AcasăPoliticaCine conduce cu adevărat politica externă americană?

Cine conduce cu adevărat politica externă americană?

Pe măsură ce lipsa unei strategii globale a lui Donald Trump nu generează niciun progres real în ceea ce privește încheierea războiului din Ucraina, membrii administrației sale își pun în aplicare propriile abordări

Donald Trump pare copleșit de un fel de  bunăvoință pentru Volodimir Zelenski. Într-o convorbire telefonică  cu omologul său ucrainean, președintele american a fost de acord să contribuie la îmbunătățirea sistemelor de apărare aeriană ale Kievului, iar sâmbătă a anunțat că Statele Unite „ar putea” chiar să furnizeze rachete Patriot în acest scop.

Afirmația este surprinzătoare. SUA au oprit livrările de armament esențial către Ucraina, inclusiv rachete de apărare aeriană. Cu toate acestea, în timpul summitului NATO de luna trecută, Trump a indicat că va vedea dacă ”putem pune la dispoziție unele rachete Patriot”, chiar dacă s-a angajat doar să „vadă ce se întâmplă” în ceea ce privește ajutorul militar în ansamblu, relatează UnHerd.

Care  este sursa entuziasmului lui Trump? Ar putea fi un răspuns emoțional la imaginile orașelor ucrainene bombardate sau o dorință mai calculată de a se distanța de orice vină pentru astfel de scene de devastare.

Conversația cu Zelenski a avut loc la doar câteva ore după ce Rusia a lansat cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului, iar Trump a explicat ulterior că nu „vrea să vadă copii uciși”. Joi, el a discutat cu cancelarul german Friedrich Merz despre propunerea Berlinului de a cumpăra rachete Patriot pentru Ucraina, iar vineri s-a declarat ”foarte nemulțumit” de convorbirea telefonică purtată cu Vladimir Putin.

Aceasta pare să fie calea lui Trump: o politică reactivă care oferă concesii fragmentate, în funcție de partea care l-a înfuriat sau l-a satisfăcut cel mai recent. Dar  ezitările sale au creat un spațiu pentru ca membrii administrației să își promoveze propriile poziții, mai coerente.

Oprirea livrărilor de arme a fost inițiată unilateral de către secretarul Apărării, Pete Hegseth, pentru a ”prioritiza interesele SUA”.

Elbridge Colby, consilierul politic al Pentagonului, nu este de acord cu furnizarea de noi ajutoare militare, a cerut reducerea trupelor americane în Europa și mutarea resurselor SUA în Indo-Pacific pentru a înfrunta China.

Atunci se pune întrebarea cine conduce cu adevărat politica externă americană? Germania se angajează direct cu Trump privind achiziționarea de rachete Patriot în încercarea de a-i ocoli pe Hegseth și Colby, creând o situație bizară în care aliații străini colaborează cu președintele SUA în speranța de a contracara mașinațiunile miniștrilor săi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
133 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger