AcasăPoliticaCine ar prelua frâiele singurei puteri nucleare comuniste?

Cine ar prelua frâiele singurei puteri nucleare comuniste?

Accelerația Coreei de Nord în ceea ce privește capacitățile nucleare și de rachete demonstrează modul în care președintele Kim Jong-un lucrează la lista sa de extindere a armelor convenționale și neconvenționale ale țării sale, pe care a declarat-o în ianuarie 2021.

De atunci, lumea a asistat la lansări de rachete balistice intercontinentale (ICMB), drone de luptă și, cel mai recent, sateliți de recunoaștere militară.

Lansarea de  miercurea trecută a rachetei Chollima-1, cu scopul de a plasa un satelit în spațiu,  nu a fost o  sărbătoare: nu a reușit să se aprindă înainte de a se precipita în Marea Galbenă, care separă Peninsula Coreeană de China continentală.

Dar  nu Kim Jong-un a fost cel care a răspuns la acest eșec, notează The Spectator. În schimb, a fost Kim Yo-jong, sora sa mai mică, a cărei înclinație pentru o retorică vitriolantă este din ce în ce mai cunoscută.

Cu studii parțiale în Elveția, ca și frații ei, ea a urcat în rândurile elitei nord-coreene până la funcțiile actuale de membru al Comisiei pentru afaceri de stat, cel mai înalt organism de conducere politică, și de director adjunct al departamentului de publicitate și informare.

Kim Yo-jong a devenit păpușarul din spatele creării și promulgării la nivel național a propagandei. Orice semnal, chiar dacă superficial, de apropiere de Statele Unite sau de Coreea de Sud, așa cum s-a văzut între Kim Jong-un și Donald Trump, s-a evaporat de atunci.

Cu o limbă probabil chiar mai ascuțită decât fratele ei, tovarășa Kim a demonstrat o predilecție pentru a-și face cunoscut disprețul față de americani și aliații acestora. Posibil, o veritabilă succesoare la putere.

Deoarece,  într-un moment de deja vu din 2021, speculațiile privind starea de sănătate a lui Kim Jong-un reapar. Deși aceste zvonuri ar trebui luate cu precauție, liderul comunist nu este deloc în formă.

Cine ar putea prelua frâiele acestui stat nuclear, comunist, izolat și agresiv? Pe termen mai lung, rămâne întrebarea dacă fiica președintelui, Kim Ju-ae – care, deocamdată, rămâne prea tânără pentru a conduce – îi va succeda. Dar este mătușa ei cea mai bună alternativă?

Deși, din punct de vedere istoric, este o societate patriarhală, Kim Yo-jong aduce beneficii. Tânără, caustică și loială fratelui ei, ea reprezintă o continuare a politicilor acestuia. Se presupune că a devenit o punte utilă între partid (Partidul Muncitorilor din Coreea) și armată, Armata Populară Coreeană. Cel mai important, însă, este o Kim.

Linia de sânge Baekdu a succesiunii ereditare, prețuită de regimul de la putere de când Coreea de Nord a devenit stat în 1948, va fi menținută.

În ultima săptămână, Kim Yo-jong a promis multe. Deși nu va fi proclamată lider prea curând, nu ar trebui să fim surprinși dacă o a doua lansare de satelit se va dovedi a fi un succes. Între timp, tovarășa Kim va continua să-și ascută limba.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
423 afisari

4 COMENTARII

  1. Kim cum e el e mult mai deschis ca Putin. Si deschiderea de la intalnirea cu Donald incoace arata asta. Daca ar lucra mai mult la asta ar scapa de multe sanctiuni ale lumii libere. Iarasi daca nu ar mai exsperia atatea rachete ar da și mai bine. Si asa nu il ajuta ca americanii au rachete f sofisticate.

  2. „Cu o limbă probabil chiar mai ascuțită decât fratele ei, tovarășa Kim a demonstrat o predilecție pentru a-și face cunoscut disprețul față de americani și aliații acestora.” Asta inseamna ca e fata desteapta, isi cunoste adversarii si papusile lor, are gust fata, bravo ei.

  3. Niste criminali,dictatori sangerosi.Vor putrezi in Iad.Ii asteapta cu nerabdare Tartorul Kim Ir Sen,” parintele natiunii ” Mao,Hitler,Stralin,Pol Pot,Lon Nol,Mobutu Sese Seco Cucu Ngbendu Va Za Banga,,Che si Fidel,Putina si Medvedev,nenorocitii teroristi dela ISIS,Idiamin chiar si jigodia de G.Bush care a patronat daramarea Gemenilor ca sa aiba un motiv ” legitim” de a mai trimite la moarte mii de soldati americani,si alte mii de morti si raniti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger