AcasăPoliticaChina trece în ofensivă: Cuba, un „Taiwan” în coasta Americii

China trece în ofensivă: Cuba, un „Taiwan” în coasta Americii

Ținută în șah de America de vreo câțiva ani, China a ales să treacă în ofensivă. Mutare decisivă a Beijingului, care își construiește o bază militară la doar 130 de km de coastele Americii. Este „Taiwanul” pregătit Casei Albe de Xi Jinping, care dovedește că știe să ducă un război diplomatic.

Reuniunea „G77 + China” are loc în aceste zile la Havana. G77 datează din 1964 și este cea mai mare organizație interguvernamentală a țărilor în curs de dezvoltare din cadrul ONU. Scopul e unul singur – promovarea intereselor lumii în curs de dezvoltare, care a fost exclusă de la masa bogaților (G7 și/sau G20). Statele membre G77 înseamnă peste 80% din populația globului.

La Havana, în Cuba, au participat peste 100 de țări, inclusiv Iran, Arabia Saudită, Nigeria și Nicaragua. Discursurile ținute au pledat pentru o nouă ordine mondială, cu China stabilind regulile, iar SUA conformându-se.

„Îi mulțumesc președintelui Díaz-Canel și poporului cubanez pentru că au găzduit această întâlnire importantă în cadrul luptei noastre pentru o lume multicentrică și pluripolară. Prin reiterarea angajamentului nostru față de țările în curs de dezvoltare, construim un secol al popoarelor Sudului”, a declarat Nicolás Maduro, liderul Venezuelei, de la tribuna conferinței.

Partidul Comunis Chinez a înțeles importanța geostrategică a unei prezențe proprii în vecinătatea Americii. În fond, Cuba este la doar 130 de km de coastele SUA, iar vestea că aici vrea Beijingul să construiască o bază militară a produs rumoare la Washington. Casa Albă are informații că de planurile chinezilor nu ar fi străini nici rușii, ale căror relații apropiate cu regimul cubanez sunt arhicunoscute.

Iată cum, printr-o singură mutare, China reușește să dea mari bătăi de cap Americii. Cuba devine propriul „Taiwan” pentru Unchiul Sam, o viitoare problemă de securitate națională, dacă nu se intervine decisiv. Deocamdată, însă, pare-se că ochii americanilor se întorc tot spre Europa, iar America Latină nu prezintă (acum) o prioritate a agendei externe de la Casa Albă Dar, neglijând diplomația la sud de propria-i frontieră, America se faultează singură.

În fața țărilor în curs de dezvoltare, trimisul lui Xi Jinping a subliniat că președintele Chinei înțelege nevoile acestor națiuni și de aceea a decis că a sosit momentul să ia partea celor „oprimați”.

Unilateralismul și hegemonismul încep să scape de sub control. Unele state recurg la practici precum sancțiunile unilaterale, ridicarea de «garduri și bariere», decuplarea și perturbarea lanțurilor industriale și de aprovizionare, subminând grav drepturile legitime de dezvoltare și interesele țărilor în curs de dezvoltare. Noi ne-am câștigat independența și eliberarea națională după o călătorie lungă și dificilă. Am dat dovadă de solidaritate, la bine și la rău. Ne-am sprijinit reciproc și am crescut împreună și suntem o comunitate care se ridică și cade împreună. După cum spune un proverb chinez: «Când frații gândesc la fel, pot tăia metalul cu puterea lor combinată»”, a transmis Li Xi, membru al Biroului Politic din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist. Aplauzele frenetice venite din partea audienței au validat China drept un lider global care se gândește și la ceilalți.

De altfel, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel i-a invitat pe șefii delegațiilor importante venite la Havana să facă tot posibilul pentru „a schimba regulile jocului”.

De ce este China interesată de America Latină? Simplu, în ochii Beijingului, regiunea nu înseamnă doar haos social și droguri, așa cum este pentru SUA; vorbim despre oportunități, atât economice, cât și politice. În contextul în care lumea se pregătește pentru următoarea revoluție industrială, America de Sud va juca un rol crucial dat fiind că regiunea deține minerale esențiale pentru dezvoltarea noilor tehnologii. Partidul Comunist a cumpărat deja zeci de mine pe întregul continent, pe lângă contractele de miliarde pentru țițeiul vândut de Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol de pe planetă.

În același timp, Europa se concentrează pe propria sa autodistrugere, după cum remarcă mulți analiști economici. UE l-a trimis în China, într-o vizită oficială, pe Valdis Dombrovskis, iar comisarul european pentru Comerț, în loc să se întoarcă „acasă” cu câteva contracte de schimburi comerciale reciproc avantajoase, s-a apucat să beștelească politica externă a Beijingului și să amenințe Partidul Comunist. Concret, pe „ministrul” european al Comerțului îl deranjează faptul că Xi Jinping nu a condamnat deloc Rusia pentru „Operațiunea Militară Specială” din Ucraina și a ținut să vorbească despre asta în faţa studenţilor de la Universitatea Tsinghua, pepiniera cadrelor de stat din China. „Există un risc de reputaţie pentru China”, a avertizat oficialul european, de parcă chinezilor le mai pasă câtuși de puțin de ce cred/spun occidentalii despre ei.

Lesne de intuit că letonul a revenit la Bruxelles cu mâna goală, niciun oficial de rang înalt din China neacordându-i timp pentru o întrevedere după acest discurs.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
942 afisari

4 COMENTARII

  1. Auzi dl Cezar, pe indivizii care postau doar golănii și mizerii de ușa cortului, nu prea te-am văzut să-i arzi. Nu-i nimic, îmi plac articolele dvs/tale. Stimă.

  2. Cuba nu este in niciun caz Taiwanul SUA, pentru ca nu a facut parte niciodata din SUA. Taiwanul insa a fost parte din China si este firesc sa revina la China.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger