AcasăPoliticaCine are interesul să prelungească războiul din Ucraina? Întrebați America

Cine are interesul să prelungească războiul din Ucraina? Întrebați America

SUA nu vor permite să li se pună la îndoială hegemonia globală

Multe lucruri nu se leagă, dar este de neînțeles cum la un ditamai summit NATO, Ucraina nu este invitată să adere la Alianță. Aici nu e vorba numai  de biocrație, ci de interese și mult cinism.

Volodimir Zelenski a fost umilit la Vilnius, se știe. Pe de altă parte, așteptările Ucrainei, cu ochii pe sprijinul occidental, au fost complet nerealiste. NATO nu stă să asculte vocile de afară, tot ce hotărește se decide în interior. Interiorul înseamnă SUA.

Kievul a primit un balon colorat: procedura de aderare, Membership Action Plan, va fi simplificată. Ar fi un progres față de summitul din 2008 de la București – acolo s-au tocat vorbe goale – dar nimeni nu vorbește în prezent concret despre o Ucraină cuplată la NATO până în 2030-2035.Și nici nu are cum să fie altfel, de vreme ce războiul cu Rusia invadatoare nu are semne de sfârșit. Întrebarea grea este de ce nu are semne de sfârșit? Răspunsul ar putea să-l dea America.

America lui Biden –  și a lui Trump,  și a tuturor președinților –  are o optică necruțătoare: orice război s-ar întâmpla, nu va permite să i se pună la îndoială hegemonia globală. Indiferent de Europa, Marea Britanie – aliatul tradițional care a făcut  un incredibil pas înapoi – și restul lumii, America trebuie să zdrobească orice concurent, cu orice preț. A zdrobit Rusia și se pregătește cu China. Poate chiar cu Uniunea Europeană.

Statele Unite nu vor permite niciodată o schimbare a structurii de putere în Europa! Au beneficiat de prăbușirea URSS, au tolerat extinderea NATO, și-au găsit noi piețe de armament în Europa de Est(regiune pe care, istoric, o disprețuiesc, la fel ca și Anglia) și și-au instalat un cap de pod într-o Germanie care abia și-a strâns covorul roșu în fața lui Vladimir Putin.

Din ce cauză americanii nu pot să promită Ucrainei aderarea la NATO?  Washingtonul se teme de schimbări, iar aceaste schimbări se simt și sunt în Europa. Un nou pol de putere european ar fi inadmisibil pentru SUA. Așa ceva nu se discută.

Până la urmă, Uniunea Europeană cea hulită se dovedește o voce care deranjează Statele Unite. O victorie a Ucrainei ar însemna categoric un deranj pentru Washington.

Ucraina nu poate să reziste rușilor fără armament- mai ales american. Biden nu este  un naiv și un neavenit, are zeci de ani de experiență politică cu Kremlinul. Îl știe pe Putin. Totuși, Occidentul  nu se grăbește să-i pună la dispoziție Kievului arme care ar da înapoi evident armata Rusiei. Ca de obicei, SUA joacă cinic și disprețuitor: până la urmă te duce gândul că elita de la Washington nu vrea să deranjeze Moscova.

author avatar
Radu Jacotă Redactor