AcasăPoliticaCine decontează tragedia de la Piatra Neamț?

Cine decontează tragedia de la Piatra Neamț?

Am intrat în zona în care ne simțim cel mai bine. În zona în care ne descurcăm perfect de ani de zile. Este zona în care nimeni nu are soluții, nu că ar fi avut vreodată, dar în care avem explicații. Primarii nu știu cum să decongestioneze traficul sufocant din orașe, în schimb îți dau explicații despre zecile de mii de navetiști din comunele limitrofe care vin cu mașina la serviciu. Iarna, explică de ce e zăpadă pe străzi, dând vina pe vreme. Nici aici nu au soluții. Acum, în plin avânt al pandemiei, miniștrii se întrec în apariții la televiziune și în explicații. Fiecare cu ce îl duce mintea. Soluții nu au, pentru că politicienii sunt plătiți doar pentru a ne da nouă impresia că o ducem bine și că ei au grijă de noi.    

Prefectul George Lazăr și a învățat bine lecția DSP DSP DSP

Tragedia de la spitalul din Piatra Neamț și-a mai trecut un mort pe listă. S-a ajuns la 11. Procurorii și-au început ancheta. Direcția de Sănătate Publică anchetează și ea. Spitalul nu e mai prejos, cercetează, de asemenea, în ancheta lui internă. Undeva trebuie să fie un vinovat pe umerii căruia trebuie să cadă toată răspunderea. Sau măcar ce mai mare parte din ea. Numele grele nu vor fi deranjate. Nu vor fi acuzate că nu le-a dus mintea sau că au ajuns în funcții prin cumetrie politică. De altfel, infracțiunea de cumetrie politică nu există în Codul penal. Și nici cea de „slab de minte” nu este prevăzută.

Genial ca de obicei De data asta văduvit de idei

Informațiile care vin dinspre Piatra Neamț sunt contradictorii. Prefectul susține că în spital s-au făcut amenajări fără acordul Direcției de Sănătate Publică. Paranteză. Când aud de Direcții din astea eu mă gândesc la cele care încurcă morții, care nu vin nici la șapte zile de la solicitare, care-ți pierd testele, care-ți dau mesaj că ești bolnav când tu nu ai făcut niciun test sau care te sună să te întrebe cum se simte ruda bolnavă, la o zi sau două după ce a murit. Cea de care zice prefectul este alta sau e una la fel de inteligentă ca suratele ei? Am închis paranteza. Președintele Consiliului Județean neagă totul. Spune că e vorba de o cameră complet goală, în care nu s-a lucrat deloc. Apoi prefectul atacă pe flancuri, invocând că s-a trecut la mutarea secției ATI de la un etaj la altul, tot fără aprobare. Președintele CJ nu se lasă mai prejos, spunând că secția a funcționat de la bun început pe două etaje și că prefectul habar nu are. În condițiile astea, te întrebi de câtă vreme n-a mai călcat vreunul prin spital?

Tot acarul Păun

Abia acum dă roade conducerea bicefală a spitalelor. Consiliile Județene sunt cu finanțarea, activitatea medicală ține de Ministerul Sănătății. Exact ce trebuie pentru a nu răspunde nimeni. Au murit 11 oameni, arși de vii, dar nu se simte nimeni prea împovărat. Cel mai tare tremură tehnicianul care a făcut instalația. Probabil că știa și el că nu va rezista la o sarcină prea mare, dar a executat o dispoziție primită de la directorul spitalului, jurist, care nu se pricepe nici la injecții și nici la circuite electrice. Și atunci cum a ajuns director? Nu-i treaba anchetei asta, mai ales că se apropie periculos de mult de zona politicului și nu e bine.

Un premier incapabil să înțeleagă că trebuie să și dea demisia

Și cred că la fel de tare tremură și cele două asistente care, dacă nu au arsuri, înseamnă că nu se aflau în saloanele în care a izbucnit incendiul. Nu e opinia mea, am auzit-o recent și văd că își face loc tot mai mult pe piață, ca și cum ancheta trebuie direcționată spre așa ceva. S-a cerut în nenumărate rânduri suplimentarea locurilor, susține președintele CJ, dar Ministerul Sănătății a tăcut mâlc. În asemenea condiții, cu un minister mut, cu DSP care nu știe ce se întâmplă în spitale și cu o veșnică fugă de răspundere nu e greu de intuit cine va răspunde. Când nimeni nu este de vină, imediat este descoperit acarul Păun care ba a zis și n-a făcut, ba a făcut dar nu a zis, ba nici nu știe că a făcut ceva.

Nimeni nu gândește?

În mod sigur ancheta nu se va apropia de haosul din Sănătate sub bagheta PNL. Procurorii nu sunt interesați de deciziile contradictorii, de incompetența ce domnește la nivel înalt, de schimbările și numirile de directori de spitale sau de șefi la DSP din interese politice. Nu sunt interesați nici de promovarea diletanților pe unde nu te aștepți. Or tocmai aici trebuie căutat răul care a produs toată această debandadă în sistemul de sănătate, soldată, cum s-a văzut, cu efecte tragice. Cine să-l întrebe pe Orban, bunăoară, de ce nu a cerut verificarea tuturor secțiilor ATI din țară înainte de nenorocirea de la Piatra Neamț? Nici genialului Arafat nu i-a dat prin minte așa ceva? Și nici atotștiutorului de la Cotroceni? Surprinzător!

author avatar
Valentin Boeru
1.182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger