AcasăPoliticaChina - SUA 1-0. Orientul Mijlociu are un nou jupân, „Xi al...

China – SUA 1-0. Orientul Mijlociu are un nou jupân, „Xi al Arabiei”

chinaAlaska, un punct de interes pentru spionajul chinez. Cum au fost demascați „turiștii” rătăciți 

Când Joe Biden a anunțat că va face din Arabia Saudită un stat „paria” (cazul „Khashoggi”) și l-a amenințat direct pe Mohammed bin Salman (MBS), mulți au crezut, la Washington, că ruptura cu Riadul este doar termporară, căci legăturile sunt prea profunde pentru a fi dezrădăcinate de nilște declarații politice, spuse într-o campanie electorală. Azi, însă, vedem că aceste legături nu au fost atât de adânci pe cât a calculat Casa Albă, iar decizia Administrației Biden de a-l implica pe MBS în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi a dezlănțuit forțe perturbatoare ce au făcut inevitabilă realinierea întregului Orient Mijlociu pe o nouă orbită.

Cu Rusia „blocată” pe flancul ucrainean, peninsula arabică a fost „atacată” de chinezi. Vizita lui Xi Jinping la Riad a însemnat un succes economic și o confirmare a forței diplomatice pe care Beijingul o are în prezent.

Promisiunea lui Xi Jinping

Regatul saudit a încheiat acorduri de investiții cu China în valoare de 50 de miliarde de dolari, o lovitură teribilă primită de tabăra occidentală. Acesta este un moment esențial, ce reflectă schimbarea tectonică produsă în sistemul global propus de America – asistăm la ruperea blocului arab de legăturile tradiționale cu SUA și trecerea sa sub protectorat chinez!

Iar dacă SUA – Arabia Saudită a căzut, până nu demult doi aliați strategici în regiune, și alte legături se pot rupe. S-a crezut că toate statele peninsulei arabice vor rămâne alături de Washington din cauza dependenței lor prea mari pentru securitate și protecție față de Iran. Dar China este o națiune care are legături strânse atât cu Golful Persic, cât și cu Iranul și Xi Jinping a reușit să convingă Riadul că reprezintă cea mai bună opțiune posibilă în momentul de față, având în vedere retragerea treptată a SUA din Orientul Mijlociu.

Beijingul promite să își folosească influența asupra Teheranului pentru a menține pacea și echilibrul de putere în regiune. Prin urmare, este de așteptat la o creștere puternică a investițiilor chineze în Golf.

Contracte de miliarde semnate de China

Și cum să nu crească, din moment ce China a devenit una dintre destinațiile majore ale petrolului saudit. Riadul nu este doar cel mai mare partener comercial al Chinei, ci și unul dintre cei mai importanți furnizori de țiței (alături de Rusia). Cu alte cuvinte, Arabia Saudită trimite în China „combustibilul” de care are nevoie economia Beijingului ca să duduie.

China, în schimb, anunță că este dispusă să facă investiții suficient de mari în Arabia Saudită încât să sprijine proiectul de modernizare al Regatului gândit de Mohammed bin Salman.

Prin urmare, cu exporturile de petrol saudite către China și investițiile care au loc în sens invers, legăturile profunde Riad – Beijing au un sens perfect și ele duc spre ruperea „frăției” americano-saudite, de pe urma căreia Casa Albă a profitat decenii întregi.

După Arabia Saudită a urmat Qatarul

Dar expansiunea Chinei nu s-a oprit la Arabia Saudită. Chiar înainte de sărbători, China a semnat unul dintre cele mai mari acorduri energetice pe care Qatarul le are în derulare – 60 de miliarde de dolari! Potrivit informațiilor publice, Qatar Energy va livra, până în 2050, gaz natural lichefiat companiei Sinopec, din China.

La fel ca în Arabiei Saudite, și acordul cu Qatarul are la bază tot o reciprocitate a legăturilor comerciale și de investiții între cele două părți. Astfel, în afară de Stadionul „Lusail”, construit la Doha, alte 14 companii chineze operează azi în Qatar.

Potrivit ministrului Comerțului și Industriei, Ali bin Ahmed Al Kuwari, China reprezintă o destinație atractivă pentru investițiile din Qatar în construcții navale, producție, petrochimie, tehnologie, turism și servicii financiare.

După Qatar, și Kuweitul, un alt stat-cheie producător de petrol, și-a adâncit relațiile cu China, devenind un furnizor important de țiței.

SUA au promis, dar n-au făcut

La Washington s-au activat beculețele, iar ONG-urile și think-tank-urile au și început să spele rușinea politicii Partidului Democrat (iminenta pierdere a Orientului Mijlociu). Deja se vorbește cu îngrijorare că Beijingul nu poate oferi acestor state din Golf tipul de „securitate” pe care Casa Albă îl asigură de zeci de ani.

Dar realitatea e alta. De exemplu, sistemele americane antiaeriene date Riadului nu au fost capabile să protejeze instalațiile petroliere saudite împotriva atacurilor cu rachete trase de gruparea yemenită Houthi. Iată de ce MBS a convins și alte state din Golf că este momentul să se angajeze în programe independente și ambițioase de modernizare militară, pentru a-și îmbunătăți propria securitate.

Iar protecția oferită de China, noul jupân al regiunii, este doar un bonus.

Nu în ultimul rând, arabii nu uită că, din cauza scandalului Jamal Khashoggi, multe companii occidentale s-au retras din proiectele derulate în Orient, cum ar fi „Viziunea 2030”, a Arabiei Saudite și Qatarului. China, în schimb, a promis sprijin total pentru aceste proiecte de mega-dezvoltare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.243 afisari

11 COMENTARII

  1. China a folosit grupul de la DAVOS ca sa distruga Europa,USA si NATO.Regimul BideuSenilul este un cal troian kominternist cu care globalistii neomarxisti de laDavos distrug completUSA.USA daca nu scapa de globalisti va fi o colonie de sclavi

    • Doamne ajuta ca incepe sa se profileze, concret, prabusirea…
      Sper sa fie rapida si definitiva .
      Mai pica un imperiu odios !

  2. Când era Trump ăștia dansau cu ei cu săbiile și erau la masa, acum bideu a predat la chinezi felia deci e trădător sau incompetent.

  3. Romania insa,nu are voie sa aiba relatii economice cu China.Exemple:reactoarele de la Cernavoda,autostrada Comarnic- Brasov,si alte artere de aceeasi factura etc.De ce? De slugi ce am devenit.

    • Ce tot pupati in cur mafiotii si traficantii de arme care se omoara intre ei???ma pis pe toti astia sa se duca la dracu…indiferent care pe care omoara sunt toti niste gunoaie.PUNCT

  4. La gunoi cu gunoaiele de pedofili drogati UE si poponarii criminali amerlicani si trebuie sa ne bucuram ca China 🇨🇳 v a conduce omenirea cu Rusia Respect pentru BRICS

  5. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger