AcasăPoliticaChina vs SUA sau cine de cine se sperie

China vs SUA sau cine de cine se sperie

Politicile americane ambigue din Taiwan duc spre un conflict direct cu China, chiar dacă se pare că Beijingul dorește mai întâi să epuizeze opțiunile diplomatice. De fapt, astfel au arătat în ultimele decenii relațiile sino-americane – de la declarații contradictorii la angajamente ferme, dar neasumate. În 2022, sub guvernarea democrată, înfruntarea armată pare mai aproape ca niciodată, iar în DC toată lumea a ajuns să se întrebe dacă US Army este capabilă să câștige lupta cu numeroasa Armată de Eliberare a Poporului.

Asigurări și angajamente

Oficial, politica americană față de Taiwan este ghidată de trei comunicate comune SUA-China emise între 1972 și 1982, de Legea privind relațiile cu Taiwanul (1979) și de așa-numitele „Șase asigurări”, redactate în 1982.

În „Comunicatul de la Shanghai”, China a stipulat că „problema Taiwanului este întrebarea crucială care împiedică normalizarea relațiilor cu SUA (…) Guvernul RPC este singurul guvern legal, iar eliberarea Taiwanului reprezintă o afacere internă a Chinei în care nicio altă țară nu are dreptul să intervină”. America a răspuns recunoscând că „toți chinezii de ambele părți ale Strâmtorii Taiwan susțin că nu există decât o singură China și că Taiwanul face parte din China”.

Totuși, președintele Jimmy Carter anunța cu 50 de ani în urmă că „normalizarea relațiilor dintre SUA și China nu va pune în pericol bunăstarea poporului din Taiwan. Washingtonul va menține relațiile comerciale, culturale și de altă natură cu Taiwanul prin mijloace neguvernamentale”.

Și astfel a apărut Legea privind relațiile cu Taiwanul, care subliniază că SUA „vor considera orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice, inclusiv prin boicoturi sau embargouri, o amenințare la adresa păcii și securității în Pacificul de Vest și o îngrijorare gravă pentru Statele Unite”. Prin urmare, în lege s-a stipulat dreptul Americii de a oferi Taiwanului „arme cu caracter defensiv”.

De atunci, regiunea Indo-Pacific a devenit unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe glob, angajamentul SUA față de Taiwan frânând, pentru moment, ambițiile colonialiste ale Chinei.

O politică americană în război cu ea însăși

Ceea ce rezultă din acest amalgam de declarații și poziții oficiale este o politică americană care este în mod inerent în război cu ea însăși, incapabilă să se angajeze pe deplin într-o linie fermă. Casa Albă maschează această inconsecvență inerentă folosind expresia „ambiguitate strategică”, dar problema este că tocana politică livrată azi de democrați nu are nici viziune și nici nu-i ambiguă, ci mai degrabă fățiș anti-China!

Vânzările de arme americane au crescut exponențial de la Administrația Reagan încoace, culminând cu livrarea de avioane F-35 și sisteme antiaeriene Patriot. Ca răspuns, în 2005, Beijingul a adoptat „Legea anti-secesiune”, care arată că „Taiwanul face parte din China”, iar PLA va folosi „mijloace non-pașnice și alte măsuri necesare pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

2022 – în pragul războiului

Fast forward până în prezent. Ca parte a noii strategii de politică externă emise la scurt timp după învestirea președintelui, Administrația Biden s-a angajat să descurajeze „agresiunea chineză” și să contracareze amenințările la adresa securității, prosperității și modului de viață democratic” al aliaților SUA.

Audiat în Senatul SUA (2021), actualul ambasador american în China, Nicholas Burns, declara că „responsabilitatea noastră este de a face din Taiwan o nucă dură de spart”.

Cele trei vizite recente întreprinse în Taiwan de politicieni democrați de rang înalt au determinat Partidul Comunist să emită un avertisment fără precedent și extrem de puternic cu privire la chestiunea micuței insule. Astfel, pe 18 mai, diplomatul Yang Jiechi l-a avertizat pe consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, că „dacă SUA continuă să joace cartea Taiwanului și merge pe această cale greșită, asta va duce cu siguranță la situații periculoase”.

Azi, China, SUA și Taiwan sunt lăsate să se confrunte cu o astfel de situație periculoasă. Nu există nicio îndoială că orice încercare a Taiwanului de a-și declara independența față de China va duce la o invazie chineză a insulei. Și este puțin probabil că liderii de la Taipei ar avea curajul să întreprindă vreodată o astfel de acțiune fără garanții de sprijin militar american!

Așa cum stau lucrurile în prezent, SUA nu sunt pregătite să câștige un război cu China în jurul insulei Taiwan. Un desant al trupelor Beijingului, dacă va avea loc, va fi ceva copleșitor ca anvergură și distructiv, la o scară mult mai mare decât experimentul pe care-l face Rusia prin Ucraina.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
944 afisari

22 COMENTARII

  1. Aricole scrise de Nikolay Cezarov in National : ” Occidentul intoarce spatele Ucrainei , Romania isi sacrifica interesele ” , ” Europenii anuntati sa se pregateasca pentru o pana de curent generala la iarna ! Vor fi revolte , jafuri , omoruri ” , Pretul razboiului Occident vs. Rusia : 379 miliarde de euro ! ” , ” America ii cere demisia lui Biden inainte sa duca omenirea in razboi ! „, ” America , sub stapanirea elitei din spatele complexului militar industrial ” , ” Criza alimentara – anticipata sau pusa la cale la Davos ? ” , ” Ministerul Adevarului sau cum vrea UE sa distruga presa independenta ” , ” Planul SUA de inrobire a Europei sau cum platim noi bunastarea Americii ” , ” America vrea Romania in razboi cu Rusia ! Transnistria , luata cu asalt ” , ” Razboiul din Ucraina , pretext pentru o Noua Ordine Mondiala . Planul lui Macron ” …etc , etc , etc . Sunt invidiosi pana si jurnalistii de la Sputnik ….

