZEU NE VA INVATA MINTE CAT COSTA MINCIUNA SI PROPAGANDA LATRAILOR FLAMANZI…DAR PE EI, CEL MAI MULT!

    VREMEA CAND SE CERN OILE DE CAPRE…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger