Ciclonul pe care specialiștii ANM l-au promovat pe canalele media prietene și partenere de afaceri s-a dovedit a fi o banală ploaie mocănească, de toamnă, cu care românii trecuți de 40 de ani sunt obișnuiți din copilărie. În realitate, povestea este mai complexă: „Cicloniada” a fost lucrarea de licență în șmecherie pe care unii băieți aflați la butoane și-au dat-o în acest weekend. Bravo lor, deocamdată, dar evenimentele nu se opresc aici – vine adevăratul tsunami, ăla format din polițiști, procurori și judecători, iar un Cod roșu de ploi torențiale va fi unt pe pâine față de ce urmează!
Despre incompetența ANM am tot scris în ultimele zile și românii s-au cam dumirit cum stau lucrurile. Dezvăluirile care au legătură cu dezmățul pe bani publici din această instituție doar au fost confirmate acum de nepriceperea, ca să nu-i spunem nepăsarea, profesională a șleahtei Mateescu – Georgescu.
Salarii și prime pentru un Consiliu de Administrație supradimensionat (cinci reprezentanți ai Ministerului Mediului în C.A, deși legea prevede o limitare la trei a numărului de membri), facturi pentru transport de aparatură cu elicopterul și nefinalizarea unui contract de prestări servicii în valoare de mii de euro, flotă de SUV-uri la dispoziția șefei ANM, despre toate am scris, le-am scos la iveală și prezentat celor interasați.
Haosul de la ANM a continuat. În weekend, românii au fost bombardați cu alerte mai ceva ca-n Ucraina. De fapt, la viteza cu care curgeau avertizările și recomandările meteorologilor ai fi zis că trebuie să căutăm buncărele – nu un ciclon amenința România, ci Putin cu al său arsenal nuclear.
Tot un arsenal a folosit și Elena Mateescu, dar de mesaje îngrijorătoare, care au indus panica în populația țării. Am văzut săteni evacuați și luați pe sus din casele lor, unii doar cu pijamale pe ei. „Hai, repede, ieșiți mai repede!”, am văzut bucureșteni călcându-se în picioare printre rânduri la hypermarket-uri și bătrâni speriați, Doamne!!!
Ca să-și acopere incompetența din gestionarea trecerii furtunii Boris – apropo, dacă ăsta a fost ciclon, lui „Boris” cum îi mai ziceți?! -, cei de la ANM au inundat țara cu alerte meteo. Iar de bâlbâielile lor au profitat și alții, șmecherii mereu pregătiți să facă bani, să ciupească o cât de mică parte din bugetul statului. Dacă-i loc, mulțumim ANM, nu-i așa?! Sau, poate, Elena Mateescu știe mai multe despre asta și este dispusă să vorbească? Îi punem la dispoziție, oricând este pregătită, spațiu pentru a ne lămuri cum stau lucrurile.
Florinela Georgescu, director executiv la ANM, a interpretat astfel hărțile: „Acest ciclon nu s-a format încă”. A venit Elena Mateescu și a contrazis-o: „Dar, nu am confirmat niciodată că ciclonul Ashley este în desfășurare”. Într-o instituție în care nu știe dreapta ce face stânga nu poate guverna decât nepriceperea și nepăsarea, iar costul unei asemenea atitudini se traduce în vieți pierdute și destine paradite, după cum am mai arătat în paginile acestui ziar.
Pe baza bâlbelor primite de la Administrația Națională de Meteorologie, și autoritățile au acționat în consecință, lansându-se în tot felul de avertizări… apocaliptice. Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley, are o tendință de a mătura România de la vest la est”; Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov: „Aveți grijă și de animalele voastre! Toate ființele au dreptul la viață. Dezlegați-vă câinii, în caz de inundații!”. MAI, către proprii angajați: „Scoateți din priză aparatele electrice pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile!”.
Ce am avut? Doar o ploaie de toamnă, cum bine a punctat meteorologul Lucian Sfîcă. Bineînțeles, mesajul lui a ajuns pe Facebook, fiindcă la ANM este „cod roșu de specialiști” și n-a fost loc de o altă opinie – „Ce avem, de fapt, nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră. A considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit (…) În primul rând, la o căutare pe Google, veți afla că Ashley e o găselniță pur românească. Nu veți găsi știri cu «Așlei» decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit (…) În mod efectiv, acest ciclon nu există pe hărți”.
Ok, am înțeles că autoritățile au băgat spaima în populație! Întrebarea noastră este cine a profitat de această situație? Cine a avut interesul să transforme o ploaie mocănească într-o oportunitate de afaceri? Am văzut cu toții că instituțiile statului s-au aflat în cea mai mare alertă posibilă, a fost o desfășurare de forțe cu adevărat impresionantă. Așa e, însă azi, după ceva mai mult de 24 de ore, realizăm că doar s-a făcut tam-tam mediatic și atât. E drept că a fost suficient de mare încât să justifice anumite „măsuri urgente”, dar chiar și așa rămân o serie de întrebări fără răspuns. Iar „Național” alege să le pună, spre corecta informare a cititorilor noștri:
Este adevărat că sacii de nisip trimiși la îndiguirea malurilor de pământ au fost cumpărați cu 150 de euro/bucata?
Se vorbește că s-au plătit mii de euro per bucată pentru containerele/barăcile comandate – atenție, pe ultima sută de metri! – pentru locuitorii din zonele sinistrate. În final, mulți dintre acei oameni au fost trimiși să stea la rude, prieteni și prin școli, „pe deal, duceți-vă cât mai sus”, cum li s-a recomandat câtorva săteni din Galați.
Ce rol a jucat Raed Arafat în toată povestea asta? De intermediar sau …mai mult de atât? Doar întrebăm, știut fiind că nimic nu se face în România fără implicarea șefului DSU, al cărui nume apare pe frontispiciu la orice poveste (unii îi zic „combinație”) ce are legătură instituirea unei „stări de urgență”.
Știam că ANM este un instrument politic, iar televiziunile fac rating cu niște incompetenți ținuți în brațe de statul român, dar parcă e prea de tot. E și mai mult de atât și este și prea mult!