      • Fred Flinston , tu tot prost ai ramas , vremurile s-au mai schimbat , tu tot la desene animate ai ramas

  2. Anonim 2022-08-25 19:28 19:28:21 bey JEGOSULE , SOOJI POOLA DE LIBIDINOS MOSNEAG IMPUTIT , MARS SA-TI SCHIMBI PAMPERSII

    HAI SA TRAIASCA KALUS FARAONUL SI GENERALUL ANALFABET PLAGIATOR , E BINE ASA ?

    • Recunosc , sunt JEGOS , SOOG ACADEAUA ZBURLITA , SUNT MOSNEAG LIBIDINOS DAR NU PORT PAMPERSI , AM UN FERMOAR LA TURUL PANTALONILOR . Cand scrie Cezaricu si di noi , boschietarii din boschietii di sub pasarielu garii Tiraspul ?

  3. Nu e deloc realist articolul,nu se doreste un conflict China-USA dar exista un blocaj comercial BRICS care include CHINA versus petro-dolar.
    Momentan tarile BRICS ocolesc dolarulUSA dar cumva se va gasi o metoda de comert
    Nu e posibil un conflict militar deci articolul e doar speculatie fara nicio baza

  4. Toti de Dumnezeu si dupa de propriile popoare unde le supun dictaturii una efectiva alta mediatica si toti dictaturii fricii!!

  5. SUA vrea sa faca din Taiwan o noua Ukraina: „responsabilitatea noastră este de a face din Taiwan o nucă dură de spart”, a zis parlitul Burns.
    Diferenta este ca va fi greu sa dea ajutoare Taiwanului peste ocean. Polonia nu este peste granita sa asigure tranzitul de armament, asa ca SUA vor ramane doar cu dorintele si taiwanezii cu promisiunile. Un ocean de imposibilitati stau in calea SUA care poate fi intampinata pe ocean de rachetele chinezesti, destul de precise si greu de evitat.
    Jocul la bluff/cacialma este tipic american ca aple pie, dar se cam stie de tactica asta.
    Amenintarile nu au succes caci chinezi, sunt tenaci si bine dotati militar, chiar mai bine decat rusii.
    Flota Pacificului, cu cele doua: Flota a Treia si Flota a Saptea, desi afiseaza o lista impresionanta de vase si submarine, trebuie avut in vedere ca mai bine de 40% din nave sunt indisponibile, sunt in reperatii de ani de zile, iar din cele ramase multe abia mai ajung intr-un port sau sunt tractate in docuri pentru reparatii provizorii din lipsa de fonduri. Pentagonul a ajuns o gaura neagra in care intra sume enorme de bani si la destinatii ajung doar firmituri.
    Aceasta situatie grava face ca in disperarea lor americanii sa incerce arma atomica, ei au mai facut-o …

  6. SUA vrea sa faca din Taiwan o noua Ukraina
    La fel din Japonia si Coreea de Sud ,vezi vizitele lui Pelosi etc dar cu coreenii au dat kix chix

    O mare similitudine a intrigilor bagate de USA

    Rusia contra Ucrainei
    China => Taiwan
    Correa de Sud contra Correiei de Nord

    Oare se opresc aici ?

  7. Koreea de sud e cel mai fierbinte loc din Asia…Bine a facut Trump ca a negociat cu koreenii o posibila reunificare pasnica.Firmele sud koreene pot sa se extinda in nord si toata lumea va avea de castigat.Dar actuala conducere americana e expirata,vor veni altiidupa alegeri probabil republicanii

      • Anonimule nu privi cele doua Corei asa cum ti le prezinta presa noastra. Mai uitete la filme politiste sau politice coreene, care sunt mai bune decat cele americane, si ai sa intelegi ca cele doua tari sunt intr-o relatie permanenta. Uneori colaboreaza chiar pe la spatele SUA/ Daca SUA le-ar fi lasat in pace cele doay tari se uneau de mult. Interesul SUA este ca cele doua parti s anu se uneasca pentru ca se tem ca unite ar putea sa isi piarda bazele militare din SUD!!!

        Exista chiar un Minister al reunificarii.

  8. CHINA NU-I VIETNAM !,NU-I IRAK! ,NU-I LIBIA! ,NU-I SERBIA! ,NU-I AFGANISTAN !,NU-I SIRIA ! CHINA E ALCEVA SI ESTE CONDUSA IN ALT STIL ,DE AIA LE SUFLA IN CEAFA AMERICANILOR DE APROAPE 20 DE ANI , STILUL AMERICANILOR DE A SE BATE CU RUSIA PANA LA ULTIMUL UCRAINEAN ! PE CARE IL VREA SI IN TAIWAN VA DUCE LA UN DEZASTRU FINAL PENTRU INGANFATII SI MINCINOSII AMERICANI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger