AcasăPoliticaChina, singurul câștigător al conflictului din Ucraina

China, singurul câștigător al conflictului din Ucraina

China așteaptă ca rivalii geopolitici să-și macine puterea într-un conflict lung și inutil

Deși nu se întrevede la orizont un sfârșit al războiului sângeros din Ucraina, nici Occidentul, nici Rusia, ci doar o singură țară va ieși cu succes din acest haos, iar aceasta este China.

După o ambiguitate inițială față de invazia rusă, China a elaborat o strategie care nu numai că o pregătește pentru cele mai grave consecințe politico-economice ale conflictului, dar îi permite și să exploateze oportunitățile care decurg din transformările și schimbările geopolitice care au urmat.

În centrul acestei strategii se află ideea că gigantul asiatic ar trebui să profite de lupta dintre două puteri în declin și epuizate pentru a-și consolida poziția și influența la nivel mondial.

America a fost grav slăbită de războaiele sale nesfârșite și de intervențiile externe ambițioase, inclusiv provocarea lui Putin în războiul din Ucraina. Agresiunea Rusiei a deturnat puterea și atenția Washingtonului către Europa, iar acest lucru îl va împiedica pe președintele Biden, la fel ca predecesorii săi, să se concentreze mai mult asupra regiunii Indo-Pacific și să limiteze China.

În plus, Rusia, izolată de comunitatea internațională și slăbită, nu va avea altă alternativă decât China pe termen lung și, prin urmare, își va aprofunda și mai mult legăturile cu Beijingul.Xi Jinping vede întărirea relațiilor sale cu Moscova ca pe o modalitate de a crea un echilibru de putere împotriva Statelor Unite într-o eră a conflictului din ce în ce mai mare între marile puteri pentru a remodela noua ordine internațională.
Pe plan economic, China a exploatat oportunitățile strategice ale războiului din Ucraina. În primele patru luni ale anului 2022, schimburile comerciale dintre Rusia și China au crescut cu 25,9%.

Exporturile rusești către China au ajuns la 30,85 miliarde de dolari, cu o creștere de 37,8%, potrivit modern Diplomacy. Volumul fizic al exporturilor de gaze naturale a înregistrat, de asemenea, o creștere de aproape 15%. China este pe punctul de a înlocui Uniunea Europeană ca principal partener economic al Rusiei. Oficialii guvernamentali de la Beijing îi îndeamnă în mod repetat pe oamenii de afaceri chinezi să umple golul provocat de retragerea întreprinderilor occidentale de pe piața rusă.Până la sfârșitul acestui an, se anticipează că majoritatea sau toate schimburile comerciale bilaterale dintre cele două țări se vor face în yuani.

Războiul economic cu Rusia a provocat costuri semnificative pentru economiile occidentale, cum ar fi o inflație mai mare și rate de creștere mai mici. Prin urmare, o acțiune similară împotriva Chinei, a cărei economie este de zece ori mai mare, pare extrem de improbabilă.

Câștigătorii războiului din Ucraina nu sunt rușii, chiar dacă  reușesc să își ridice steagul în Luhansk și Donețk. Nu sunt nici Statele Unite și Occidentul, chiar dacă reușesc să frâneze tendințele expansioniste ale Kremlinului.

Adevăratul câștigător va fi China, care stă deoparte și își privește rivalii cum își cheltuiesc resursele economice și militare considerabile într-un conflict sângeros, lung și inutil.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
467 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ue nu mai contează sau a fost tratata și uite ca ne baga și pe noi în troaca toți nemernicii cu sediul Bruxelles.Senilii dăunează grav politicii !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger