AcasăPoliticaChina vs SUA: cine va câștiga războiul cipurilor?

China vs SUA: cine va câștiga războiul cipurilor?

În Taipei există o glumă conform căreia, dacă China invadează Taiwanul, cel mai bun loc de adăpost va fi în fabricile de microcipuri, deoarece acestea sunt singurele locuri pe care Armata Populară de Eliberare nu își permite să le distrugă.

Țara care controlează cipurile avansate controlează viitorul tehnologiei – iar fabricile din Taiwan sunt cele mai bune din lume.

Având în vedere planurile lui Xi Jinping cu privire la alipirea Taiwanului, care ar oferi Chinei un monopol global asupra celor mai avansate tehnologii, nu este de mirare că guvernul SUA trece la contraofensivă.

Din acest motiv, în ultimele luni, Statele Unite au luat diferite măsuri pentru a zădărnici încercările Chinei de a produce semiconductori avansați.

Construirea de noi fabrici este dificilă din punct de vedere tehnic și extrem de costisitoare. Un studiu recent realizat de Boston Consulting a arătat că, în prezent, costul unei fabrici mari de cipuri este mai mare decât cel al unui portavion de ultimă generație sau al unei noi centrale nucleare. În Taiwan, “Fab 18” a costat 17,5 miliarde USD.

Atacul SUA asupra încercării Chinei de a domina tehnologia viitorului are două aspecte. Prima parte a strategiei constă în reconstruirea cotei de piață americane în domeniul fabricării cipurilor la nivel mondial, care a scăzut de la un vârf de 37% în 1990 la doar 12% în prezent.

Luna trecută, Joe Biden a semnat o lege privind inovarea și concurența cu o sumă extraordinară de 52 de miliarde de dolari pentru a finanța cercetarea tehnologică și fabricarea de cipuri – o prioritate națională.

Este o încercare a lui Biden, susținută de partidul republican, de a inversa procesul de golire a producției americane – și este o politică care a fost identificată și urmărită pentru prima dată de președintele Trump.

Cu sprijin bipartizan, noua lege vizează în mod specific să pedepsească companiile americane care investesc în China, în special în domenii în care există o luptă pentru supremație, cum ar fi fabricarea cipurilor.

Xi, în mod clar alarmat, a îndemnat China să își sporească autonomia tehnologică și să „accelereze ritmul de legiferare în domeniile economiei digitale, inteligenței artificiale, big data sau cloud computing”.

Obiectivul Americii de a perturba avansul tehnologic al Chinei este puternic susținut de un sector privat din Occident care a devenit din ce în ce mai conștient de riscurile geopolitice pe care le presupune faptul că un procent atât de mare din capacitatea sa de producție high tech se află în Taiwan.

În ultimii ani, Intel s-a îndepărtat de industria semiconductorilor pe care o domina cândva, dar acum se află în plin proces de recuperare. În ianuarie, compania l-a recrutat pe directorul Apple pentru arhitectura de sistem Mac și a anunțat că intenționează să producă cipuri de sistem care să concureze cu seria de vârf M1 a Apple.

Dar Intel trebuie să se confrunte cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, care deține o cotă de 50% la nivel mondial în ceea ce privește cipurile avansate și, mai important, o cotă de 92% în ceea ce privește cele mai avansate cipuri de cinci nanometri.

În timp ce prima parte a schemei americane este de a egala sau depăși modelul finanțat de stat al Chinei pentru industriile de înaltă tehnologie, a doua parte este mai nefastă. Beijingul vrea să se  alăture în rândurile producătorilor avansați de semiconductori, care includ Samsung din Coreea de Sud. Și va  continua să încerce să dezvolte tehnologii proprii. A anunțat deja dezvoltarea unui cip de șapte nanometri.

Este probabil ca SUA să învingă China în războiul cipurilor, cel puțin pe termen scurt. Dar există și unele avertismente. În primul rând, China are o fereastră de oportunitate de a invada Taiwanul și de a prelua controlul asupra fabricilor sale de cipuri înainte ca cea mai mare parte a celor noi să fie transferate în America și Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
380 afisari

2 COMENTARII

  1. Tehnologiile taiwaneze sunt deja transferate in SUA. Pe de alta pare, China poate produce microprocesoare bune. Nu cele mai bune, dar suficient de bune pentru a-si rezolva problemele de orice fel. Si pe cele ale aliatilor sai.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger